Kotimaa

Rahankeräyksen kulut usein jopa yli puolet tuotosta

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää: Asia kaipaa selvittämistä

Tilaajille

Kulut vievät toisinaan jopa yli puolet hyväntekeväisyyskeräysten tuotosta. Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää pitää tilannetta huonona, ja asia kaipaa hänen mielestään selvittämistä.

Naulapää on puheenjohtajana rahankeräys- ja tavara-arpajaislautakunnassa. Se antaa lääninhallituksille lausuntoja hakemuksista, joissa anotaan rahankeräyslupaa. Lääninhallitukset myöntävät lupia alueilleen.

Keräysten suuret kulut

saavat lautakunnan jäsenet käymään joskus kuumana. Kun ihmiset lahjoittavat hyvä hyvyyttään rahojaan keräykseen, he luulevat, että se menee pääasiassa hyväntekeväisyyteen. Ei ole oikein, että se meneekin johonkin muuhun, Naulapää pohtii.

Hyväntekeväisyyskeräysten kuluista kertoo Kuluttaja-lehti, jonka ilmestymispäivä on ensi keskiviikkona.

Lautakunta antaa yhdistyksille tämän tästä huomautuksia suurista kuluista - joskus huomautus tehoaa joskus ei.

Kun vuonna 1998 Pro Medi-Helin keräyksessä kulujen osuus nousi 64 prosenttiin, lautakunta puuttui asiaan. Järjestön toimitusjohtaja esimerkiksi kävi keskustelemassa Naulapään kanssa suurista kuluista. Tämän jälkeen Pro Medi-Helin kulujen osuus keräysvaroista putosi rajusti, alle kymmeneen prosenttiin.

Naulapää sanoo, että keräyskulut ovat aivan liian suuret, jos niihin menee puolet kerätyistä varoista. "Jo 30 prosenttia tuntuu suurelta." Viime vuonna

lautakunnalle tuli pohdittavaksi yli 300 rahankeräyslupahakemusta. Niinpä lautakunnan jäsenten on vaikea tietää, mitä perusteita yksittäisen keräyksen suurille kuluille voi olla. Lääninhallituksissa tapaukset tunnetaan paremmin, Naulapää arvelee.

Ylitarkastaja Asta Sark Etelä-Suomen lääninhallituksesta puolestaan arvelee, että keräysten taustat tunnetaan rahankeräys- ja tavara-arpajaislautakunnassa.

Sark ei muista neljän vuoden ajalta yhtään tapausta, jossa rahankeräyslupa olisi evätty siksi, että liian suuri osa keräysvaroista menee kuluihin.

Sarkin mielestä voidaan antaa anteeksi, jos kulut nirhaavat yhtenä vuotena suuren osan keräysvaroista. "Voihan keräys epäonnistua." Jos kulujen osuus nousee toistuvasti suureksi, pitäisi keksiä joku muu keräystapa, Sark pohtii.

Vuonna 1998 HYKS-Säätiön kaikki keräystuotot menivät kuluihin. Kulujen suuri osuus johtui kirjausvirheestä, kertoo toimitusjohtaja Seppo Pakkala HYKS-Instituutti oy:stä.

Virhe tehtiin siinä, että myönnetyt apurahatkin kirjattiin kuluiksi. Keräysvarat jaettiin nimenomaan apurahoina.

Nyt kirjausvirhe on korjattu, ja esimerkiksi viime vuonna kulujen osuus kerätyistä varoista oli enää 15 prosenttia, Pakkala kertoo.

Opaskoirayhdistyksen keräystuotoista kuluihin upposi 1998 peräti 77 prosenttia. Yhdistyksen varojen keruu ei tosin perustu lahjoituksiin, vaan esimerkiksi opaskoiravuosikirjan ja -kalenterin myymiseen.

Yhdistyksen taloudenhoitaja Sirkka Mykkänen Järvenpäästä kertoo, että keräyksen hoitaa ulkopuolinen toimisto, joka kauppaa tuotteet puhelimitse. Kulut ovat suuret muun muassa siksi, että painatus ja postitus on kallista.

"En tiedä, saammeko enää tälle vuodelle keräyslupaa. Lääninhallitus on pyytänyt meiltä lisäselvitystä." "Meiltä otettiin tältä vuodelta Raha-automaattiyhdistyksen 75000 markan avustuskin pois. Me olemme ilmeisesti liian rikkaita", Mykkänen miettii. Opaskoirayhdistys järjestää muun muassa kursseja opaskoirille ja niiden käyttäjille. Kursseilla on myös vapaaehtoisia avustajia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää