Kotimaa

Tutkimusalus Muikku ei löytänyt Pietarin edustalta kuollutta pohjaa

Hapetonta merenpohjaa on molemmin puolin rajaa

Tilaajille

Merenpohjat Pietarin tulvapadon edustalla ovat melko hyvässä kunnossa valtavasta ravinnekuormituksesta huolimatta. Ympäristöhallinnon tutkimusalus Muikku palasi perjantaina alueelta viikon kestäneeltä tutkimusmatkalta.

Seiskarin ja tulvapadon väliseltä vyöhykkeeltä ei löytynyt yhtään hapetonta, kuollutta aluetta. Täysin hapettomia merenpohjia havaittiin lähellä Suomen rajaa: siellä neljästä kohteesta kaksi oli hapettomia.

Sen sijaan suurimmassa osassa näytteistä pohjaeläimiä oli vähän tai ei laisinkaan. Runsaasti pohjaeläimiä löytyi sentään esimerkiksi Seiskarin koillispuolelta.

Elokuussa Muikku tutki

suomenpuoleisia pohjia muun muassa Kotkan edustalla ja löysi runsaasti hapettomia alueita.

Se että tulvapadon ja Seiskarin välisellä alueella merenpohja on hapettunutta, on erittäin hyvä asia koko Suomenlahdelle, sanoo erikoistutkija Heikki Pitkänen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tuolla alueella sedimentoituu eli sitoutuu pohjaan merkittävä osa rehevöittävistä ravinteista, joita Neva tuo Pietarista ja muualta. 1990-luvun alun tutkimuksissa todettiin, että ravinteista sedimentoitui useita kymmeniä prosentteja. Tämä tapahtuu vain silloin, kun pohja on hapettunut.

Jos pohjamuta on hapetonta, siitä päinvastoin liukenee suuria määriä fosforia suoraan veteen.

Vuonna 1996 laajat alueet itäisen Suomenlahden pohjasta olivat hapettomia, ja seuraavana kesänä Suomenlahdella olikin koko vuosikymmenen pahin leväkesä.

Aivan viime aikoina Suomenlahden fosforipitoisuus on ollut pienenemässä.

Pohjien melko hyvä tila Seiskarin itäpuolella selittyy Nevan valtavalla virtaamalla. Neva kuljettaa yhtä paljon vettä kuin kaikki Suomen joet yhteensä.

Nevan makea

pintavesi synnyttää pintavirtauksen Suomen rannikkoa kohti ja pohjavirtauksen lännestä itään. Pohjavirta tuo hapekasta vettä, ja virtaus on laajoilla alueilla niin kova, ettei pohjalle pääse muodostumaan mutaa.

Valtaosa itäisen Suomenlahden pohjista on savea, hiekkaa tai kalliota. Tällaiset pohjat eivät kuluta happea, koska niillä ei ole eloperäistä ainetta. Juuri eloperäisen aineksen hajoaminen kuluttaa happea.

Pietarin ravinnekuorma tuhoaa pohjia kuitenkin kauempana merellä. Esimerkiksi rajan lähellä suomenpuoleisella merialueella pohjien huono kunto johtuu suureksi osaksi juuri Pietarin ravinnepäästöistä ja niistä aiheutuneesta rehevöitymisestä.

Suomi tukee monen muun maan tavoin pietarilaisia yrityksissä vähentää kaupungin ravinnekuormitusta. Rahaa Suomi on antanut työhön yli 60 miljoonaa markkaa.

Pietarin keskustassa on kunnostettu esimerkiksi 30 kilometriä viemäreitä. Sestroretsk-Repinon puhdistamon kunnostustyöt aloitetaan ensi keväänä. Laitos käsittelee sadantuhannen ihmisen jätevedet.

Puhdistamo on jo nyt toiminnassa, mutta tarkoitus on nostaa sen puhdistusteho länsimaiselle tasolle, kertoo ympäristöneuvos Jaakko Henttonen ympäristöministeriöstä.

Vuonna 2002 on määrä aloittaa Pietarin lounaisen puhdistamon rakennustyöt.

Muikku-alus otti matkalta palatessaan näytteen syvänteestä myös 30 kilometriä Helsingistä etelään. Näytteen perusteella happitilanne oli alueella melko hyvä.

Tutkimusmatkan tuloksien avulla kehitetään esimerkiksi matemaattista mallia, jonka avulla voidaan ennustaa Suomenlahden tilaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää