Kotimaa

Vihreä valta vaihtui

Soininvaara vakuutti luotsaavansa puolueensa selvästi 4. suurimmaksi

Tilaajille

SAVONLINNA. Kahteen kertaan sai peruspalveluministeri Osmo Soininvaara kuunnella vihreiden puoluekokouksen hurrausta sekä pitkiä ja raikuvia suosionosoituksia tultuaan valituksi vihreän liiton uudeksi puheenjohtajaksi Savonlinnassa sunnuntaina.

Soininvaarasta tuli vihreiden seitsemäs puheenjohtaja parikymmenvuotisen veteraanisuoran jatkoksi.

Viime viikolla Soininvaara sanoi, että hän pyrkii nostamaan vihreät neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Sunnuntaina hän oli itsevarmempi asiastaan.

"Se oli vaatimaton tavoite. Vihreät on laitettava SELVÄSTI neljänneksi suurimmaksi. Kansa on suhtautunut vihreisiin erittäin sympaattisesti, mutta aiemmin tämä ei ole purkautunut kannatukseksi. Nyt potentiaaliset kannattajat alkavat kuuden hallitusvuotemme jälkeen uskoa, että olemme varteenotettava puolue", Soininvaara sanoi.

Hän myönsi, että vihreiden kannatuksessa on hyvin suuria alueellisia eroja, eikä vihreitä ehdokkaitakaan ole saatu kaikkiin kuntiin. "Saamme kuitenkin eduskuntavaaleissa paljon aiempaa paremmin mielipidetiedusteluita vastaavan kannatuksen", tuore puheenjohtaja uskoi.

Juhlapuheessaan hän totesi nousun suureksi puolueeksi tuovan vihreille myös lisää vastuuta uusista asioista.

"En ole tästä huolissani. Vihreät päättäjät ovat ennenkin joutuneet koviin paikkoihin ja kestäneet. Nytkin hermot näyttävät pettävän pikemminkin muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä." Soininvaara vaati

toimenpiteitä kansan kahtiajaon torjumiseksi, syrjäytymisen ehkäisemiseksi, aluepolitiikan parantamiseksi pieniä kaupunkeja auttamalla sekä puhtaan maaseutuelinkeinon panostamiseksi. Hän oli myös huolissaan naisten asemasta työmarkkinoilla sekä sitä kautta suomalaisten syntyvyydestä.

"Eräs keino voisi olla hoitovapaan pitäminen osa-aikaisena siten, että sekä isä että äiti siirtyvät osa-aikaiseen työhön ja osa-aikaiseen lastenhoitoon. Siten molemmat myös säilyttävät kosketuksen työelämään", Soininvaara esitti.

Ministeri ihmetteli muiden puolueiden kritiikkiä vihreiden aikaansaannoksista hallituksessa. Viimeksi kansanedustaja Liisa Hyssälä (kesk) ehdotti, että peruspalveluministerin salkun voisi lopettaa, koska Soininvaara ei saa konkreettisia toimia aikaiseksi.

"On erikoista, että nimenomaan keskusta kritisoi, koska Ahon hallitus teki kuntien peruspalveluihin historian suurimman vallan hajautuksen. Keskustapuolueen lakien jälkeen palveluita ei paljon pystytty tarjoamaan. Nyt se tilanne on väistymässä." Soininvaara otti keskustan reviirillä vielä askeleen pidemmälle ja jatkoi aluepolitiikasta. Hän vaati pelkän korkean teknologian sijaan lisää tavallisia työpaikkoja tavallisille ihmisille. Se onnistuisi hänen mukaansa alentamalla huonotuottoisten töiden verokiilaa.

Vihreiden linjoja

Soininvaara ei nähnyt syytä muuttaa. Hän totesi vihreiden puhuneen kaupunkisuunnittelusta, liikenteestä sekä lasten asemasta yhteiskunnassa jo Helsingin vihreiden perustamisvaiheessa 1976.

Soinivaara ei ymmärtänyt, miksi häntä on moitittu hänen vaatiessaan lisämiljardeja terveydenhuoltoon.

"Sehän on aika luonnollista, että terveysministeri pitää terveydenhuollon puolta. Siitähän minä melkein saan palkkaakin", Soininvaara totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää