Kotimaa

Ravintolatyö on iso terveysriski

Alan väki johtaa kirkkaasti kuolleisuus- ja väkivaltatilastoja

Tilaajille

Työskentely hotellissa tai ravintolassa on iso riski. Tilastot kertovat, että työ niissä on paljon vaarallisempaa kuin perinteisissä riskiammateissa.

Riskiammatteja ei ole paljon tutkittu, mutta saadut tulokset ovat ravintola-alan kannalta hälyttäviä.

Työterveyslaitos selvitti alkuvuodesta työväkivallan riskejä ammateittain. Suurin riski joutua väkivallan uhriksi töissä oli hotellivirkailijoilla. Uhka oli monikymmenkertainen verrattuna kaikkien ammattien keskiarvoon. Hovimestarit, tarjoilijat ja keittiöapulaisetkin olivat listoilla alkupäässä.

"Kyllä tulos yllätti. Sen täytyy selittyä siitä, että hotellivirkailijat joutuvat etenkin pienissä yrityksissä hoitamaan myös vahtimestarin tehtäviä", sanoo tutkimuksen toinen tekijä, apulaisosastonjohtaja Kaija Leena Saarela .

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan suoranaisia kuolemantapauksia oli vuosina 1990-1998 kuitenkin eniten poliisin ammatissa. Tilastokeskuksen tiedot ovat ravintola-alan kannalta pahemmat: ravintoloiden hovimestarit ja tarjoilijat johtivat reilusti miesten keskimääräistä kuolleisuustilastoa vuosilta 1991-1995.

Työterveyslaitoksen psykologi Liisa Moilanen tunnistaa ravintola-alan korkeat riskit tutuksi ilmiöksi. Se on näkynyt eri tutkimuksissa trendinä koko sen kymmenen vuoden ajan, jonka hän on ravintola-alaa tutkinut.

Moilasen mukaan erityisesti miehet ovat ravintola-alalla haavoittuvia. Taustalla ovat epäterveelliset työolot mutta myös elämäntavat. Etenkin alalla yleinen yksinäisyys on jo tutkimusten mukaan miehillä sinänsä jo korkeaa kuolleisuutta selittävä tekijä.

Hurjia lukuja,

mutta mitä sanoo arkikokemus?

Restel Oy:n Länsi-Suomen alueen pääluottamusnaisella Anja Liukolla on näköalapaikka. Hänen reviiriinsä kuuluu runsaasti työntekijöitä niin isoissa hotelleissa kuin pikkupubeissakin laajalla alueella Tampereen ympäristössä sekä Seinäjoen ja Vaasan seudulla. Kokemusta on viiden viime vuoden ajalta.

"Muutama vakavampi hengitystiesairaus. Työntekijöiden alkoholinkäyttö on meillä aika yleistä. Sitten tulevat ylipainot ja liikuntaelinsairaudet ja niin pahat selkä- ja jalkavaivat, ettei pysty tätä työtä tekemään. Nuoremmatkin valittavat kuulon heikkenemistä", Liukko listaa tavallisimpia ongelmia.

Erityisen huolestunut hän on lisääntyvistä psyyken ongelmista. Viime vuonna ne olivat Restelin ravintolapuolella jo toiseksi yleisin sairasloman syy flunssien jälkeen.

"Yksi työntekijä putosi henkisesti täysin sen jälkeen, kun asiakas oli viikonloppuna riehunut puukon kanssa. Hän sai pelkotilan eikä voinut mennä enää töihin. Myös vahtimestari, joka oli ostopalveluna siellä töissä, kieltäytyi ja sanoi, että hän ei kestä sitä enää. Kolmas sanoi itsensä irti saatuaan pysyvät pelkotilat toistuneista väkivaltatilanteista." Uusia ongelmia

on syntynyt siitä, että ala on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän ilta- ja yötyöhön. Aukioloajat ovat pidentyneet aamukolmeen ja -neljään.

"Meillä lasketaan tehokkuusluvut myynti per työtunti, ja ne määräävät aukioloajan. Ihan tyypillistä on, että lähiöpubiinkin saatetaan viikonloppuna tulla töihin kello 22 ja olla kolmeen saakka. Aamuvuorojen aikana pubeja ei kannata enää pitää auki, joten moni huomaa olevansa jatkuvassa ilta- ja yötyössä." Tästä on Liukon mukaan seurannut, että työntekijät eivät jaksa. Perhe-elämän ja työn yhteen sovittaminen on liian rankkaa. Etenkin nuoret ja koulutetut ovat hakeutuneet muille aloille.

Hotelleissa tehdään

vielä paljon päivätyötä, mutta burnout vaivaa sielläkin, sanoo helsinkiläisen hotelli Ramada-Presidentin pääluottamusnainen Elli Aatela. "Voi sanoa, että se on 90-luvun viimeisten vuosien sairaus. Ihmiset saavat siitä usein viikon sairaslomia. Nuoretkin ovat lopussa." Aatelan mukaan työt on nyt mitoitettu niin, että kiire on aina, eikä tämä koske ainoastaan hotelli Presidenttiä vaan koko hotellialaa.

Töiden ulkoistaminen on myös hotellialalla yleistynyt. Se pahentaa kiirettä.

Ramada-Presidentissä ulkoistettiin ensin portieerit ja nyt syyskuun alussa kerroshoito siivousliikkeelle. "Siitä seurasi, että kerroshoitajan pitää nyt siivota päivän aikana 27 huonetta, kun ennen huoneita oli 20. Lapaluita särkee niin, että tärinä käy kun vuorosta lähdet. En minä ainakaan pystyisi siihen." Aatela, 53, on juuri ollut pitkällä sairaslomalla tekonivelleikkauksen jälkeen. Hän ei ole varma, kestääkö uusi muovinen lonkkanivel tarjoilijan työtä eläkeikään saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää