Kotimaa

Yksityinen jätevesipuhdistamo Turun Kakolan kallioluolaan

Tilaajille

Turussa keskustellaan kiivaasti siitä, alkaako Kakolan kalliosta tupruta jäteveden löyhkä keskustaan. Suunnitelmissa on, että kallioon louhitaan maan ensimmäinen yksityisomistuksessa oleva jätevedenpuhdistamo , joka myöhemmin siirtyisi kaupungin omistukseen.

Turun kaupunki olisi näin ensimmäinen kunta, jossa jätevesihuolto on yksityistetty.

Turun rahoitusjohtaja Kari Pentti sanoo, että mietittävänä on useita vaihtoehtoja. Kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunta saa asian mietittäväkseen vielä tämän vuoden puolella.

"Jos yksityisrahoitusmalliin päädytään, tarjouspyyntöprosessiin voi mennä vuosi. Tässä alkaa olla jo hieman kiire." Pentin mukaan Suomessa ei ole yhtä yhtiötä, joka vastaisi aiotun laitoksen rahoituksesta, rakentamisesta ja puhdistamon toiminnasta, ja siksi kyseeseen tulisi yritysten yhteenliittymä, jossa olisivat mukana ainakin rakennusliike, pankki ja suunnitteluorganisaatio Jos yksityismalliin päädytään, mukaan kilpailuun tulevat myös kansainväliset yhtiöt. Mallia on katsottu muun muassa Britanniasta.

Kaupungin lähtökohtana olisi Pentin mukaan "toiminnan riskien jako".

"Rahoitus on tässä vain pieni elementti. Laitos voisi toimia esimerkiksi niin, että se hankkisi työvoimapalveluja kaupungilta." Turun poliittisten päättäjien mieleen malli saattaa olla, koska yksityisrahoitus näkyisi vastuina vain kirjanpidon liitetiedoissa, mutta ei olisi mukana taseessa. Tilanne realisoituisi lunastushetkellä tai vuosittain, kun kaupunki maksaisi rakentamisen jälkeen ylläpitomaksua.

Aloite yksityisestä

puhdistuslaitoksesta on tullut Pentin mukaan sekä kaupungilta että yrityksiltä. "On yksityisiä tarjoajia, jotka ovat siitä kiinnostuneita." Kaupungin talouden kannalta katsoen yksityisrahoitusmallissa ei liene suuria etuja, Pentti toteaa.

Pentin mukaan peruslähtökohta on se, miten laitos saadaan pystyyn mahdollisimman edullisesti.

Vesi- ja viemäritoiminta ovat nyt kaupungin liikelaitoksessa. Laitokseen sijoitetun pääoman tuotto on Pentin mukaan kahdeksan prosenttia.

Turun vesilaitoksen johtajan Timo Kulmalan mukaan ratkaistavana on vielä monta visaista kysymystä, joista yksi on jätevesilupien haltijaongelma. Nykyiset luvat on annettu kaupungille.

Ei nykyinen laki eikä ehdotus tulevastakaan ota huomioon sitä, että luvan haltija ja operoija voisivat olla eri tahot.

"Yleensähän lait tulevat sovellettavaksi silloin, kun kaikki menee ihan huonosti, esimerkiksi, että puhdistamo-operoija rikkoisi jätevesilupaa, jonka haltija on kaupunki." Muualla lupien rikkomisesta asetetaan isoja rahasanktioita, joiden vuoksi operoijan ei kannata ylittää lupaehtoja.

"Meillä lähdetään siitä, että luparikkomuksista vastaa henkilö, jolle tulee henkilökohtaiset tuomiot. Jos kaupunki on vastuussa, rikkomuksesta syytetään kaupungin edustajaa, vaikka syy on laitoksen operoinnissa. Tältä osin lainsäädäntö on meillä ongelmallinen." Kulmala miettii, pitäisikö meilläkin siirtyä lupaehtojen rikkomistapauksissa isoihin rahakorvauksiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää