Kotimaa

Lapsen pahoinpitelijä joutuu harvoin vastuuseen

Viranomaiset karttavat ilmoittamista poliisille tai lastensuojeluun

Tilaajille

Lapsen pahoinpitely johtaa erittäin harvoin poliisitutkintaan ja syytteen nostamiseen. Tuomioistuimiin asti päätyy vain muutama pahoinpitelytapaus vuosittain, vaikka lääkäreiden arvion mukaan vakavia pahoinpitelyjä tapahtuu ainakin viitisenkymmentä vuodessa.

Lastensuojelulaki velvoittaa viranomaiset ilmoittamaan lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta. Käytännössä esimerkiksi lääkärit ja terveydenhuolto tekevät hyvin harvoin ilmoituksen lastensuojeluun, vaikka mustelmat ja ruhjeet kertoisivat pikemminkin pahoinpitelystä kuin tapaturmasta.

Virallisesti lasten pahoinpitelyjä ei ole edes olemassa. Mikään tilasto ei kerro, kuinka monta lasta pahoinpidellään sairaalakuntoon. Lasten kaltoinkohtelu on jäänyt perheväkivallan katveeseen. Hakatut naisetkin osaavat jo vedota oikeuksiinsa, mutta lapsiin kohdistuva väkivalta jää liian usein selvittämättä.

Lääkärit ja hoitohenkilöstö

sekä sosiaali- ja lastensuojelutyöntekijät katsovat ongelmaa omien virkavelvollisuuksiensa ja ammattietiikkansa kautta. Päätöksenteossa vaitiolovelvollisuus sulkee suut tehokkaasti eikä kukaan syytä viranomaisia, jos he lyövät laimin ilmoitusvelvollisuutensa.

Tiettävästi yksikään viranomainen ei ole joutunut syytteeseen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä. Sen sijaan terveydenhuollon, sosiaalityön ja lastensuojelun ammattilaiset ovat tulilinjalla ryhtyessään ajamaan lapsen asiaa. Vanhemmat voivat syyttää viranomaisia vaitilolovelvollisuuden tai virkasalaisuuden rikkomisesta.

Ensi- ja turvakotien

liiton kehittämispäällikkö Hannele Törrönen vakuuttaa, ettei lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa selvitetä kunnolla. "Terveydenhuolto ja lastensuojeluviranomaiset eivät ilmoita tapauksia poliisille, koska avohoidon tukitoimet ja perheen tukeminen on etusijalla." Törrönen korostaa, ettei pahoinpitelyn vieminen lastensuojeluviranomaisille ja poliisitutkintaan estä perheen tukemista. "Päinvastoin poliisi tutkikoon, mitä lapselle on tehty, jotta muut viranomaiset vapautuisivat perheen tukemiseen ja hoitamiseen." Jotta viranomaiset eivät jäisi yksin pohtimaan vaikeita ratkaisuja, tarvittaisiin Törrösen mielestä moniammatillisia ryhmiä, jotka puuttuisivat väkivaltaisten perheiden ongelmiin. Pitäisi olla järjestelmä , jossa hoidon mahdollisuudet ja perheen tilanne tutkittaisiin ja vietäisiin eteenpäin. Seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa on saatu hyviä kokemuksia vastaavanlaisesta yhteistyöstä.

Perheen tukeminen

ei kuitenkaan yksin riitä. Erästä perhettä sosiaalihuolto ryhtyi tukemaan, kun väkivallan ja mielenterveysongelmien vuoksi huostaanotetun ensimmäisen lapsen jälkeen perheeseen syntyi uusi vauva.

Perhetyöntekijän mennessä yllätyskäynnille kotiin, juuri kävelemään oppinut lapsi itki ja konttasi raahaten jalkaansa. Vanhemmat sanoivat lapsen kiivenneen kirjahyllyyn ja pudonneen alas.

Lapsi vietiin lääkäriin vasta muutaman päivän kuluttua lastensuojelutyöntekijän painostuksesta. Lapsen jalka oli murtunut ja se lastoitettiin. Lapsi pääsi takaisin kotiin eikä lastensuojelun tarvetta todettu olevan.

Jonkin ajan kuluttua lapsi vietiin sairaalan palovammojen vuoksi. Muutaman viikon kuluttua lapsi tuotiin sairaalaan myrkytyksen takia. Kaikki tapahtui muutaman kuukauden sisällä. Tapahtumista ei ilmoitettu poliisille. Lastensuojeluviranomaiset puolestaan lopettivat perheen hoitamisen, koska perheellä katsottiin olevan vahvat omat verkostot.

Lasten kaltoinkohtelua

tutkinut Tampereen yliopiston hoitotieteen apulaisprofessori Eija Paavilaisen mukaan hoitajat ja lääkärit ovat heikosti tietoisia ilmoitusvelvollisuudestaan. Paavilaisen mielestä yhteistyö terveydenhuollon ja sosiaaliviranomaisten välillä toimii huonosti. Viranomaiset menevät salassapitovelvollisuuden taakse, pallottelevat ongelmaa toisilleen ja kieltäytyvät näkemästä tai epäilemästä pahoinpitelyä, kun siihen on niin vaikea puuttua.

Tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun keskusliitosta korostaa ettei lääkärin vaitiolovelvollisuus estä puuttumasta lasten pahoinpitelyihin. "Poliisille heidän ei tarvitsekaan ilmoittaa, koska lastensuojeluviranomaiset tekevät sen päätöksen." Sariolan kyselytutkimuksen mukaan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista 72 prosenttia oli kokenut lievää väkivaltaa, kuten selkäsaunan, piiskaamista, tyrkkimistä ja läimäytyksiä. Tästä joukosta 8 prosenttia oli joutunut vakavan väkivallan, kuten nyrkiniskujen tai potkujen kohteeksi.

"Vakavammat pahoinpitelyt pitäisi ilmoittaa poliisille. Jos kysymys on hyvin lievistä teoista, oikeampi osoite saattaisi olla kasvatusneuvola. Lastensuojeluun voi aina ilmoittaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää