Kotimaa

Veripalvelu tarvitsee kipeästi uusia nuoria verenluovuttajia

Lävistykset, allergiat ja tatuoinnit voivat estää verenluovutuksen

Tilaajille

Uusista, erityisesti nuorista 25-35-vuotiaista, verenluovuttajista on jatkuva pula.

Ketä tahansa ei kuitenkaan kelpuuteta luovuttajaksi, sillä ennen luovutusta täytettävän terveystietolomakkeen kysymykset seulovat osan vapaaehtoisista.

"Päivittäin meillä on tapauksia, joissa luovuttamaan tulleen henkilön veri ei kelpaa", veri- ja soluvalmistelinjan ylilääkäri Jukka Koistinen Suomen Punaisen Ristin veripalvelusta kertoo.

Yleensä kelpaamattomuus johtuu sairaudesta tai lääkityksestä, mutta nuorten kohdalla luovutuksen estävät usein muutkin kuin terveydelliset syyt: tatuointien ja muiden lävistysten kuin korvakorujen ottamisen jälkeen verta ei voi luovuttaa vuoteen.

"Lävistykset ovat lisääntyneet valtavasti. Vaikka kaikki ovat mielestään lävistyttäneet ihonsa steriileillä välineillä, emme voi ottaa vastaan verta, jos karanteeniaika ei ole kulunut umpeen", Koistinen sanoo.

"Asiaa on mietitty kansainvälisestikin. Sääntöjä ei kuitenkaan voida muuttaa, koska on olemassa useita kontrolloimattomia lävistys- ja tatuointipajoja, joissa instrumentteja ei osata puhdistaa kunnolla. Maailmalla on tiedossa lävistyspaikkoja, joiden kautta erityisesti hepatiitti leviää valtavasti." Veripalvelussa suhtaudutaan ehdottomasti myös huumeiden käyttöön ja sukupuolitauteihin. Pysyvä verenluovutuskielto annetaan, jos luovuttamaan tuleva on yhdenkin kerran käyttänyt neulalla pistettäviä huumeita tai huumaavia lääkkeitä.

Suonensisäisiä

huumeita käyttäneen kanssa seksisuhteessa ollut joutuu luovutuskieltoon vuodeksi. Koistisen mukaan asiaan täytyy suhtautua erittäin vakavasti, sillä Suomessakin hiv ja maksatulehdukset ovat lisääntyneet huomattavasti juuri suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa.

"Meillä on siinä mielessä kuitenkin hyvä tilanne, ettei verenluovutuksesta makseta mitään", hän lisää.

Sukupuolitaudeista

hivin lisäksi kuppa aiheuttavat elinikäisen kiellon luovuttaa verta. Lievempien tautien, kuten klamydian tai visvasyylän, jälkeen luovuttajan pitää odottaa vuosi taudin paranemisesta. Luovuttajaksi ei myöskään kelpuuteta niitä, jotka ovat olleet kahden viime kuukauden aikana sukupuoliyhteydessä uuden tai muun kuin vakituisen kumppaninsa kanssa.

"Onhan tässä aika iso turvallisuusmarginaali, ja kyllä varsinkin nuoret usein protestoivat sääntöjämme vastaan. Säännöillä haluamme kuitenkin suojella sekä verta saavaa potilasta että luovuttajaa", Koistinen toteaa.

Maailmanlaajuisesti Suomen säännöt eivät ole tiukimmasta päästä vaan päinvastoin.

"Esimerkiksi joissakin Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa verta ei oteta hullunlehmäntautiriskin vuoksi vastaan, jos luovuttaja on vuosien 1985-1996 aikana oleskellut puoli vuotta Britanniassa. Meillä tällaista sääntöä ei ole." "Suomi noudattaa yleiseurooppalaisia direktiivejä, joita on pyritty mahdollisuuksien mukaan muokkaamaan epidemiologisia olosuhteitamme vastaaviksi." Erityisesti protestoimisen

aihetta saattavat tuntea homoseksuaalit, sillä miehiä, jotka ovat yhdenkin kerran olleet sukupuoliyhteydessä toisen miehen kanssa, ei ainakaan toistaiseksi katsota luovutuskelpoisiksi. Naisilta puolestaan kysytään, ovatko he vuoden sisällä harrastaneet seksiä miehen kanssa, jolla on joskus ollut seksisuhde toiseen mieheen.

"Koska luovuttajien saattaa olla vaikea tietää sataprosenttisen varmaa vastausta, kehotamme heitä vastaamaan tietonsa mukaan. Eihän sille mitään voi, jos ei tiedä", Koistinen sanoo.

Osaltaan nuorten luovuttajien

määrään saattaa vaikuttaa myös lisääntynyt matkustelu. Nuorten matkat eksoottisiin kohteisiin eivät enää ole mitenkään harvinaisia, eikä luovuttajiksi hyväksytä niitä, jotka ovat vierailleet tai asuneet kolmen viime vuoden aikana maissa, joissa malaria-riski on suuri.

Koistinen kertoo malaria-alueiden määrittelyn tuottavan jatkuvasti ongelmia.

"Noudatamme eurooppalaista käytäntöä, mutta silti malaria-alueilla vierailleiden luovutuskelpoisuuden arviointi on kuin piirtäisi veteen viivaa." Verenluovutuksen estää useimmiten kuitenkin varsin arkinen syy.

"Luovuttamaan tulevalla on jokin virusinfektio, antibioottikuuri meneillään tai hän on juuri saanut rokotuksen, mikä aiheuttaa muutaman päivän karanteenin", Koistinen luettelee.

Myös tavallisia

särkylääkkeitä, kuten aspiriinia, juuri ennen luovutusta käyttäneet joutuvat odottamaan muutaman päivän.

Yleinen syy veren kelpaamattomuuten on myös allergia. Oireiden ollessa pahimmillaan ei esimerkiksi siitepölyallergikoiden verta oteta vastaan. Viime vuosien aikana allergiat ovat yleistyneet niin paljon, että siitepölykausi näkyy joka kesä luovuttajien määrän vähenemisenä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää