EU-säännöt ahdistavat Lapissa kuivalihan myyjiä - Kotimaa | HS.fi

EU-säännöt ahdistavat Lapissa kuivalihan myyjiä

Määräykset täyttävä kuivaamo ja lihankäsittelytila kalliita

1.5.2001 3:00

SODANKYLÄ. Poromies Juhani Maijala tutkii, onko kuivaliha valmista Sodankylän Orakylällä. Poron paistit ja kylkilihat roikkuvat koukuista avoimessa, verkolla suojatussa katoksessa, joka on 15 metriä pitkä ja neljä metriä leveä.

"Ajattele, koukut piti tilata Tanskasta, sillä EU:n byrokraatit edellyttivät, että koukut on oltava haponkestävää terästä. Yksin teräslankavyyhti maksoi 15000 markkaa ja direktiivit täyttävä katos yhteensä 85000 markkaa", Maijala ihmettelee. Poron paistia ei saa sitoa narulla tai taitetulla rautanaulalla orrelle roikkumaan, jos mieli myydä lihaa kauppaan tai julkisella paikalla. "EU:n yhteiset hygieniamääräykset koskevat niin poron kuivalihaa kuin Italian parman kinkkuakin", ylitarkastaja Jorma Pitkänen Elintarvikevirastosta sanoo. Ohjeet perustuvat liha- ja hygienialakiin, joka tuli voimaan vuonna 1995, mutta poronlihan osalta sitä täydennettiin vuonna 1998. Määräysten tiukentuminen näkyi Savukosken kuivalihamessuilla viikko sitten. Paikalla oli vain muutama kuivalihan myyjä. Savukoselta löytyi vain yksi, jolla oli asianmukainen lupa. "Kotoa saa myydä edelleen perinteisin menetelmin valmistettua kuivalihaa, mutta heti kun liha tuodaan myyntiin julkiselle paikalle, pitäisi liha olla tarkastettua ja kuivauspaikallakin tulisi olla asianmukainen lupa tarkastuksineen", Savukosken eläinlääkäri Erja Unkila sanoo. EU-byrokratia onkin tehnyt Lapin perinneruoasta tiskinalustavaraa. Monelle torimyynti olisi elinehto, sillä harva turisti osuu syrjäkylällä sijaitsevalle porotilalle. Poron paistista lähes kaksi kuukautta ulkona kuivattu liha maksaa Lapissa noin 330 markkaa kilo. "Kenellä on varaa rakentaa EU-määräykset täyttävä kuivauspaikka? Tuntuu ihmeelliseltä, että EU:n byrokraatit määräävät, miten Lapissa lihaa saa käsitellä", enontekiöläinen poromies Jouni Näkkäläjärvi huomauttaa ja siivuttaa suuhunsa perinteisin menetelmin valmistettua kuivalihaa. "Tällä tavalla lihaa on kuivattu ja säilötty Lapissa satoja vuosia eikä kukaan ole sairastunut mahatautiin", Näkkäläjärvi lisää. Näkkäläjärven talon katolla seisoo suurta katiskaa muistuttava häkki, jonka sisällä tuulessa kypsyvät kuivalihat ovat linnuilta suojassa. Pihalla ei ole koskaan näkynyt ainuttakaan EU-tarkastajaa. Ennen kuivausta lihat on annettu olla suolassa pari päivää. Suurin osa Lapin kuivalihasta valmistuu lähiviikkoina ennen kärpäsiä. "Syömme runsaasti kuivalihaa muun muassa Kalkujärven kesäerotuksessa. Porot ovat tunturissa räkkää paossa eikä siellä ole jääkaappia", Näkkäläjärvi lisää. Näkkäläjärvet teurastavat itse kotitarvelihansa, mutta EU:n hygieniamääräykset eivät moista tapaa sulata. "Kuivalihaksi menevä poronliha pitää paloitella EU-määräykset täyttävässä lihankäsittelytilassa. Sille on haettava kuivauskatoksen tavoin rakennuslupa. Lisäksi lääninhallituksen kautta lihankäsittelytilalle haetaan virallinen numero, joka seuraa myös myyntiin menevän kuivalihan mukana. Numeron myöntää tarkastusten jälkeen Elintarvikevirasto", Unkila neuvoo. Eikä siinä vielä kaikki. Paikallisen eläinlääkärin on käytävä päivittäin seuraamassa ja otettava pistokokeita, kun lihankäsittelytilassa käsitellään poronlihaa. Jotta Juhani Maijala sai ripustaa käsittelemänsä porolihat katokseen, oli hänen rakennettava noin 200000 markkaa maksanut lihankäsittelytila. Muussa tapauksessa lihat olisi pitänyt rahdata paloiteltavaksi 130 kilometrin päähän Rovaniemelle, jossa sijaitsee muun muassa Lapin Lihan EU-määräykset täyttävä teurastamo. Lapin Lihalta valmistuu juuri seitsemän tonnia kuivalihaa. "Lupabyrokratia oli hirmuinen, mutta nyt voin jalostaa itse myyntiin menevän lihan. Sitä vaan en ymmärrä, miksi pesualtaisiinkin piti olla itsestään huuhtelevat hanat. Sellainen maksoi peräti 5000 markkaa kappale", Maijala lisää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat