Kotimaa

Piikittäjiä kuolee hoitojonoon

Päivittäiskäyttäjien hoitaminen vähentäisi huumeiden kysyntää

Tilaajille

Huumeiden käyttäjien kuntoutuksesta saadaan hyviä tuloksia, mutta hoitoon pääsee vain pieni osa tarvitsijoista. Neljä viidestä pääsee hoidossa eroon huumeista; eli huomattavasti useampi kuin alkoholismista. Yhdysvalloissa arvioidaan huumepotilaaseen investoidun yhden dollarin tuovan 12 dollarin säästöt.

Hoitoon hakeutuminen

vähentää tutkimusten mukaan rikoksia ja huumeiden kysyntää. Hoitoa on Suomessa kuitenkin tarjolla vain murto-osalle.

Moni jonottaa hoitoon vuosia ja moni kuolee hoitojonoon.

Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan 2000 välittömästi hoidon tarpeessa olevaa heroiinista tai opiaateista riippuvaista, joista jopa 1600 pysyisi hoidossa, mutta paikkoja on vain reilulle sadalle.

"Näkyviin tullut

laittomien huumeiden käyttö on kolmin-nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa, mutta palvelut eivät ole lisääntyneet samassa suhteessa", sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Sauli Kytöharju kertoo. "Kuilu kysynnän ja tarjonnan välillä kasvaa." A-klinikkasäätiöön kuuluvan Hietalinna-yhteisön johtaja Katriina Pajupuro sanoo, että hoitoon hakeutuminen on tehty vaikeaksi. "Jos haluaa päästä irti, kyllä pääse. Tuhannet ovat selvinneet huumeista", Pajupuro vakuuttaa.

Huumeiden käyttöä pidetään mystisenä ja salaperäisenä, eikä käyttäjän uskota selviävän aineista, projektipäällikkö Kaisu Airaksinen säätiön Kalliolan klinikoilta toteaa.

"Toivotonta käyttäjää

ei ole", hän korostaa. "Lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöä on hankalampi hoitaa kuin riippuvuutta kovista huumeista." Airaksinen on soveltanut Raha-automaattiyhdistyksen tuella yhdysvaltalaisen Betty Ford -klinikan hoitomallia Suomeen, ja 83 prosenttia hoidon läpikäyneistä on pysynyt raittiina. Alkoholismin takia hoidetuista raitistuu noin viidennes.

Pidennetyksi myllyhoidoksi kutsutussa mallissa nostetaan 3-5 kuukauden kuluessa tunteet pintaan.

"Huumeiden käytössä on pitkälle kyse tunne-elämän vajavuudesta", Airaksinen selvittää. "Huumeita on tarvittu tunnetilaan, kun omat tunteet on syväjäädytetty." Kunnat vetoavat

rahapulaan, vaikka lain mukaan päihdepalveluja pitää olla kysyntää vastaavasti. Päihdeasiamies Marjo Tervo on saanut valitustietä kunnat maksamaan hoitojaksoja.

Opiaattiriippuvaisten hoitoa lääkkeillä laajentava asetus hyväksyttiin kesällä. Hoidon vaatimia paikkoja ei ole rahapulan takia lisätty. Esimerkiksi Järvenpään sosiaalisairaalasta on tilattu ensi vuodeksi sama määrä hoitoja kuin täksi vuodeksi.

Vuoden jono hoitoon ei ole tavaton. Sinä aikana ehtii moni kuolla. "Käyn joka lauantai hautajaisissa", Opiaattiriippuvaisten tuki ry:n puheenjohtaja Marja Bernatzki sanoo.

Huumeiden torjuntaan ensi vuoden lisäbudjettiin varatuista rahoista menee suurin osa valvontaan ja poliisille.

Narkomaanien ongelmat

ovat erilaisia ja heille sopivat erilaiset hoidot, lääkkeelliset tai lääkkeettömät. Kunta saattaa lähettää viidettä kertaa samaan hoitoon tai sijoittaa nuoren aikuisten alkoholistien osastolle, missä hän ei motivoidu.

"Hoitojärjestelmä lähtee siitä, että ihmisen on sovittava hoitoon", Bernatzki huomauttaa. "Jos astmalääke ei sovi minulle, se vaihdetaan, mutta narkomaani joutuu hoidosta ulos." Yhdistys ajaa amfetamiini- ja heroiiniriippuvaisille hoitoja.

Bernatzki sanoo, että iso osa heistä haluaisi lopettaa, mutta ei pääse hoitoon.

"Pääkaupunkiseudulla on äärettömän vähän hoitopaikkoja suhteessa käyttäjien määrään. Lääkkeellisessä hoidossa on Helsingissä samat 20 paikkaa kuin 1997 ja metadonhoidossa kolmella kaupungilla 67 paikkaa. Näihin hoitoihin pääsy on vaikeutunut." Huumeiden kysyntää

vähentäisi eniten päivittäiskäyttäjien saaminen hoitoon, Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkäri Antti Holopainen muistuttaa. Hän on myös Päihdelääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja.

"Jos päivittäiskäyttäjät saadaan hoitoon, huumeiden kysynnästä vähenee 70-80 prosenttia, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia. Se suojelisi nuorisoa ja pysäyttäisi huumeongelman laajenemisen."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää