Kotimaa

Tavallisen maatalousympäristön lajiston runsaus selvitetään

Laidunniityillä on yllättävän vähän perhosia

Tilaajille

NURMIJÄRVI. Pellon piennarta kulkeva Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Mikko Kuussaari heilauttaa haaviaan. Saaliiksi jää perhonen, jonka siivissä on valkoista ja tummanruskeaa. "Ruutumittari", Kuussaari muistelee otuksen suomenkielistä nimeä.

Kuussaari esittelee

laajaan tutkimukseen sisältyvää koealaa Lepsämän kylän mailla Nurmijärvellä.

Tutkimuksessa selvitetään tavallisen maatalousympäristön lajiston monimuotoisuus, ja miten ympäristötuki vaikuttaa siihen. Tätä ei vielä tiedetä, mutta kun tietämys lisääntyy, niin ympäristötukea voidaan kehittää siten, että se edistää nykyistä paremmin luonnon monimuotoisuutta.

Tutkimukseen osallistuvista Syke tutkii hyönteisiä ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos lintuja. Helsingin yliopisto sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvittävät kasvien tilanteen.

Lepsämän kylän tutkimuskohde sijaitsee loivassa rinteessä, jota verhoaa tuuhea niitty kukkineen. Aurinko paistaa lämpimästi, linnut livertävät ja yksi viereisen laitumen lehmistä tuijottaa pitkään outoa seuruetta.

Tutkimuskohteessa on 50 metrin linja, jolta lasketaan perhosten määrä viisi metriä leveältä kaistaleelta. Lisäksi telineestä roikkuu kirkkaankeltainen pölyttäjähyönteisiä pyydystävä ansa. Siinä oleva myrkky on tappanut viitisentoista kimalaista - kasassa on muun muassa kivikko- ja mantukimalaisia. Yhtä arvellaan pelto- tai kartanokimalaiseksi.

Lajin tunnistus on usein niin vaikeaa, että se on tehtävä mikroskoopilla.

Samantapaisia koekohteita on eri puolilla Etelä-Suomea suuri määrä.

Esimerkiksi päiväperhosia on eniten kuivilla niityillä, pellon pientareilla niitä on vähemmän.

Eläinten laidunnus

on tärkeää, jotta niityt säilyvät, mutta toisaalta voimakas laidunnus vähentää selvästi perhosten määrää: lehmät pistelevät toukat säälimättä poskeensa. Jos laidunnuksessa pidetään välivuosia, perhoskannat runsastuvat nopeasti.

Peltomaiden yleisimpiä

päiväperhosia ovat tesmaperhonen, lanttuperhonen, sitruunaperhonen ja loistokultasiipi.

Maatalousympäristön monimuotoisuus on selvästi jo hyötynyt ympäristötuesta, sanoo erikoistutkija Juha Tiainen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Esimerkiksi alun perin vesiensuojelun edistämiseksi perustetuista suojakaistoista ja -vyöhykkeistä on paljon hyötyä. Niiltä löytävät elintilaa niin kasvit, hyönteiset kuin linnutkin.

Pitkään harvinaistunut

ruisrääkkä on viime vuosina yleistynyt suojavyöhykkeiden ansiosta. Osasyynä kannan vahvistumiseen Suomessa on kuitenkin ruisrääkän runsastuminen lähialueilla, missä peltoja on jätetty viljelemättä.

Tiainen on tehnyt havaintoja myös luomupelloilla. "Niillä on enemmän lintuja kuin muilla pelloilla. Ainakin kiuruja ja töyhtöhyyppiä - siellä on ilmeisesti enemmän ruokaa." Luomupelloilla on muita peltoja runsaammin hyönteisiä ja rikkakasveja. Lisäksi niiden maaperässä on tavallista enemmän orgaanisia aineksia, jotka lisäävät matojen ja kuoriaisten määrää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää