Kotimaa

Lähes joka toisessa kunnassa talous meni jo miinukselle

Yli miljoona suomalaista asuu ongelmakunnissa

Tilaajille

Yli 190 kunnassa asukkaiden kunnalliset palvelut vaarantuvat kotikunnan kireän talouden vuoksi. Kaikkiaan 192 kunnassa verotulot ja valtionosuudet eivät viime vuonna riittäneet kunnan juoksevien menojen katteeksi. Negatiivisen vuosikatteen kunnissa asuu yli miljoona asukasta.

Viime vuoden tilinpäätösten mukaan vuosikatteet painuivat miinukselle ennakkotietoa useammassa kunnassa. Edellisenä vuonna kate putosi miinukselle 87 kunnassa.

Samaan aikaan, kun yhä useammassa yksittäisessä kunnassa tulot jäävät liian pieniksi, kuntatalous on kokonaisuutena kuitenkin vahvistunut. Asukasmäärillä painotettu vuosikate oli viime vuonna 1705 markkaa asukasta kohti. Vuosikatteen keskiarvo oli 317 markkaa per asukas.

Viime vuonna kaikkiaan 252 kunnassa vuosikate heikkeni edellisestä vuodesta. Aikaisempaa parempaan katteeseen ylsi 111 kuntaa, käy ilmi Kuntaliiton kokoamista viime vuoden tilinpäätöksistä.

Maakunnittain heikoin tilanne on Etelä-Savossa, Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Päijät-Hämeessä, joissa koko maakunnan vuosikatteiden keskiarvo putosi negatiiviseksi.

Kuntien verotulojen kasvu

perustui lähes yksinomaan yhteisöveron kasvuun, eli yritysten maksamiin veroihin. Kunnallisvero kasvoi kaikkialla varsin vähän. Myös viime vuodelle kirjattu ylimääräinen verotulojen oikaisu heikensi viime vuoden vuosikatteita. Kirjauskäytännön muutos vei arviolta 60 kunnan katteen miinukselle.

Kuntaliiton mukaan hyvä talouskehitys ei ole tuntunut kuntien ansioverotulojen kasvussa samaan tahtiin, koska kunnallisverosta tehtäviä vähennyksiä on korotettu. Vuosina 1997-2000 vähennykset ovat pienentäneet kuntien verotuloja noin 2,5 miljardilla markalla. Tänä ja ensi vuonna ansiotuloverotusta kevennetään edelleen 1,5 miljardin markan verovähennyksillä.

Kuntaliiton mukaan vaikeuksiin ovat joutuneet erityisesti kunnat, joissa kunnallisverot ovat vähentyneet tai verokasvu on jäänyt kustannustason nousua pienemmäksi. Monet näistä kunnista kärsivät rakennemuutoksesta, eikä niillä ole merkittäviä yhteisöverotuloja.

Negatiivisen vuosikatteen kunnissa palvelujen tuottamista varten joudutaan ottamaan velkaa, myymään omaisuutta tai supistamaan toimintoja.

Heikko taloustilanne

on seurausta pitkäaikaisesta kehityksestä, Kuntaliitto sanoo. Kuntien valtionosuuksia on leikattu rajusti viime vuosikymmenellä. Taloutta on kuitenkin tasapainottanut monena vuotena hyvä verotulojen kasvu. Verotulojen ja valtionosuuksien yhteismäärä kasvoi reaalisesti 1990-luvulla kuitenkin vain muutamissa kunnissa, ja yli 300 kunnassa verotulojen ja valtionosuuksien yhteismäärä aleni.

Kuntien todellinen tulotaso on vasta nyt saavuttanut vuoden 1990 tason. Samaan aikaan kunnat ovat kuitenkin saaneet hoitaakseen uusia tehtäviä. Päivähoito, ammattikorkeakoulutus, esiopetus ja opettajien eläkevakuutuksen rahoitus ovat siirtyneet valtiolta kunnille.

Kuntaliitto korostaa, että kuntien toiminta on lähivuosina suunnattava asukkaiden peruspalveluihin. Kunnille ei pidä siirtää uusia tehtäviä, eikä nykyisiä pidä laajentaa. Liitto vaatii myös, että valtionosuuksien indeksikorotukset maksetaan täysimääräisinä ja harkinnanvarainen avustus korotetaan viime vuoden tasolle.

Uusia vaikeuksia monien kuntien taloudelle tuo se, että edellisen valtionosuusuudistuksen siirtymäkausi päättyy ensi vuonna ja yhteisöveron jako-osuuksien muutos on tullut kokonaisuudessaan voimaan tänä vuonna. Vaarana on, että monen heikon kunnan talous kiristyy edelleen, Kuntaliitto ennustaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää