Kotimaa

Ruotsi yrittää kasvattaa susikannan lähes nelinkertaiseksi

Ruotsissa käydään samankaltaista susikeskustelua kuin Suomessa

Tilaajille

KAJAANI. Ruotsissa käydään Suomen tapaan susikeskustelua, sillä Ruotsi yrittää nostaa nykyisen 80 suden kannan 300 suteen. Ruotsin hallitukselle jätetyssä mietinnössä esitetään susikannan suuruudeksi jopa 500:aa sutta. Suomessa susia on Hyrynsalmen jahdin jälkeen noin sata, kun geneettisesti kestävänä kantana pidetään 150:tä sutta.

"Vielä viisi vuotta sitten Ruotsin Norjaan rajoittuvalla tunturialueella eli vain 30 sutta. Rauhoituksella kanta on saatu elvytettyä noin 80:ksi ja sudet ovat siirtymässä kohti etelää aina Göteborg-Tukholma-linjalle saakka", kertoo Grimsön riistantutkimusaseman johtaja, tohtori Olof Liberg .

Ruotsissa on Suomen tavoin seurattu radiolähettimillä sekä petojen että saaliin, kuten metsäkauriin liikkeitä.

Liberg esitelmöi suden, ketun ja ilveksen vaikutuksesta metsäkauriskantoihin kahdettatoista kertaa järjestettävillä riistapäivillä Kajaanissa. Huomattava osa Ruotsin metsäkauriista jää kettujen saaliiksi, mutta ilvekset ja sudet siirtyvät helpon saaliin perässä Taalainmaalle ja Vänernjärven ympäristöön, jossa kauriskanta on tiheimmillään.

"Samalla tavalla

Kuhmon susikanta olisi levittäytynyt kohti länttä ja Savoa, jos ne olisi jätetty Hyrynsalmella ampumatta. Aikuistuvat yksilöt olisivat jättäneet kotilaumansa. Nyt orastava leviäminen pilattiin ampumalla, ja tilanne jauhaa paikoillaan Kainuussa", professori Erkki Pulliainen Oulun yliopistosta huomauttaa.

Susien biologiaan kuluu Pulliaisen mukaan, että niitä voi olla alueella vain tietty määrä. Tämän niin sanottu saturaatiopiste on 5-7 sutta tuhannella neliökilometrillä.

"Samanlaisia vaikeuksia on ollut Ruotsissa, kun sudet ovat kulkeneet pitkiä matkoja etsiessään vapaata elintilaa. Näillä matkoilla saaliiksi on joutunut useita koiria. Susivastaisia asenteita eivät ole lievittäneet edes hyvistä metsästyskoirista maksetut 20000 kruunun palkkiot", Liberg sanoo.

Ruotsissa tavoitellaan

Libergin mukaan suurempaa susikantaa kuin Suomessa, koska Ruotsi ja Norja eivät saa susikantaansa uutta verta rajan takaa Karajalasta.

"Biologisesti olisi mahdollista siirtää kokonainen lauma itärajalta Länsi-Suomeen esimerkiksi Parkanon seudulle, mutta käytännön toteutus voisi olla vaikeaa. Lauma saattaisi palata takaisin Kuhmoon", dosentti Matti Helminen sanoo.

Metsähallituksen ympäristöjohtajana ollessaan Helminen organisoi metsäpeuran siirtoistutuksen Kuhmosta Suomenselän alueelle. Siellä on nyt vahva peurakanta.

"Susien siirtoistutuksesta Länsi-Suomeen saattaisi nousta melkoinen haloo", riistanhoidon kokeilujohtaja Pentti Vikberg Metsästäjäin keskusjärjestöstä sanoo.

Euroopan suurimmalla metsästäjäjärjestöllä on noin 300000 jäsentä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää