Kotimaa

Naltreksoni sopii alkoholismin pitkäaikaiseen hoitoon

Lääkkeellä on hoidettu jo 35000 alkoholistia

Tilaajille

Alkoholismin hoidossa suosittua naltreksonia voi käyttää alkoholista riippuvaisten potilaiden hoidossa pidempäänkin kuin kolme kuukautta, osoittaa Kansanterveyslaitoksen, Alkoholitutkimussäätiön ja Järvenpään sosiaalisairaalan yhteistyönä toteutettu tutkimus.

Naltreksoni on tunnettu siitä, että hoidettavilta ei vaadita täysraittiutta vaan potilaan alkoholin käyttöä yritetään pelkästään vähentää pikku hiljaa. Naltreksonia on käytetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Sitä on saanut noin 35000 alkoholista riippuvaista.

Tuore tutkimus osoittaa,

että naltreksonia voi tarvittaessa käyttää myös pidempään kuin kolme kuukautta, mikä on tähän saakka ollut normaalihoitojakson pituus. Lääketieteen lisensiaatti Pekka Heinälän , dosentti Hannu Alhon ja dosentti David Sinclairin tutkimuksessa hoidettavat saivat lääkettä kahdeksan kuukauden ajan eli 20 viikkoa pidempään kuin aikaisemmissa tutkimuksissa.

Kolmen kuukauden jälkeen tutkittavat kuitenkin söivät naltreksonia vain tarvittaessa estämään viinanhimoa, esimerkiksi tunti ennen perhejuhlaa tai kapakkaan menoa. Tarvittaessa tapahtunut lääkkeen ottaminen riitti pitämään viinanhimoa hillitsevän vaikutuksen yhtä hyvänä kuin silloin, kun lääkettä otettiin kolmen kuukauden ajan päivittäin.

Alhon mukaan tutkittavat tarvitsivat keskimäärin kaksi naltreksonitablettia viikossa, kun käyttö oli rajoitettu vain riskitilanteisiin.

Kahdeksan kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta 27 prosenttia tutkituista oli edelleen onnistunut olemaan retkahtamatta alkoholiin, kun hoitoon oli yhdistetty retkahtamisen estoon opettavaa terapiaa. Luku on sama kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu kolmen kuukauden säännöllisen lääkehoidon jälkeen.

Kun naltreksonihoitoon oli yhdistetty tukiterapiaa, jolla tähdättiin täysraittiuteen, seitsemän prosenttia potilaista onnistui pysyttelemään retkahtamatta uudelleen alkoholiin.

Tutkimus osoitti myös,

että naltreksonihoidon voi aloittaa turvallisesti ilman viikon mittaista raittiusjaksoa, joka usein vaaditaan ennen alkoholismin lääkehoitoa.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että naltreksonin päivittäistä käyttöä ei suositella pidempään kuin kolmen kuukauden ajan, koska tutkimustulokset puuttuvat.

Tuore tutkimus julkaistaan ensi viikolla Journal of Clinical Psychopharmacology -lehdessä sekä kesäkuun lopussa ilmestyvässä Suomen Lääkärilehdessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Helsingissä rytisi pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää