Kotimaa

Opintotuen takaisinperinnän malli muuttuu

Opiskelijalta peritään takaisin vain liikaa maksettu opintotuki

Tilaajille

Kiistelty opintotuen takaisinperintälaki rukataan jälleen uusiksi. Opetusministeriö ehdottaa, että opiskelijan pitäisi maksaa opintotukea ja asumislisää takaisin vain liikaa maksettujen tukikuukausien osalta. Myös tuen vapaaehtoinen palautusoikeus pitenisi ehdotuksen mukaan vuodenvaihteesta maaliskuun loppuun.

Uudistuksessa takaisinperittävälle summalle tulisi kuitenkin nykyistä suurempi korko. Nyt takaisinperintään menevistä tukimarkoista joutuu maksamaan seitsemän prosentin koron, lakiehdotuksessa korko on 15 prosenttia. Jos tuet maksaa takaisin vapaaehtoisesti ajallaan, ei korkoa tarvitse maksaa.

Opetusministeriössä valmisteltu lakialoite menee eduskunnan käsittelyyn lokakuun alussa.

Opintotukiasioista vastaavan kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) mukaan laki pyritään saamaan voimaan vuoden 2001 alussa, jolloin se koskisi vuonna 2001 maksettavia opintotukia.

Opiskelijat ovat pitäneet nykyisin käytössä olevaa takaisinperintälakia kohtuuttomana. Heidän mielestään takaisin ei ole peritty vain liikaa saatua tukea vaan myös palkkatuloja.

"Onhan tämä voitto opiskelijoille. Ollaan kyllä tosi iloisia", riemuitsee Suomen Ylioppilaskuntien liiton (SYL) sosiaalipoliittinen sihteeri Terhi Koulumies .

"Vaikka takaisinperittävän korkoprosentti nousee, on se paljon ymmärrettävämpi rangaistus." Kun vuonna 1998

voimaan tulleen lain ensimmäiset karhut saapuivat opiskelijoille viime talvena, opiskelijajärjestöt nostivat kovan äläkän. Muutamat yksittäiset opiskelijat pyysivät oikeuskansleri Paavo Nikulaa tutkimaan, onko takaisinperintälaki perustuslain vastainen.

Lindénin mukaan

takaisinperinnän muuttamiseen opetusministeriössä päädyttiin oikeuskanslerin ja virkamiesten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

"Nykyisin voimassa oleva takaisinperinnän malli on monimutkainen. Uusi malli on selvempi ja ymmärrettävämpi. Minun mielestäni on myös oikeudenmukaista, että vain liikaa maksetut tukikuukaudet peritään takaisin, mutta riittävän korkealla korolla. Jos rangaistuksesta voi puhua, niin tässä rangaistus olisi 15 prosentin korko ja tukikuukauden menettäminen", Lindén toteaa.

Uudistuksesta hyötyvät

kuitenkin vasta ensi vuonna tukea hakevat. Vuosi 2000 peritään takaisin vielä vanhalla maksujärjestelmällä, mutta tänä vuonna opintotukea nostavat voisivat palauttaa vapaaehtoisesti liikatukea maaliskuun loppuun 2001.

Sen sijaan ne noin 22000 opiskelijaa, jotka saivat Kelalta takaisinmaksukarhun viime talvena vuoden 1998 opintotuista, eivät uudistuksesta hyödy. Heihin sovelletaan vanhaa lakia.

Myös vuoden 1999 tukia palauttavat eivät saa armahdusta. Heidän vapaaehtoista palautusaikaansa kuitenkin pidennettiin jo lain ensimmäisessä korjailuvaiheessa.

Lindén kuitenkin toivoo, että takaisinmaksun toimeenpaneva Kela käyttäisi kohtuullistamismahdollisuutta väliinputoajia kohtaan.

"Kohtuullistaminen on täysin Kelan harkinnassa, me emme voi määrätä, kuinka laki tulee toimeenpanna. He ovat kuitenkin suhtautuneet kohtuullistamiseen hyvin nihkeästi", Lindén toteaa.

Opintotuen

muutoksenhakulautakunnassa on juuri aloitettu vuoden 1998 takaisinperintää koskevien valitusten käsittelyt. Ensimmäisistä kuudesta valituksesta vain yhden päätös pysyi ennallaan; opiskelija joutuu maksamaan Kelan perimän summan takaisin. Kolme tapausta palautui uudelleen käsittelyyn Kelan tekemän menettelytapavirheen vuoksi ja kahden päätös muuttui opiskelijan eduksi.

Lautakunnan lakimiehen Jyrki Juvosen mukaan käsittelyä odottaa noin 1700 valitusta, jotka koskevat vuoden 1998 opintotuen takaisinperintää. Ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ensimmäiset kuusi tapausta valittiin Kelan pyynnöstä ennakkotapauksiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää