Kotimaa

Äidinkielestä annetaan liian hyviä numeroita

Kirjoituskokeeseen verrattuna etenkin pojilla korkeat arvosanat

Tilaajille

Oppilaille ja etenkin pojille annetaan nykyisin liian korkeita äidinkielen arvosanoja, käy ilmi peruskoulun kuudesluokkalaisille pidetyistä äidinkielen kirjoituskokeista. Ero oli noin yhden numeron verran, mikä on opetusneuvos Esko Korkeakosken mukaan huolestuttavan paljon.

Opetushallituksen arvioinnista käy ilmi, että äidinkielen arvosanoja annetaan miten sattuu.

Esimerkiksi arvosanojen 7-9 käyttöalue on nyt paljon laajempi kuin ennen. Yleisin arvosana kahdeksan, jonka tulisi tarkoittaa hyvää tasoa, pitääkin sisällään varsin vaihtelevaa osaamista, kun sitä mitattiin kirjoituskokeella.

Opetushallitus laati jo pari vuotta sitten opettajien käyttöön kriteerit, jotka määrittelevät, mitä arvosana kahdeksan vaatii. Ilmeisesti niitä ei ole käytetty.

Nyt ensimmäistä

kertaa 6-luokkalaisille eli 12-vuotiaille tehty valtakunnallinen äidinkielen osaamisen arviointi antoi samansuuntaisia tuloksia kuin parin vuoden takainen 9-luokkalaisten otantakoe.

Oppimistulokset olivat keskimäärin tyydyttäviä. Kun tulosten vaihteluväli oli 10-60 pistettä, maksimipistemäärästä tytöt saavuttivat keskimäärin 71 ja pojat 57 prosenttia. Parille prosentille annettiin "reput" ja runsaalle kymmenesosalle kirjoittaminen oli erittäin takkuilevaa. Selvä enemmistö heistä oli poikia.

Alhaisimmillaan keskimääräinen suoritustaso oli oikeinkirjoituksessa. Tyttöjen ja poikien väliset erot olivat suurimmat tekstin luettavuudessa.

Sukupuolten erot

olivat suuret myös asenteissa ja harrastuksissa, jotka heijastuivat tuloksiin. Tytöt lukevat noin kaksi kertaa enemmän kirjoja kuin pojat ja himolukijat menestyivät kokeissakin parhaiten.

Kokeen yhteydessä tehdyn kyselyn mukaan noin 17 prosenttia ei ollut lukenut yhtään kokonaista kirjaa koulussa kuudennen luokan aikana. Kuusi kirjaa tai enemmän oli lukenut 13 prosenttia.

Kotonaan oppilaat olivat lukeneet keskimäärin seitsemän kirjaa. Yli 16 kirjaa ilmoitti lukeneensa lähes neljännes. Kymmenkunta prosenttia oli jättänyt kirjojen lueskelun kokonaan väliin.

Jo 1970-luvulla äidinkielen osaamiskartoituksissa näkyivät sukupuolten erot, jopa jo 9-vuotiailla. Niiden arvioidaan syntyvän vieläkin aiemmin.

Opetusneuvos Esko Korkeakoski muistuttaa myös lapsuuden harrastuseroista.

Koulussa lapset

saavat yleensä ensimmäisiksi vuosikseen naisopettajan, jonka ehkä tiedostamattomat valinnat ja painotukset kohtaavat tytöissä otollisemman maaperän jatkona äidin ja tyttären kotona syntyneeseen kielellisen vuorovaikutuksen perinteeseen.

Poikien lapsuus on enemmän peliä ja seikkailuja, joissa kielellinen vuorovaikutus on yksipuolisempaa.

Kirjoitelmista löytyikin viitteitä tyttöjen ja poikien erilaisista maailmoista.

Tyttöjen aineissa oli dramaattisia ihmissuhteita ja yleensä ne saivat onnellisen lopun. Retkikertomuksiin he saivat ympättyä mukaan hevoset tai ainakin koiran.

Poikien aineissa esiintyi rosvoja ja väkivaltaa. Retkillä pojat kalastelivat ja kiipesivät vuoristossa. Aineissa myös kuoltiin paljon.

Korkeakoski suosittelee pojille kovasti lukemista ja myös käsialan eli kaunokirjoituksen harrasta harjoittelua niin pitkään, että hitaimmatkin saavuttaisivat rutiinitason.

Kirjoituskokeisiin keväällä 2000 osallistui 286 koulua ja 4251 oppilasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää