Poukkoileva ohjelma Christer Kihlmanista - Kotimaa | HS.fi

Poukkoileva ohjelma Christer Kihlmanista

Ohjaaja unohtaa usein kertoa perusfaktat

28.8.2000 3:00

Kirjailija Christer Kihlman täytti kesäkuun puolivälissä 70 vuotta. Televisio ehtii tänään merkkipäivän viettoon kun FST esittää Chris Zittingin viime hankien aikana kuvaaman ohjelman Den ärlige betraktaren , Vilpitön tarkkailija .

Zitting laittaa ohjelmassaan Kihlmanin kertomaan niitä näitä eikä kirjailijamestari kohteliaana miehenä pane hanttiin. Muotokuvaksi tarkoitetussa televisiokertomuksessa käydään siksi lähellä montaa asiaa, teemaa ja motiivia Kihlmanin tuotannosta.

Läpi käydään muun muassa pahuus, julkisuus, seksuaalisuus, vähän puhutaan pahasta porvaristostakin.

Kihlman pilailee, että hänestä olisi pitänyt tulla suvun perinteitten mukaan ekonomi, juristi, opettaja tai pappi, mutta tunnustaa kirjailijan työn ainoaksi minkä osaa.

Ohjelmassa pohditaan onko kirjoittajan omalla minällä ja kirjailijan minällä paljon eroa, ei ole. Kihlman ei silti ole kirjoittanut kirjoihinsa lapsiaan tai vanhempiaan, eikä hän ole kirjoittanut, kertonut "kaikkea".

Hän on ollut selektiivinen.

Zitting on myös valikoiva, hän kyselee Kihlmanin sukupuolisuuden perään ja saa vastaukseksi, että kirjailija on seksuaalisuudessaan oppinut "kaksikieliseksi".

Kihlmanin moneen otteeseen painetussa sanassa esittämät avoimen, moralisoimattoman keskustelun vaatimukset muun muassa pedofiliasta jäävät tässä ohjelmassa ohimeneviksi heitoiksi.

Sen sijaan ohjelmasta käy hyvin ilmi Porvoon Diktarhemmetin kohottava vaikutus kirjailijaan. Hän on alkanut taas ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, ohjelmassa sitä edustaa väläys Kihlmanista Tarja Halosen vaalikampanjan ruotsinkielisen valtuuskunnan puheenjohtajana.

Porvoosta Kihlman on myös vihdoin saanut vauhtia pitkään krampissa olleeseen kirjoittamiseensa.

Raivostuminen aamulehteä lukiessa on hyvä merkki!

Den ärlige betraktaren , Vilpitön tarkkailija on televisio-ohjelmaksikin vajaa, hajottaessaan ohjelman moniin, sinne tänne sinkoaviin aatoksiin, Zitting ei osaa seisahtaa mihinkään asiaan kunnolla. Ja lisäksi häneltä jäävät useasti kertomatta perusfaktat , missä, mitä, miksi? Kihlmaninsa lukenut tietää missä mennään, muilla voi olla joskus hieman vaikeuksia seurata ohjelmaa.

TV2 klo 19.15.

Timo Hämäläinen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat