Kotimaa

Kalastaja ja hylkeet kilpailevat saaliista

Hallin saa ampua pyydysten läheisyydessä

Tilaajille

NÄRPIÖ. Kalastaja Harry Bäckvik Närpiön Pjelaxissa nostaa asekotelon veneeseen. Enää on reilu viikko jäljellä saalista jakavan ja pyydyksiä rikkovan hylkeen pyytämiseen.

Bäckvik ajaa toistakymmentä kilometriä ulkomerelle. Meren pinta on tyyni, mutta edellisten päivien ukkosmyrskyjen mainingit keinuttavat venettä.

"Tällä alueella ei ole hylkeitä laumoiksi asti, sellaiset kolmesta viiteen yksilöä tässä liikkuu. Monesti, kun aloitan siikarysän kokemisen, hylje popsii saalista toisessa päässä." Bäckvikin ja hylkeiden kilpailu pyydysten kokemisessa on jatkunut kahdeksan vuotta.

Hallille kelpaavat

lohet ja siiat. Jos se saalistaa verkoista, se voi haukata palasen monesta kalasta. Jos kalastetaan silakkasyötillä koukuilla, se napsii kalat niin, että vain päät jäävät koukkuihin killumaan.

Koskeloparvi pyyhältää hurjaa vauhtia. Kihu vahtii kallioluodon korkeimmalla kivellä, josko joku olisi saanut saalista ryöstettäväksi.

Hylkeitä ei näy. Bäckvik ottaa aseen kotelosta, tähtää kiikarin läpi ja huokaa.

"Ei näillä mainingeilla voi hyljettä ampua. Osumatarkkuus on vain viisi senttiä. Vene keinuu liikaa. Jos ammun, minun on saatava eläin myös ylös." "Vanhat hyljemiehet sanovat, että reilusta kahdesta metristä hylkeen saa vielä ylös, mutta jos vettä on enemmän, on turha edes yrittää. Se on niin suuri eläin, että se lähtee kuin torpedo syvyyksiin. Sen kehossa on niin paljon happea, että ammuttunakin se jaksaa vielä sukeltaa." Bäckvikin kaukaisimpien pyydysten läheisyydessä on yli kymmenen metriä vettä, lähempänä rantaa hiukan vähemmän.

"Kalastajien määrä

on vähentynyt. Tästäkin kylästä neljä miestä menetti oikeutensa kalastaa valtion vesillä. Kalastustulo on pudonnut monella alle 30 prosentin koko ansiosta. Minullakin on veljeni kanssa yhteinen isompi kalastusalus, jolla olemme pyytäneet 1980-luvun alusta alkaen. Kun hän ei enää saanut kalastuslupaa valtion vesille, minäkin joudun tyytymään pienempään alukseen." "Lohen pyynti jäi tänä kesänä vähäiseksi. Ne ehtivät uida pohjoiseen rauhoitusajan aikana. Yksittäisiä lohia nousee harvakseltaan. Näistä harvoista ei oikein liikenisi jaettavaa hylkeelle." Bäckvikillä on kasvatuslupa 20000 kilolle kirjolohia.

"Hylkeet osaavat tien kasseillekin, mutta eivät ole sentään rikkoneet kasvatuskasseja." Vähäinen piskottelu yltyy tasaiseksi, raskaina pisaroina putoavaksi sateeksi. Bäckvik laittaa aseen koteloon.

"Ei niitä tällä ilmalla näy, voivat vaikka kastua", mies nauraa.

Kalastusrajoitukset, hyljevauriot, yhtä kaikki elinkeino on joutunut kovaan puristukseen.

"EU:n mukaan meitä on liikaa, määrää pitää vähentää. Mitäs teet, kun tykkäät työstäsi. Se on jännittävää ja vaihtelevaa. Mistä löydät uuden työn tilalle." "Eivät kalastajat vihaa

hylkeitä. Ne ovat mukavia veijareita. Uteliaitakin. Hyvällä ilmalla, kun pysäytät veneen, käännät radiosta mukavaa musiikkia päälle ja jäät odottelemaan, ne tulevat katsomaan. Niitä on mukava katsella, mutta toinen juttu on, kun nostat repaleisen pyydyksen, joka on rikki ja tuhannessa solmussa." "Saalis on syöty, ellei ihan kokonaan, niin monesta kalasta on haukattu maistiaispala. Kyllä siinä kiukku nousee. Jotenkin pitäisi hylkeelle viestiä, missä sen reviirin raja kulkee. Meressä on kalaa kummallekin, kalastajalle ja hylkeille. Molemmat kalastakoon omansa." Ammattikalastajat saavat pyydyksilleen vakuutuksen. Omavastuu on 25 prosenttia, loppu korvataan.

"Sanovat, että kalastusvakuutusyhtiöillä menee huonosti, vahinkoja on niin paljon. Valtiohan ne vahingot lopulta korvaa." "Pyydysten korjausajan saalismenetykset eivät kuulu vakuutuksen piiriin. Kasvatuskasseja en ole vakuuttanut. Toistaiseksi hylkeet eivät ole kasseja rikkoneet, mutta sekin päivä varmaan tulee".

Bäckvikillä oli lupa hylkeen ampumiseen pyydysten läheisyydestä jo viime vuonna.

"Nyt on pari vuotta yritetty. Hylkeitä on paljon, mutta näillä pyyntirajoituksilla ja metsämiehen moraalilla ei ole sopivaa ampumispaikkaa tullut. Elokuussa alkavalle kaudelle olemme metsästysseurassa anoneet kolmea lupaa, saa nähdä, saadaanko."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää