Kotimaa

Päätoimittaja Virkkunen paheksui suomenruotsalaisten ääriasenteita kieliasiassa

Ruotsalaisuuden päivä huipentui pääjuhlaan Vanhalla ylioppilastalolla

Tilaajille

Ruotsalaisuuden päivää (svenska dagen) vietettiin Helsingissä maanantaiaamusta lähtien suomenkielisen enemmistön seassa: päiväkotilapset juhlivat Forumissa, kaupoissa ja kaduilla laulettiin ruotsiksi, kahviloissa nautittiin ruotsalaisuuden päivän herkkuja. . .

Päivä huipentui pääjuhlaan Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Täydessä salissa kielienemmistön edustajia ei juuri näkynyt. Jokunen tosin oli uinut ankkalammikkoon ruotsinsuomalaisen pop-laulajan Ville Pusan houkuttelemana.

Yksi poikkeus ruotsinkielisten juhlijoiden seassa oli juhlapuhuja: tehtävään oli kutsuttu Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen .

Puhujavalinta sai juhlaväeltä kannatusta. "On aina mukava kuulla, mitä suomenkieliset meistä ajattelevat. Asiallista keskustelua tarvitaan", totesivat Sanna Hulden ja Annika Pennanen .

"Olen huomannut

tiettyjä fundamentalismin merkkejä suomenruotsalaisissa piireissä", Virkkunen totesi.

"Kun kansan suomenkielisen enemmistön ajattelu on muuttunut liberaalimmaksi, ruotsinkielinen vähemmistö on etääntynyt perinteisestä liberalismistaan kielikysymyksessä", Virkkunen pohti.

Hän viittasi tutkimuksiin pääkaupunkiseudun suomenkielisten myönteisestä suhtautumisesta ruotsin kieleen sekä Leif Höckerstedtin keskustelunavaukseen, jonka mukaan suomenruotsalaiset eivät haluaisi olla suomalaisia vaan "itäruotsalaisia".

"Ahvenanmaalla voi puhua myös suomalaisiin kohdistuvasta sorrosta." Virkkunen rohkaisi

suomenruotsalaisia käyttämään omaa äidinkieltään. Erik Allardtin tutkimuksen mukaan monet suomenruotsalaiset eivät uskalla tai halua puhua ruotsia suomenkielisten kanssa. Virkkunen sanoi uskovansa, että suomenkieliset ilahtuisivat käytännön harjoituksista ruotsin kielessä.

"Kun haluan puhua ruotsia suomenruotsalaisten kanssa, ihmettelen, miksi he vastaavat minulle suomeksi. Te kaivatte omia hautojanne!" Virkkusen mielestä ruotsinkielisen vähemmistön asema on hyvä: sen oma puolue on "ikuinen hallituspuolue", Yleisradiolla on paljon ruotsinkielistä ohjelmaa ja uusi perustuslaki on vahvistanut ruotsin kielen asemaa velvoittamalla valtion lisäksi myös kunnat palvelemaan vähemmistöä tämän omalla kielellä.

Ruotsin opetusta kouluissa päätoimittaja sanoi pitävänsä tärkeänä. Hän totesi, että vastustuksesta huolimatta muutamat ehkä opettelevatkin ruotsia. "Harmittaa, kun kuulee suomalaisten nuorten puhuvan englantia tukholmalaisessa ravintolassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää