Kotimaa

Läpi yön salakuljettajien seurassa

Halvalla bussilipuilla Pietarista Helsinkiin matkustavan päiväkirja

Tilaajille

Olen ostanut lipun matkustaakseni pienen venäläisyhtiön bussilla Pietarista Helsinkiin. Valitsemani bussifirman liput ovat paljon halvempia kuin muiden. Uskon, että siihen on jokin järkevä selitys. En vain vielä tiedä mikä.

Kello 21.30

Pietarin sydämestä Helsinkiin lähtevien yöbussien ympärille kerääntyy väkeä. Useimmat matkustajat näyttävät hieman epämääräisiltä. Valtavien, esikaupunkien toreilta tuttujen kassien kilisevä sisältö vahvistaa mielikuvaa.

Yhtäkkiä hieman väsähtäneen oloinen nainen ilmestyy eteeni. "Montako litraa votkaa sinulla on", hän kysyy.

"Ei yhtään. Miksi?" "Hyvä homma. Sittenhän sinä voit ottaa osan minun pulloistani. Ole kiltti, ota, joohan, minä maksan." Tarjous ei kiinnosta. Hyppään bussiin.

Kello 21.35

Muut matkustajat valuvat pikkuhiljaa sisään. Melkein kaikki tervehtivät toisiaan. He ovat näköjään ennenkin käyneet Helsingissä yhdessä.

Taas yksi nainen: "Montako litraa olutta sinä. . .

"Sori", keskeytän hänet. "En aio osallistua teidän salakuljetuspuuhiinne." Minulla on kaksi tölkkiä olutta ja aion myös juoda ne itse matkan aikana.

Kello 22.04

Bussiin nousee nuori nainen, Masha. Hän esittää tämän niin sanotun turistimatkamme matkaopasta. Lähdettyämme Masha selostaa matkan kulkua ja Suomen tullimääräyksiä.

Kolme tuntia Pietarin ja Helsingin välisellä tiellä kuluu rupatellessa. Yksi "turisteista" rehvastelee: viimeksi hänen onnistui salakuljettaa Suomeen 15 kartonkia tupakkaa ja lukematon määrä viinapulloja.

Kuuntelijat näyttävät kateellisilta.

Kello 01.50

Edessämme näkyy siniristilippu. Olemme jo selvittäneet Venäjän tullin. Nyt on vuorossa Suomi, ja "turisteja" jännittää.

Syvä pettymyksen huokaus kuuluu bussin perältä, kun kuulemme, että matkatavaramme tarkastetaan perin pohjin.

Aavistan, että tästä seuraa jotain mielenkiintoista. . .

Kello 02.08

Suomalainen tullivartija raahaa paria suurta kassia ulos matkatavarasäilöstä ja vie ne sisälle.

Pari minuuttia myöhemmin Masha lähestyy ryhmäämme vihaisena.

"Suomalaiset ovat takavarikoineet bussistamme ainakin sata kartonkia tupakkaa ja yhtä monta litraa votkaa. Kuka tonttu jätti ne sinne?", Masha huutaa.

Kukaan ei vastaa.

"Turistit" eivät näytä lainkaan hämmästyneiltä, vaan alkavat tiuskia toisilleen. "Tosiaan, kuka durak (pölvästi). . ." Masha keskeyttää kiistelyn: "Tullipäällikkö on antanut meille tunnin aikaa selvittää, kuka on syyllinen. Muuten koko bussi lähetetään takaisin Pietariin." Kello 02.50.

Dekkareista tuttu tilanne: 50 syylliseksi epäiltyä ja yksi rikollinen.

Masha kerää kaikkien passit. Olen jo varma, että meidät käännytetään takaisin. Toisaalta voisin jättää porukan, mutta miten sitten pääsisin täältä Helsinkiin aamukymmeneksi, jolloin ystäväni tulevat minua vastaan?

Marssin tulliin. Tullivirkailija ei suostu puhumaan kanssani. Hänen mielestään olen ihan samanlainen salakuljettaja kuin kaikki muutkin.

Kello 03.05.

"Vapaaehtoinen" ilmoittautuu. Hän sanoo olevansa syytön, mutta tarjoutuu syntipukiksi. - Ei tietenkään ilmaiseksi. Jokaisen matkustajan on maksettava hänelle 50 Suomen markkaa.

En oikein tajua miksi minun pitää maksaa 50 markkaa, päästäkseni Suomeen jonkun toisen törttöilyn takia. Maksan silti.

"Vapaaehtoinen" häipyy bussista 2500 markkaa taskussaan.

Kello 03.20.

Olemme päässeet jälleen matkaan. Paljastuu, että useimmat onnistuivat salakuljettamaan jotain rajan yli.

Takanani istuva pariskunta sulloo tupakka-askeja kiireesti takaisin tyhjään pahvilaatikkoon. Heidän ilmeisesti onnistui salakuljettaa askit vaatteissaan rajan yli. - Teippi vaan esiin ja kartonki näyttää pian lähes koskemattomalta.

Kello 08.15.

Olemme Helsingin linja-autoasemalla. Masha pyytää jengiä poistumaan, mutta "turistit" haluaisivat jäädä bussiin nukkumaan. "Minun asiakkaani tulee vasta kymmeneltä", yksi naisista ärisee. Toinen valittaa, että häneltä on yön aikana varastettu votkapullo.

Häivyn paikalta vähin äänin.

Kirjoittaja on Pietarissa asuva venäläinen toimittaja-opiskelija. Tekstin on englannin kielestä suomentanut Kristiina Markkanen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää