Kotimaa    |   METSÄSTYS

Tuominen lähti kaurisjahtiin

Kauriit palaavat Suomen luontoon

Tilaajille

Kauriin metsästys on kärsivällisen miehen puuhaa. Ensin on seurattava kesä ja syksy, mitä eläimiä metsästysalueella liikkuu. Ja kun kausi alkaa , on jaksettava odottaa ilta toisensa jälkeen, kunnes eläin tulee sopivalle etäisyydelle.

Kauriita ei suinkaan tule joka reissulla. Näin käy Markku Tuomiselle perjantaina, kun hän istuu illan hämärtyessä piilokojussa Nurmijärvellä.

"Käyntikertoihin nähden saalista tulee oikeastaan vähän", hän sanoo.

Reitti piilokojulle paljastaa yhden syyn, miksi kauriita on alettu metsästää. Ne syövät mansikanvarsia, ja Nurmijärvellä on useita suuria mansikkaviljelmiä.

Tuhojen takia muun muassa Tuomisen seuralle, Nurmijärven metsästysyhdistykselle, on myönnetty viisi kaatolupaa. Metsästys saa jatkua tammikuun loppuun. Sen 2000 hehtaarin metsästysalueella elelee noin 40 kaurista.

Kun kanta tihentyy , eläimet alkavat hakea uutta aluetta ja ovat nyt leviämässä Hyvinkään suuntaan. "Ravinnon määrä ratkaisee", Tuominen sanoo.

Seura teki

suunnitelman, että ampuu kolme aikuista ja neljä vasaa. Yhden aikuisen luvalla saa ampua kaksi vasaa. Vasta yksi kiintiöstä on kaadettu.

Kauriita väijytään piilokojusta, kun ne illan hämärtyessä tulevat ruokailemaan. Tuominen pitää kojusta ampumista hyvänä menetelmänä.

Naapuriseuroissa on käytetty muitakin konsteja. Kauriit voidaan ajaa esiin vaikkapa mäyräkoiralla.

"Ajo etenee mäyräkoiran kanssa verkkaisesti", Tuominen sanoo. "Kauris pysähtyy välillä katsomaan, että mikä kumma sitä seuraa." Nykyään kauriita saa ampua myös haulikolla, tosin ampumaetäisyyden on oltava lyhyt, 20-30 metriä. "Kirkkonummella olivat saaneet kaadetuksi pari kaurista näin", Tuominen on juuri kuullut.

Kojun etuna on se, että sieltä eläimet oppii tunnistamaan.

"Joskus käy niin, että ruokintapaikalla on vaikka minkälaisia otuksia, mutta yhteenkään niistä ei ole kaatolupaa. Silloin pitää vain seurailla, mitä siellä tapahtuu, ja sekin on ihan mielenkiintoista." Vähitellen metsästysalueen eläinkanta tulee tutuksi. Kerran hän näki yhtä aikaa kymmenkunta valkohäntäpeuraa. Peurat ruokailevat rauhallisesti, mutta kauriit ovat levottomampia. Ne voivat pökkiä sarvilla toisiaan, ottavat ruokansa ja katoavat välillä metsään.

Varsinaisesta kaatotilanteessa pitää olla ehdottoman varma, että ensimmäinen laukaus osuu, Tuominen painottaa. "Jos on vähänkin epävarma, silloin ei ammuta." Yhden laukauksen on riitettävä jo senkin takia, että pienen eläimen lihamäärä ei kestä monta laukausta vaan menee helposti pilalle.

Metsästys on Tuomiselle tuttua jo lapsuudesta. Maalaistalojen ruokapöytään on aina haettu lisuketta metsistä. Ammatiltaan Tuominen on poliisi.

Tuominen tietää

jo reitit ja polut, joita pitkin kauriit ilmestyvät aukiolle kohti riistapellon herkkuja. Eläimet erottaa vielä hämärässäkin lumikaistaletta vasten.

Perjantai-iltana metsästyspaikalla on hiljaista, eikä kauriita näy. Tuominen ihmettelee syytä niiden varovaisuuteen. Voi olla, että mustikanvarpuja on vielä niin hyvin saatavilla, ettei kauriiden tarvitse tulla ruokintapaikalle.

Toinen syy voi olla iltapäivällä paikalla käynyt tukkirekka. Ja peltojen takana on meneillään talonrakennus, josta voi syntyä outoja, säikyttäviä ääniä - ollaan aivan asutuksen liepeillä. Vakiintuneita ääniä kuten yli menevien lentokoneiden jyrinää kauriit eivät säiky.

Passissa istumisen jälkeinen lopputarkastus paljastaa, että saaliin saanti on sittenkin ollut lähellä. Kauriit ovat käyneet kumpareen takana parinkymmenen metrin päässä ampumapaikasta. Rinne on täynnä niiden tuoreita kuopimisjälkiä.

Timo Rautava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää