Kotimaa

Kotieläinten terveydentila säännölliseen tarkkailuun

Eläintautien ehkäisemiseen perustetaan uusi keskus

Tilaajille

Suomen eläinlääkintäviranomaiset haluavat tulevaisuudessa keskittyä enemmän tuotantoeläinten terveyden- kuin sairaudenhoitoon.

Maa- ja metsätalousministeriön alainen Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos (Eela) ja Eläintautien torjuntayhdistys (ETT) perustavat ensi vuoden alussa uuden eläinten terveydenhuoltokeskuksen, joka keskittyy ehkäisemään tuotantoeläinten sairauksia.

Mistään eläinten omasta terveyskeskuksesta ei ole kysymys, vaan tavoitteena on luoda järjestelmä, jossa eläinlääkäri vierailee tuotantotiloilla tarkkailemassa eläinten terveyttä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.

Suomen tuotantoeläimet ovat kansainvälisesti verrattuna keskimääräistä terveempiä, mutta ennalta ehkäisevä työ on täälläkin tullut ajankohtaiseksi, kun tilojen koko on kasvanut ja samassa navetassa tai sikalassa asuu entistä enemmän eläimiä.

"Eläintautitilanne ei ole tilojen koon kasvettua ollut oleellisesti parempi tai huonompi kuin aiemminkaan, mutta tuottajien riskit ovat kasvaneet. Helposti tarttuva eläintauti saattaa levitä tilan jokaiseen eläimeen, ja silloin tuottajan taloudelliset tappiot ovat suuret", Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen ylijohtaja Jorma Hirn perustelee uuden keskuksen perustamista.

Uusi keskus on myös luonteva osa elintarviketalouden kansallista laatustrategiaa.

"Kun keskitytään sairauksien ehkäisyyn, lääkkeitä tarvitaan aikaisempaa vähemmän. Siten vaikutetaan kaikkien elintarvikkeidemme laatuun - ja tietysti myös eläinten hyvinvointiin", maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston päällikkö Jaana Husu-Kallio valottaa.

Uuden keskuksen

ytimen muodostavat kaksi eläinlääkäriä, joista toisen palkkaa Eela ja toisen ETT. Eläinlääkärien tärkeimmät tehtävät ovat koulutus ja tiedon jakaminen sekä tiloille tehtävien terveydenhuoltosopimuksien suunnittelu.

Terveydenhuoltokeskuksen sijaintipaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta esillä ovat olleet ainakin Helsinki, Seinäjoki, Oulu ja Kuopio. Hirn arvioi, että keskuksen sijainnista päätetään viimeistään lokakuussa.

Ainakin aluksi keskus valvoo vain neljää suurinta tuotantoeläinryhmää: sikoja, siipikarjaa, lihanautoja ja lypsykarjaa.

Tuottajille uuteen

tarkkailujärjestelmään liittyminen on vapaaehtoista. Tuottajien arvellaan kuitenkin innostuvan sairauksien ehkäisemisestä, vaikka lasku eläinlääkärien tarkkailukäynneistä lankeaakin heidän maksettavakseen. Eläinten sairastamiset tulevat tuottajalle kalliiksi.

MTK-Uusimaan puheenjohtaja Juha Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että tautien ennaltaehkäisy ei ole tiloilla uusi asia. Jo nyt monella tilalla on tuotantolaitoksen kanssa laatujärjestelmistä tehty sopimus, jossa on sovittu eläinlääkäreiden tarkkailukäynneistä.

"En missään nimessä vastusta tätä uutuutta, koska kyse on tuottamamme tuotteen luotettavuudesta. Turhat päällekkäisyydet aiheuttavat kuitenkin kustannuksia, joten jonkinlaista koordinointia tuottajien ja teurastamojen kesken tarvitaan", Heikkilä pohtii.

Valtio vastaa

kaikkien vaarallisimpien eläintautien kontrolloimisesta, mutta tähän mennessä niin sanottujen ei-lakisääteisesti vastustettavien tautien ennaltaehkäisy on ollut ainoastaan tuottajien vastuulla. Eläinten terveydenhuoltokeskus korjaa osaltaan juuri tätä tilannetta.

Suomessa ei ennen viimekeväistä nautojen RS-virusta ole juuri esiintynyt tauteja, joiden kontrolloimiseen ja vahinkojen korvauksiin valtion ei lain mukaan tarvitse osallistua.

Alkuviikolla järjestetyssä kokouksessa pohdittiin ministeriön johdolla, miten ei-lakisääteisesti vastustettavien tautien kohdalla tulisi toimia. Kokouksessa päätettiin perustaa työryhmä pohtimaan työnjakoa ja sitä, voitaisiinko maahan perustaa kriisirahasto korvaamaan tautien tuottamia tappioita.

Keväällä riehuneen RS-viruksen vahingot menivät kokonaan tuottajien tai näiden vakuutusten maksettaviksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää