Kotimaa

Postin pääjohtaja Alho: Kilpailu tuo postipalveluihin alueellista eriarvoisuutta

Ministeriön mukaan uusi lakiesitys turvaa alueiden tasa-arvoisuuden

Tilaajille

Liikenneministeriö kiistää Postin pääjohtaja Jukka Alhon epäilyt, että eduskunnalle annettu esitys postipalvelulaiksi heikentäisi haja-asutusalueiden ihmisten postipalveluja.

Ylitarkastaja Maaret Suomi korostaa, että esityksen tavoitteena on nimenomaan estää alueellinen eriarvoistuminen.

"EU:n direktiivissä puhutaan yleispalvelun tarjoajasta, ja se on tällä hetkellä Suomessa Posti. Sille tulee laissa raskaampia velvollisuuksia kuin sen kilpailijoille, mutta sillä taataan tasapuoliset palvelut koko maassa." Alhon mukaan

lakiesityksessä on aukkoja kilpailulain ja postitoimintalain sovittamisessa. Postille asetetaan velvoitteita, joita muilla yrittäjillä ei ole.

"Kaikilla yrittäjillä pitäisi olla ensimmäisen luokan kirjeiden osalta velvoite yhtenäisestä hinnasta. Toinen vaihtoehto on, että mennään avoimeen kilpailuun, jota Posti ei suinkaan vastusta. Se edellyttäisi, että Postilla olisi mahdollisuus vastata kilpailuun alentamalla hintoja kilpaillulla alueella." Kilpailua Alho odottaa lähinnä Helsingin, Turun ja Tampereen muodostamassa Etelä-Suomen kolmiossa. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että "säätelemätön kilpailu kohtaa suurta vastarintaa aluepoliittisesti".

"Kilpailutilanteessa

syntyy joka tapauksessa alueellista eriarvoisuutta. En usko, että haja-asutusalueiden palvelut vaarantuisivat, mutta ymmärrän siihen liittyvät pelot", Alho muistuttaa.

Ylitarkastaja Suomi pitää Alhon näkymiä kilpailusta ennenaikaisina.

"Toiminta on ollut avointa vuodesta 1994 lähtien. Kilpailu perinteisellä jakelupuolella on alkanut erittäin hitaasti, eikä muutosta ole näkyvissä." "Yhtenäishinta ei ole

Postille niin raskas kuin Alho on antanut ymmärtää", Suomi väittää.

"Se koskee vain yksittäisten kansalaisten ykkösluokan kirjeitä. Yritysasiakkaiden kanssa Posti voi tehdä edelleen hintasopimuksia." Alhon mukaan Posti on omalla päätöksellään soveltanut tasahintaa koko maassa. "Nyt se on kirjattu lakiesitykseen, mutta käytäntö ei muutu", Suomi huomauttaa.

Ruotsissa postipalvelut vapautuivat myös 1994. Siellä toimii osin brittiomisteinen (Royal Mail) City Mail Göteborgissa, Malmössä ja Tukholmassa. Sen osuus markkinoista on nykyisin kuitenkin vain neljä prosenttia.

Pienen yrittäjän tulo

ison ja vahvan Postin rinnalle on Suomen mukaan todella vaikeaa. Osaltaan sitä vaikeuttavat erilaiset ehdot, muun muassa 20 prosentin vero. Ne ovat poliittisen tahdon mukaisia kynnyksiä, jolla estetään parhaiden kerman kuorinta markkinoiden päältä.

Suomen Suoramainonnalla on ollut lupa pääkaupunkiseudulla, ja heinäkuun alusta aluetta laajennettiin.

Yritys haluaa kuitenkin ennen toiminnan aloittamista katsoa, mitä uusi laki tuo. Ulkomaisia jakeluyrityksiä ei perinteiselle puolelle ole näköpiirissä.

Paketti- ja kuriiripostin jakelussa Posti on jo saanut kilpailijoita, muun muassa hollantilaisen pörssiyhtiön sisaryrityksen TNT:n. Alhon mukaan se on ottanut tuntuvan osan kuriirimarkkinoista.

"Kehitämme vielä tämän vuoden aikana ratkaisuja, muun muassa yhteistyökuvioita, joilla vastaamme kilpailuun", Alho sanoo.

Suomi ja Ruotsi ovat ainoat EU:n jäsenmaat, jotka ovat vapauttaneet postitoiminnan kilpailulle.

Erityisesti Ranska ja Etelä-Euroopan maat vastustavat kilpailun avaamista. EU:ssa on valmisteilla alan direktiivi, jota sekä ministeriö että Posti pitävät edelleen kansallisia laitoksia suojaavana.

Sähköinen viestintä

on Alhon mukaan tähän mennessä ainoa todellinen kilpailija Postin toiminnalle.

Yritysten välinen viestintä on on pudottanut kirjeenvaihdon alle puoleen entisestä.

"Sillä alueella ei ole tullut korvaavaa toimintaa, mutta muutoin markkinat ovat laajentuneet. Esimerkiksi matkapuhelinoperaattorien laskujen määrä on kasvanut tuntuvasti."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää