Kotimaa    |   RETKEILY

Retkeilijän kannattaa seikkailla myös internetissä

Tilaajille

Radio Suomen Metsäradio ja Maamiehen Tietolaari ovat tuttuja juttuja monelle retkeilykonkarille.

Perinteikkäiden tietokanavien lisäksi apua eräseikkailuun kannattaa etsiä internet-sivuilta.

Verkossa retkeilijälle on tarjolla paljon hyödyllistä tietoa erilaisista retkeilyalueista, palveluista, tuotteista ja tapahtumista. Vinkit oikeasta pukeutumisesta, suunnistuksesta, ruoan valmistuksesta tai tulen käsittelystä voivat olla kullan arvoisia, kun tosipaikka tulee eteen.

Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen on tyytyväinen siihen, että suomalaisesta luonnosta nauttivat ihmiset ovat oppineet samoamaan myös verkossa. Metsähallituksen sivuilla käy päivittäin jopa muutama tuhat kävijää. Suosituimpia ovat luonnonsuojelu- ja retkeilysivut.

Pääasia erilaisilla retkeilysivuilla liikkuville ihmisille on tiedonhaku, ei niinkään ajanviete. "Suosittuja ovat myös keskusteluryhmät, joissa kysellään sopivista varusteista tai halutaan tietää muiden kokemuksia retkikohteista ja vaellusreiteistä", sanoo retki.net sivustoa pyörittävä Simo-Pekka Reponen .

Yksi verkossa seikkailevan ongelmista on sivujen suuri määrä. "Suuri osa luonto- ja retkeilykohteista, joihin useilla muilla sivuilla viitataan, löytyy meiltä", Mäkinen sanoo ja lupaa, että tulevaisuudessa Metsähallitus pyrkii linkittämään sivut entistä paremmin toisiinsa.

Metsähallituksen sivut

ovat retkeilijän tietopankki. Sivuilla selvitetään perusteellisesti mitä merkitsee jokamiehen oikeus, miten retkeillä ympäristöä säästävästi tai miten nuotiotulen sytytys ja sammutus tulee hoitaa.

Palvelun parasta antia on sopivan retkikohteen valinnassa avustava kartta. Klikkaamalla karttaa saa läänikohtaisesti näkyviin retkeilykohteet, joiden luonnosta, sijainnista ja palveluista on kattavat esittelyt.

Sivuilta löytää helposti tiedot myös luontopoluista, retkeilyreiteistä, tulentekopaikoista, laavuista sekä autio- ja varaustuvista. Aivan oma kokonaisuutensa on Villi Pohjola, jonka kautta voi varata esimerkiksi eräkämppiä ympäri maata.

Ajankohtaista-palstan seuraaminen voi pelastaa monelta ikävältä yllätykseltä. Esimerkiksi kesä-heinäkuussa Ylä-Lappia koskeva varoitus tulvavesien poispyyhkäisemistä silloista ratkaisi varmasti monen vaeltajan reitinvalinnan.

www.metsa.fi/retkeily/

index.htm Suomen Metsäyhdistyksen

virtuaalinen luontopolku houkuttelee nuoret vaeltajat ja vähän vanhemmatkin metsän uumeniin. Metsäpolulla vaeltelu takaa tuhdin tietopaketin suunnistamisesta, eri vuodenajoista ja nuotiopaikan puhdetöistä kuten tikkupullan valmistamisesta.

www.smy.fi/koulut/polku/

Jos erätaito-opas

Björn Coranderin sivuja olisi mahdollista selata keskellä erämaata, sormi ei menisi kokemattomallakaan vaeltajalla suuhun. Vinkkejä eränkävijälle löytyy ilmansuuntien määrittämisestä auringon avulla aina pettuleivän valmistamiseen, jos muonapuoli uhkaa käydä vähiin.

www.saunalahti.fi/ corander/index-su.htm Pohjolan suurimpana

retkeilijän tietokeskuksena ja nettikirjakauppana itseään mainostava retki.net on monipuolinen kokonaisuus toimitettuja artikkeleita, uutisia ja eränkävijöiden omia kokemuksia. Niksejä, ohjeita, linkkejä, tarinoita ja tietoja varusteista löytyy niin vasta-alkajalle kuin kokeneelle metsämiehellekin.

Pirkkamaisen niksinurkan vihjeen mukaan esimerkiksi retkivessapaperi säilyy kätevästi nuhraantumatta, kun rullaa paperin tiukaksi rullaksi ja tunkee sen tyhjän rullan sisään.

www.saunalahti.fi/spr/ Antti Eiskosen vaellusopas

antaa tiedot, joiden avulla on helppo ennakoida mahdolliset ongelmat. Oppaassa on käsitelty yleisesti vaelluksen perusasiat, jotka liittyvät muun muassa rinkan pakkaukseen, yöpymiseen, ruokailuun, ensiapuun ja talvivaellukseen.

wwnet.fi/anttie/opas/

index.htm Vetävällä ja huolellisella

otteella toimitettu rakka.net esittelee perinteisemmän retkeilyn lisäksi extremelajeja. Tärkeä merkitys on myös vilkkaalla keskustelupalstalla.

www.rakka.net

Yksi verkon laajimmista

ulkoiluun keskittyvistä kokonaisuuksista kannattaa käydä katsomassa, jos suunnittelee matkaa lähimetsää tai kotilampea kauemmaksi. Tarjolla on artikkeleita kiinnostavista kohteista ympäri maailmaa. Miltäpä kuulostaisi esimerkiksi melontaretki Thaimaahan tai pyöräsafari Afrikkaan?

www.gorp.com/

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston

toimittama todella kattava linkkilista on oiva opas verkon retkeily-, kalastus-, ulkoilu-, kiipeily-, melonta- ja pyöräilysivuille.

www.htk.fi/kirjasto/

ulkoilu.htm Teemu Sainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää