Kotimaa

Eduskunnasta löytyy aina äänessä oleva neljän kopla

Osa saa viestinsä perille melkein ilman puheita

Tilaajille

Eduskunta on puhumisen paikka. Eniten puhetta on tänä syksynä pitänyt yllä keskustan Lauri Oinonen . Syksyn aikana yli sadan puhujan kerhoon nousivat myös Esa Lahtela (sd), Pentti Tiusanen (vas) ja Anne Huotari (vas).

Puheiden määrällä ei voi mitata kansanedustajan tehoa. Ylipäätään kansanedustajan saavutuksia on vaikeata mitata. Siitä kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä, ettei puheiden määrä ole tehokkuuden mitta.

Eduskunta on paininut paljon puhumisen aiheuttaman ongelman kanssa vuosikymmenet. Aika ajoin puheiden määrää on pyritty saamaan yhteisillä sopimuksilla jonkinlaisiin mittoihin, mutta melko huonolla menestyksellä.

Kansanedustajan näkökulmasta rajoittamaton puheoikeus on loukkaamaton. Jos puheiden pituuksiin saadaan jonkinlaisia mittoja, niiden määrään ei pysty vaikuttamaan kukaan.

Pastorikansanedustaja Oinonen nousi eduskuntaan Haapamäeltä kuudennella yrityksellä. Siitä lähtien hän on käyttänyt puheoikeuttaan sumeilemattomasti. Pastorin nuotti on käynyt selväksi jokaiselle eduskuntatalossa työskentelevälle alakerran vahtimestarista kuudennen kerroksen viimeiseen ryhmätyöntekijään.

Eduskunnassa käytävä

keskustelu kuuluu kaikkialla talossa, kun kaikissa huoneissa on säädettävä kaiutin. Niistä puhetta voi kuunnella neliasteisella voimakkuudella tai pitää kaiutinta nollakytkennällä. Paljon puhuvien esiintyessä eri puolilla taloa sormet hakeutuvat kohti kaiuttimen mykistävää painiketta.

Oinonen käyttää yleensä puheenvuoron lähes kaikista asiakohdista. Saman tekee pohjois-karjalainen pääluottamusmies Lahtela. Myös kotkalainen kirurgi Tiusanen kuuluu samaan kategoriaan. Syksyn aikana kärkijoukkoon ja ylivoimaisesti eniten puhuvaksi naiseksi on noussut Anne Huotari.

Oinonen, Lahtela ja Huotari ovat rivikansanedustajia, mutta Tiusasen puheisiin tulee pieni valiokunnan puheenjohtajalle kuuluva lisä. Toisaalta esimerkiksi valiokunnan puheenjohtajana toimiva Jouko Skinnari (sd) sai syyskaudella sanansa perille 12 puheella.

Tiusanen uskoo toistoon. Eduskuntatalossa paljon oleilevat tietävät jo erittäin tarkkaan, millaisia myrkkykerrostumia on Kymijoen pohjassa.

Kajaanilaisen toimistotyöntekijä Huotarin puheet liittyvät aiheisiin, jotka hän tuntee jo työelämästään ammattiliiton palveluksessa. Hän puhuu nimenomaan työttömyysturvasta, koulutuksesta ja sosiaalivaliokunnan asioista. Niistä sitten sitäkin runsaammin.

Paljon puhuvien

kärkijoukossa ei ole erinomaisen vetävällä tavalla puhuvia. Kärkijoukon takaa puhaltaa henkilöitä, joiden puheita myös kuunnellaan. Keskustan Seppo Lahtela ylsi 64 puheeseen, mutta niissä oli tiettyä vetoa oli hänen mielipiteistään sitten mitä mieltä tahansa.

Keskustan Mauri Pekkarinen ylsi 79 puheeseen, mutta hän onkin usein yhtä kuin oppositio yhden miehen hahmossa. Juuri hänelle kysymyksensä heittävät esimerkiksi Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö . Tämän kolmikon taistelu on usein mielenkiintoista seurattavaa. Puhemiehistö tuntee kolmikon eikä päästä amatöörejä väliin, kun ammattilaiset tappelevat. He tappelevat monien mielestä liian harvoin.

Eduskuntakeskustelua seurataan aidolla mielenkiinnolla, jos asialla ovat keskusteltavan kysymyksen asiantuntijat. Kaikki hiljentyvät kuuntelemaan, kun alkaa ulkopoliittinen debatti vaikkapa akselilla Jaakko Laakso (vas), Ilkka Kanerva (kok), Ben Zyskowicz (kok) ja jotkut muut. Heitä kuunnellaan, koska taistelu on mielenkiintoista.

Moni ei kuuntele, kun vaikkapa Huotari selittää asioita vuorossa olevalle puhemiehelle, hänen vieressään nuokkuvalle notaarille ja vuoroaan odottavalle puhujalle.

Moni kansanedustaja sanookin puhuvansa vain pöytäkirjoihin. Jokainen puhe käy läpi nelinkertaisen suomen kielen tarkistuksen ja päätyy pöytäkirjoihin. Yksi kappale puheesta palaa puhujalle itselleen. Näin kansanedustaja voi halutessaan sanella pöytäkirjatoimiston kautta itselleen vaikka kokonaisen kirjan.

Moni on valinnut

toisenlaisen vaikuttamisen tien. Jouni Backman (sd) puhui syksyllä yhden kerran. Hänet näkee usein kuppilassa höpöttämässä papereitaan eduskuntaan kiikuttaneen maakunnan ihmisen kanssa. Esko Helle (vas) tunnetaan vaikuttajana, vaikka hän puhui vain kahdeksan kertaa. Jyri Häkämies (kok) sählää koko ajan kulisseissa mutta puhui vain seitsemän kertaa.

Seppo Kääriäinen (kesk) käytti 18 puheenvuoroa, mutta niistä on saattanut jäädä jotakin myös mieleen.

Ministereistä eniten oli äänessä Osmo Soininvaara 104 puheenvuorolla. Perässä tulivat Sauli Niinistö 98:lla ja Paavo Lipponen 77 puheenvuorolla.

Puheiden määrä on eduskunnassa vanha keskustelunaihe. Osin siksi, että lähes joka ainoa päivä joku kysyy, onko tässä puhumisessa mitään järkeä. Tapana on vastata, että parempaakaan järjestelmää ei ole keksitty.

Tänään maanantaina eduskunta puhuu budjetista koko päivän. Viimeiset äänestykset ovat huomenna tiistaina. Sen jälkeen alkaa kansanedustajien joululoma. Se päättyy helmikuun alkupäivinä. Lomansa aikana kansanedustajat puhuvat vaalipiirinsä ihmisille ja ihmisten kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää