Kotimaa

Ennakkoäänestys siirtymässä posteista kunnille

"Konttoreita ei kannata pitää yllä vain vaalien takia"

Tilaajille

Postin suunnitelmien mukaan tämän vuoden lopussa 269 kunnassa ei ole enää Postin oman henkilökunnan hoitamaa toimipaikkaa. Kaikissa kunnissa on kuitenkin vähintään asiamiesposti. Yhteensä toimipaikkoja vuoden lopussa on noin 1500, joista noin 1200 on asiamiesposteja.

Postin hallintoneuvoston puheenjohtajan Antero Kekkosen mukaan Postin oman verkoston karsimiselle olisi ollut vain yksi vaihtoehto.

"Vaihtoehto on, että eduskunnassa säädetään määräraha, jolla ylläpidetään niitä seiniä. Posti osakeyhtiönä on velvoitettu toimimaan niin, että se tuottaa", Kekkonen muistuttaa.

Hänen mukaansa tästä seuraa myös, että "syksyn kunnallisvaalit saattoivat olla viimeiset, joissa Postilla oli näin iso rooli".

Kekkosen mukaan konttoreita ei voida "pitää yllä vain vaalien takia".

Tähän asti

kunnat ovat järjestäneet varsinaisen vaalipäivän äänestyksen. Ennakkoäänestys on kuulunut oikeusministeriölle, joka on hankkinut palvelun Postilta tai suoraan kunnilta. Vuoden 2000 kunnallisvaaleissa posteissa annettiin noin 96 prosenttia ennakkoäänistä eli 745000 ääntä. Loput neljä prosenttia äänestivät ennakkoon kuntien järjestämissä pisteissä.

Oikeusministeriössä aloitettiin viime vuoden joulukuussa hanke, jossa selvitetään muun muassa uusi tapoja ennakkoäänestyksen järjestämiseksi. Kehittämispäällikkö Arto Jääskeläinen arvioi, että äänestäminen ei todennäköisesti jatkossakaan ole mahdollista asiamiespostissa.

"Kyllä me hyvin vakavasti pohdimme sitä, että vastuu ennakkoäänestyspaikan perustamisesta olisi tulevaisuudessa kunnalla itsellään. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että ennakkoäänestyspaikka järjestään esimerkiksi kunnantaloon tai kirjastoon", Jääskeläinen kuvailee.

Kunnat, joihin jää Postin omia konttoreita, voisivat halutessaan ostaa ennakkoäänestyksen Postilta samaan tapaan kuin oikeusministeriö nykyään. Useiden postikonttoreiden paikkakunnilla kunnan onkin helpompaa ostaa palvelu Postilta kuin järjestää se itse. Tätä vaihtoehtoa ei ole niissä kunnissa, joissa ei ole postikonttoria eli syrjäseuduilla.

Vaalitoiminta ei ole

ollut Postille tappiollista. Valtio on maksanut korvauksena jokaisesta postissa annetusta ennakkoäänestä Postille 17-20 markkaa. Syksyn kunnallisvaalien yhteydessä korvauksia maksettiin siis vähintään 13 miljoonaa markkaa.

Oikeusministeriö pyrkii saamaan ehdotuksensa valmiiksi tämän vuoden kesäkuuhun mennessä. Laki on tarkoitus saada voimaan kesällä 2002.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää