Kotimaa    |   VALON KAJOA MAASEUDULTA

Pystykorva Pinja pyöräytti yhdeksän pentua

Tilaajille

ILOMANTSI. Vaikka maaseudulla väki pääsääntöisesti vähenee, niin luonto näyttää esimerkkiä ihmisille. Niin kuin Marjovaaran Korpivaarassa. Reilu kymmenen kilometriä Ilomantsista, lähellä Jerusalemia.

Tavallisesti Suomen pystykorva saa pentuja enimmillään kolme, korkeintaan viisi, seitsemän on aivan huippu. Kymmenvuotiaan Rikun ja kaksitoistavuotiaan Sallamari Ehrukaisen Pinja pyöräytti ensisynnyttäjänä yhdeksän tervettä jälkeläistä ilman mitään hormoneja. Tiettävästi Suomen ennätys.

Lukumäärässä täytyy luottaa Rikun sanaan, sillä korista karvakuonojen laskeminen on äkkinäiselle työlästä. Puhumattakaan, että palleroille voisi ryhtyä antamaan nimiä. Ja tunnistaa ne nimeltä vielä seuraavana päivänä.

"Yhdellä on täplä valkeaa leuan alla", Riku kertoo ainoana erilaisuushavaintonaan. Varsin homogeenista porukkaa.

Pinjan laskutaidoista ei ole tietoa, mutta ainakin se ulkoa tultuaan ja korin sisällön tarkkaan kuonolla läpikäytyään näyttää tyytyväiseltä - kaikki tallessa.

Pennut eivät tiedä pahasta maailmasta vielä mitään, sillä ne ovat toistaiseksi sokeita: "Kahden viikon iässä ne alkavat aukoa silmiään", Sallamari kertoo.

Vaikka Pinjan emä, käyttövalio Ruson Ringa asuukin Ehrukaisilla sekin, niin kovin monta korin sisällöstä ei jää kolmanneksi polveksi Ehrukaisille.

Edessä on lähtö maailmalle. Jos kohta lähtökohdat syrjäseudulta lähtijäksi on hyvät, sillä pentujen isoisä on kaksoisvalio Korpisaran Jero. Kun taas niiden isä on käyttövalio Puntarin Paukku. Sukujuurten puolesta pitäisi kovassa kilpailussa maailmalla pärjätä.

Rikun huoneen seinällä on paitsi hänen 31 mitaliaan eri lajeista, myös pitkä rivi perheen pystykorvien pokaaleja kertomassa menestyksestä. Kuten koppelohaukun nuorimman pystykorvan palkinto, Ilomantsin pitäjän mestaruus linnunhaukussa, kiertopalkinto linnunhaukusta ja niin edelleen.

Vaikka Pinjan ja pentujen omistajat Riku ja Sallamari tietävätkin tulokkaiden arvon, he eivät uskalla mennä sanomaan paljonko pennusta on vieraan pulitettava: "Ehkä kaksi tuhatta markkaa", Sallamari arvelee, vaikkei raha tässä ole se tärkein vaan kahden todellisen koiraihmisen kiintymys eläimiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää