Kotimaa

Ympäristökolumnisti puolustaa turkiskauppaa

"Ylellisyys on elintärkeää ihmiskunnan vaurastumiselle"

Tilaajille

Brittitoimittaja Richard D. North taistelee eläinaktivismia vastaan. Hän esittää perusteluja turkiskaupan puolesta ja sanoo, että turkistarhaus on aivan turhaan joutunut eläinsuojelijoiden silmätikuksi. North puhui tiistaina Helsingissä Turkiskaupan liiton järjestämässä tilaisuudessa.

Aiemmin muun muassa Sunday Times -lehden ympäristötoimittajana ja Independent-lehden ympäristökolumnistina toiminut North julkaisi viime keväänä pamfletin "Fur and Freedom: In Defence of the Fur Trade". Otsikko kuuluu vapaasti suomennettuna "Turkikset ja vapaus: Turkiskaupan puolesta".

Pamfletissa North kyseenalaistaa turkisten vastustajien perusteluja toiminnalleen ja toteaa, ettei turkistuotanto ole loppujen lopuksi yhtään turhempaa tai epäeettisempää kuin vaikkapa kananmunien tai pihvilihan tuotanto.

"En ole pelkästään

puolustamassa turkiksia. Olen lähinnä vastustamassa ilkeyttä ja sentimentaalisuutta", North sanoo.

Hänen mukaansa eläinaktivistit toimivat tunteen, eivät tiedon pohjalta. Eläimet nähdään hellyttäviksi, ja siksi niiden tappaminen ja sulkeminen häkkeihin tuntuu suurelta vääryydeltä. Tämä vääryyden tunne - eikä tieto eläinten kärsimyksistä - saa ihmiset hyökkäämään turkistarhaajia ja turkiskauppoja vastaan.

Turkistarhoilla eläinten olot ovat Northin mukaan jopa paremmat kuin esimerkiksi sikaloissa tai broilerikanaloissa. Niinpä turkki ei ole epäeettisempi kuin esimerkiksi pekonivoileipä.

Turkiseläinten pito on useimmissa maissa laillinen elinkeino. Silti viimeaikaisten tietojen perusteella ainakin Suomessa noudatetaan eläinsuojelulakia turkistarhauksessa huonommin kuin esimerkiksi nauta- ja sikataloudessa.

Länsi-Suomen lääninhallituksen syyskuun alussa julkaiseman raportin mukaan 68 prosenttia Vaasan seudun 101 tarhasta, joille lääninhallitus teki eläinsuojelutarkastuksen, sai kunnaneläinlääkäriltä määräyksen korjata yhden tai useamman epäkohdan.

Vasikkatilojen EU-tarkastuksissa 1999 puolestaan 16,6 prosentilla tiloista oli maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan huomauttamista. Sikatiloilla luku oli vain 2,3 prosenttia.

Niin turkis-, vasikka- kuin sikatiloillakin osa puutteista oli vakavia ja osa pieniä. Sekä lääninhallituksen tarkastukset että EU-tarkastukset tehtiin satunnaisotannalla valituille tiloille.

Turkistarhausta vastustetaan usein sillä perusteella, että turkikset ovat turhaa ylellisyyttä ja eläimiä pidetään häkeissä turhuuden vuoksi.

North väittää kuitenkin, että ylellisyys on itse asiassa välttämätöntä ihmiskunnalle: "Ylellisyys on ihmisen perustavimpia tarpeita." Northin mielestä turkistuotannossa ylellisyys saadaan aikaan ekologisesti: turkistuottaja muuttaa esimerkiksi kalatalouden jätteitä arvokkaiksi ylellisyystuotteiksi syöttämällä eläimille kalajauhoa. Luonnonvaroja kuluu paljon vähemmän kuin vaikkapa urheiluautojen valmistuksessa.

"Kapitalismi valjastaa ylellisyyden ja menestymisen halun koko talousjärjestelmää ylläpitäväksi voimaksi. Se rohkaisee kartuttamaan varallisuutta, ja kun rikkaat kartuttavat ja esittelevät varallisuuttaan, he luovat ympärilleen vaurastumisen mahdollisuuksia", North kirjoittaa pamfletissaan.

Ajatus ei ole uusi. Bernard Mandeville, Lontoossa asunut hollantilainen lääkäri julkaisi samansuuntaisia ajatuksia 1723 teoksessaan "Taru mehiläisistä". Siinä hän kuvailee, kuinka yksityinen ylellisyyden tavoittelu hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää