Kotimaa

Turvahallissa opetetaan auton turvalaitteiden käyttöä

Suomen ensimmäinen halli otettiin käyttöön Vaasassa

Tilaajille

VAASA. "Herran jumala", parahtaa vaasalainen Jannika Elfving kuljettajakoulutuksen kakkosvaiheeseen kuuluvassa turvahallijaksossa. Auto keikahtaa ylös alaisin ja tyttö roikkuu turvavöiden varassa pää alaspäin.

Jannika on ensimmäinen kuljettajakoulutuksen toisen vaiheen suorittaja, joka pääsee kokeilemaan uuden turvahallin laitteita. Halli vihittiin käyttöön reilu viikko sitten. Viime viikko on ollut liikenneopettajien koulutusta, ja nyt on oppilaiden vuoro.

Halli on lajissaan Suomen ensimmäinen. Se on 14 kunnan yhteisen Vaasan seudun ajoharjoittelurata -säätiön hanke. Merenkurkun liukasradalla, jonka yhteyteen halli rakennettiin, annetaan käytännön kokemuksia turvalaitteiden oikeasta käytöstä sekä nuorille että kokeneemmille kuljettajille.

Elfving istuu turvavöin kiinnitettynä autossa, joka keikautetaan ensin vasemmalle kyljelle ja sitten oikealle kyljelle. Lopuksi auto jää katolleen, ja tytön pitää päästä ajokista ulos.

Ennen harjoitusta

liikenneopettaja on tarkistanut, että turvavyö on oikein kiinnitetty. "Sen pitää olla lantion kohdalta miltei iholla. Paksuja vaatteita on syytä siirtää syrjään, muuten vyön teho hukkuu vaatteisiin", liikenneopettaja Jarl Granlund opastaa.

"Vyö on niin kireällä, että melkein henkeä salpaa", Jannika Elfving huudahtaa ja pusertaa tiukasti ohjauspyörästä. Ja sitten mentiin. Kahden kieputuksen jälkeen hän toteaa, että nyt saa riittää. Tunnelmat ovat sen verran epämiellyttävät ympäri pyörivässä ajokissa.

Ketterä tyttö saa ylösalaisin olevassa autossa työnnettyä itseään käsillä niin, että pääsee turvavöistä irti; hän nostaa jalkansa kattoa vasten ja ryömii ikkunasta ulos. Pelastautuminen onnistui harjoituksessa hyvin ja nopeasti. Tosi tilanteessa ojan penkalla tai ryteikössä, kun nesteet valuvat autosta höyryävänä pilvenä ja ulkona on pimeää, pelastautuminen on paljon vaikeampaa.

Harjoitus auttaa kuvittelemaan, mitä onnettomuudessa voi tapahtua. Harjoituksessa auto kääntyy rauhallisesti kyljeltä toiselle. Todellisuudessa kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei kuljettaja ehdi rekisteröidä tapahtumaa, usein hän on hetken shokissa.

"Ei tässä pelastautumista voida opettaa, mutta voidaan pelottelematta varoittaa siitä mitä seuraa, jos turvalaitteiden asiallinen käyttö laiminlyödään", Granlund kertoo.

Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan taajamissa joka viides autoilija ajaa ilman turvatyötä. Taajamien ulkopuolella turvavyötä käyttää 89 prosenttia autoilijoista.

Uudet kuljettajat ovat yksi liikenteen riskiryhmä; noin seitsemänkymmentä tuhannesta uudesta kuljettajasta kolaroi ensimmäisen vuoden aikana. Seuraavan vuoden aikana määrä puolittuu. On selvää, että juuri nuorten kuljettajien tottumuksiin pyritään vaikuttamaan.

Ruotsalaiset ovat saaneet

hyviä kokemuksia harjoitushalleistaan. Alun perin Vaasan seudun ajoharjoittelurata -säätiöllä oli tarkoitus laajentaa kymmenen vuotta käytössä ollutta liukkaan kelin rataansa. Tavoitteena oli onnettomuusriskien pienentäminen. Ruotsin kokemukset muuttivat sen verran suunnitelmia, että radan laajennuksen sijaan Merenkurkun liukasradalle päätettiin rakentaa turvahalli.

Turvahallissa havainnollistetaan turvalaitteiden oikeaa käyttöä. Ei ole yhdentekevää, missä asennossa istuimen selkänoja on, niskatuesta puhumattakaan.

Turvavyön oikea tiukkuus

on ratkaiseva onnettomuustilanteessa. Lantiovyö ei saa olla liian korkealla, se ei saa olla kaksin kerroin, ja liian löysänä roikkuvasta vyöstä ei ole sanottavaa hyötyä.

Hallissa havainnollistetaan, minkälaisesta "rusinasta" voi pelastua turvavyön ja ilmatyynyjen avulla, jos vyö on oikein kiinnitetty.

Granholm muistuttaa, että myös hirvivaarasta kertovat merkit on syytä ottaa vakavasti. Kolareiden määrät ovat olleet nousussa.

Suomessa on käytössä

30 liukkaan kelin ajoharjoittelurataa. Ratoja ei valvota keskitetysti, ja niiden kehittäminen on kunkin radan ylläpitäjän oma asia.

Merenkurkun liukasradan turvahalli on toteutettu Vaasan kaupungin takaaman pitkäaikaislainan turvin. Halli maksoi 850000 markkaa. Osa laitteista on saatu lahjoituksina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää