Kotimaa

Piipitys ja tilulilu lisääntyvät jatkuvasti

Melusaaste on esimerkki tulevaisuuden teknologian uhkakuvasta

Tilaajille

Bussi matelee iltapäiväruuhkassa, ja matkustajat alkavat naputella matkapuhelimiaan kertoakseen myöhästyvänsä.

Alkaa piipitys, tilulilu ja paljon samansuuntaisia, kovaäänisiä keskusteluja. Suurin osa ihmisistä on niin tottunut ylenaikaiseen viestinmeluun, ettei edes huomaa, mutta jotkut ärtyvät perusteellisesti.

Matkapuhelin on hyvin henkilökohtainen laite, mutta piipitys on julkista. Kenellä on oikeus vastata siihen tai vaientaa se? Teknillisessä korkeakoulussa toimiva Go-prod -projektiryhmä on osana tulevaisuuden tutkimustaan miettinyt viestintätekniikan kauhukuvia. Niitä käytiin läpi ja ruokittiin juhannusseminaarissa Otaniemessä.

Ubihorror-seminaaria vetänyt tutkija Jarmo Parkkinen korosti, että kauheimpien mahdollisuuksien ja esimerkkien pohtiminen on kauhun eliminointia - kun ongelma tajutaan, se pyritään poistamaan.

Nyt ollaan Parkkisen mukaan siirtymävaiheessa. Esimerkiksi juuri meluärsykkeiden määrä on kasvanut ja kasvaa. Tulevaisuuden laitteiden suunnittelussa siihen on keksittävä ratkaisu.

Monet elämää helpottavat tietotekniset ratkaisut sisältävät jo nyt myös ongelmia. Kun esimerkiksi verkkoyhteys katkeaa kesken pankkipalvelun , käyttäjä ei voi välittömästi tietää, mitä tilillä ehti tapahtua.

Kodin teknistyminen

tuo lisää pelonaiheita: sähkökatkoksen jälkeen ei tulevaisuuden kodissa voi vähään aikaan ehkä edes avata jääkaappia. Matkapuhelimella avattava kotiovi saattaa näppäilyvirheen takia avautua, kun asukas on kaukana matkoilla.

Lisää pelonaiheita seminaarissa löytyi myös yleisistä yhteiskunnallisista uhkakuvista. Kun internetin vielä joitain vuosia sitten ajateltiin lisäävän demokratiaa, on nyt nähty mahdollisena sekin, että valta kasautuu teknologiaeliitille.

"GSM-puhelin, eli kännykkä, on hyväksytty suomalaiseen yhteiskuntaan kymmenessä vuodessa lähes täysin. Silti on lähes mahdotonta löytää kaupasta kännykkää, joka sopii hyvin yli 65-vuotiaan silmille ja sormille", muistuttaa Parkkinen.

Pahimmat uhat

voidaan tutkimusryhmän mukaan välttää vaaratekijöiden tiedostamisella, avoimella keskustelulla ja kansantajuistamisella.

Tutkimus selvittää paitsi sen, millainen on tulevaisuuden laite, myös millaiseen yhteiskuntaan se tulee.

"Tekniikalla voidaan saada aikaiseksi ihastuttavia asioita, kuten sisävessa tai kahvinkeitin. Kahvinkeittimeenkin liittyy kuitenkin esimerkiksi paloturvallisuusriski - keitin saattaa unohtua päälle tai mennä rikki. " "Rikkoutumisen riskiä vähentää hyvä suunnittelu ja valmistus, mutta päällejäämistä väitetään aina inhimilliseksi virheeksi", Parkkinen pohtii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää