Kotimaa

Laitoshoidossa joka neljäs vanhus kärsii aliravitsemuksesta

Vajaa neljännes hyvin ravittuja, dementikoilla riski kuusinkertainen

Tilaajille

Neljäsosa laitoshoidossa olevasta vanhuksesta on aliravittu ja kaksi neljännestä aliravitsemuksen rajoilla. Vain 23 prosenttia vanhuksista on hyvin ravittuja.

Aliravitsemusriski kasvaa iän ja sen tuomien pitkäaikaissairauksien myötä. Laitoksissa aliravitsemus on yleistä, koska niihin tulevat vanhukset, joilla sairauksia on paljon. Kaikista yli 80-vuotiaista 10-20 prosenttia on aliravitsemustilassa.

Esimerkiksi dementiaa sairastavien vanhusten aliravitsemusriski on kuusinkertainen verrattuna muihin vanhuksiin, ilmenee terveystieteiden maisteri Raija Rintalan Jyväskylän yliopistossa tarkastetusta pro gradu -tutkielmasta. Asiasta kertoi torstaina terveydenhuollon ammattilaisten lehti Mediuutiset.

Rintala tutki 75 vuotta täyttäneiden vanhusten ravitsemustilaa alahärmäläisissä kunnallisissa ja yksityisissä hoitolaitoksissa.

Vastaavia tuloksia on aikaisemmin saatu kansainvälisissä tutkimuksissa, mutta Suomessa asiaa ei ole tutkittu.

"Aliravitsemus on sairauksien vääjäämätön seuraus ja tahtoo vain pahentua, mitä kauemmin hoito jatkuu", toteaa geriatrian professori Reijo Tilvis Helsingin yliopistosta.

"Laitoshoitovanhukset ovat jäävuoren huippu, jolla on erilaisia sairauksia: dementiaa, depressiota, aivohalvausta ja erilaisia nielemisvaikeuksia aiheuttavia sairauksia", toteaa geriatri Kaisu Pitkälä Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Ravitsemustilaan vaikuttaa

kuitenkin myös se, millaista ruokaa vanhuksille annetaan ja miten ja kuinka paljon siihen kiinnitetään huomiota.

Rintalan mukaan hoitolaitoksissa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota vanhusten ravintoon. Tutkimusta tehdessään hän havaitsi, että kaikissa laitoksissa vanhusten aliravitsemusta ei haluta myöntää.

"Henkilökunnan pitäisi olla paremmin koulutettua vanhustenhoitotyöhön", Rintala sanoo.

"Liian vähän on tietoa siitä, miten ravitsemustila vaikuttaa vanhuksen vointiin." Tutkimuksen mukaan huonoiten ravittuja ovat vuodepotilaat, jotka eivät pysty syömään ilman apua. Osa vanhuksista kieltäytyy syömästä, mutta toisten kohdalla voidaan Rintalan mukaan kysyä, onko henkilökunnalla riittävästi aikaa auttaa heitä ruokailussa.

"Luvattoman paljon tapahtuu sitä, että vanhukset jäävät ilman ruokaa. Toisaalta henkilökunta haluaa käyttää aikaa syöttämiseen, mutta autettavia on paljon ja henkilökuntaa vähän", Rintala toteaa.

Pitkälän mukaan joissain laitoksissa hoitajat ovat olleet huolissaan tilanteesta ja toivoneet, että ruokailuun olisi enemmän aikaa.

Tilviksen mielestä ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että joissain tapauksissa aliravitsemus johtuisi hoitajien ajan puutteesta. Hänen mielestään hoitajia on kuitenkin turha syyllistää.

"Omaiset tulkitsevat monta kertaa potilaan raihnautumisen ja kuihtumisen ravinnon puutteeksi, vaikka kysymys on sairauksien mukanaan tuomasta biokemiallisesta muutoksesta ja liikkumattomuudesta", Tilvis sanoo.

"Aliravitsemusta ei pysty hoitamaan kuin epäeettisin keinoin, nenämahaletkuilla ja suonensisäisellä yliravitsemuksella. Vanhuksilta menee sairauksien mukana usein myös ruokahalu", hän huomauttaa.

Aliravitsemus huonontaa

ennustetta ja kykyä selviytyä varsinkin stressaavista tilanteista kuten leikkauksista. Tilviksen mukaan on voitu osoittaa, että ravitsemustilanteen selkeä korjaaminen ennen leikkausta on parantanut ennustetta.

"Joissain interventiotutkimuksissa on todettu, että ravitsemusparametrit paranevat ja kuolleisuuskin laskee, jos vanhuksille annetaan energiarikasta proteiinilisäravinnetta", Pitkälä sanoo.

Rintala tutki vanhusten ravitsemustilaa MNA-ravitsemusarviomittarilla, joka perustuu haastattelukysymyksiin, painoindeksiin, ympärysmittojen mittauksiin ja painon muutokseen.

"Tällä menetelmällä myös hoitajat ja lääkärit voisivat tarkkailla säännöllisesti vanhusten ravitsemustilaa. Paino ei ole ainoa indikaattori", Rintala huomauttaa.

Ruotsissa nousi muutama vuosi sitten kohu viranomaisselvityksestä, jonka mukaan vuonna 1995 yli 50 ruotsalaisvanhusta kuoli nälkään. Suomessa asioita katsotaan toisella tavalla.

"Varmasti vanhuksia kuolee aliravittuina ja kuivuneina, mutta että kuolisi nälkään tai janoon, se on eri asia", Tilvis sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää