Kotimaa

Tutkintojen tunnustaminen EU:ssa ei ole automaattista

Väitös: Suomen ja Saksan välillä vastavuoroisuus yleensä toimii

Tilaajille

Tutkintojen ammatillinen tunnustaminen ei ole Euroopan unionissa direktiiveistä huolimatta automaattista, vaan sitä pitää erikseen hakea. Esimerkiksi Suomen ja Saksan välillä maasta toiseen muuttavan tutkinto saa yleensä tulo- ja lähtömaassa samanlaisen kohtelun, mutta poikkeuksiakin on.

Kasvatustieteiden lisensiaatti Marketta Saarinen on tänään Tampereen yliopistossa tarkastettavassa väitöksessään tutkinut tutkintojen vastavuoroista tunnustamista. Opetushallituksen opetusneuvoksena Saarinen on itsekin osallistunut "paperipätevyyksien" selvittelyyn - parin kuukauden ajan myös Saksassa vaihtovirkamiehenä.

Väitöskirjan aineistona on yli 400 tapausta Saksasta ja Suomesta. Kaikissa ei tutkintoa saatu tunnustettua lainkaan tai ulkomaisen todistuksen haltija joutui huonompaan asemaan.

Henkilö, joka haluaa työskennellä toisessa unionin jäsenmaassa, joutuu erikseen hakemaan tutkintonsa tunnustamista silloin, kun hänen ammattinsa on tulomaassa säännelty esimerkiksi lainsäädännöllisin tai hallinnollisin määräyksin.

Suomen ammatillisista

tutkinnoista erityisen ongelmallisia ovat teknillisissä oppilaitoksissa suoritetut opistoinsinöörin tutkinnot. Koska ne eivät ole korkeakoulututkintoja, ei niitä Saksassa hyväksytä vastaamaan sikäläisiä ammattikorkeakouluinsinööritutkintoja.

Nykyään suomalaiset

ammattikorkeakouluinsinöörit rinnastetaan Saksan vastaaviin, mutta opistoinsinöörikoulutukseen otettiin opiskelijoita vielä 1998.

Suomalaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneet eivät aina pääse Saksassa mestarikoulutukseen. Perusteluna on ollut, ettei suomalaiseen koulutukseen sisälly riittävästi käytännön työtä.

Asialla on Saarisen mukaan merkitystä silloin, kun suomalaisen koulutuksen saanut haluaa perustaa Saksaan käsityöalan yrityksen.

Esimerkiksi kampaamon perustamiseen vaaditaan alan mestarin tutkinto.

Vielä ei ole kokemusta siitä, hyväksytäänkö suomalaiset tutkinnot paremmin nyt, kun niissä on puolen vuoden työssäoppimisen jakso.

Akateemisella puolella suomalaiselle lisensiaatin tutkinnolle ei Saksasta löydy vastinetta, vaan sen katsotaan olevan Doktor-tutkinnon esiaste, joka sijoittuu maisterin tutkinnon ja tohtorin tutkinnon väliin.

Sen sijaan tohtorin tutkinnot tunnustetaan vastavuoroisesti. Tosin Saksassa on mahdollista vielä Doktor-tutkinnon jälkeen suorittaa Habilitation-tutkinto, joka oikeuttaa opettamaan yliopistossa.

Alemmille korkeakoulututkinnoille ei ole löytynyt tähän asti Saksasta vastinetta, mutta nyt sielläkin ollaan ottamassa vastaavia tutkintoja käyttöön.

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen vastaavuutta joutuvat pohtimaan varsinaisten tunnustamispäätöksiä tekevien lisäksi myös maahantulo-, oleskelu- ja työluvista päättävät sekä toimeentulotukea myöntävät, työnvälitystä hoitavat ja ammatinharjoittamislupia myöntävät virkamiehet.

Useissa maissa jo maahanmuuttoviranomaiset voivat asettaa työluvan saannin ehdoksi sen, että tulijalla on ammatillinen tutkinto.

Eri maiden koulutusjärjestelmissä on Saarisen mukaan yhä niin paljon eroja, ettei liene mahdollista kehittää tutkintojen vertailuun soveltuvia yleiskriteerejä.

Tutkintojen harmonisoitumista on Saarisen mukaan jonkin verran nähtävissä, mutta kukin maa soveltaa koulutuspolitiikan kansainvälisiä suuntauksia omalla tavallaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää