Kotimaa

Bussiyhtiöt yrittävät rajoittaa kuljettajien kännykkäpuheluita

Kuljettajan kännykkäpuhelu aina turvallisuusriski linja-autossa

Tilaajille

Suomalaisten kännykkähulluus ulottuu myös joukkoliikenteeseen. Linja-autonkuljettajat käyttävät puhelinta ahkerammin kuin ennen - matkustajien mielestä joskus liikenneturvallisuuden kustannuksella.

Osa kuljettajien puheluista on pakollisia työhön liittyviä tiedonantoja, mutta ainakin yhtä paljon puhutaan työhön liittymättömiä yksityispuheluita.

Paunu-yhtiön toimitusjohtaja Martti Paunu kertoo, että kuljettajia on kehotettu välttämään tarpeettomia puheluja ja hoitamaan pakolliset työpuhelutkin mahdollisimman nopeasti.

"Ne kuljettajat,

jotka eivät malta olla puhumatta vaan pölisevät turhaan, saavat yleensä nopeasti kommentteja suoraan asiakkailta, koska nämä kokevat olonsa turvattomaksi. Tämä on yksi hyvä kontrollimuoto", Paunu sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan lakia, jolla rajoitettaisiin matkapuhelimen käyttöä ajon aikana. Vielä ei ole päätetty , vaaditaanko matkapuhelimelle kiinteät laitteet vai riittääkö langallinen korvanappimalli.

Lakiesitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvinen tuomitsee kaikki turhat puhelut linja-autoissa, koska ne vievät kuljettajan huomiota pois olennaisesta, eli liikenteestä. Järvinen kannattaa suunniteltua uudistusta, joka toteutuessaan rajoittaisi kännykän käyttöä paitsi henkilöautoissa, myös linja- ja kuorma-autoissa sekä takseissa.

"Ollakseen tehokas, hands free -pakon tulisi koskea kaikkia", Järvinen huomauttaa.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen uskoo, että yli puolet linja-autonkuljettajien puheluista on "henkilökohtaisia löpinöitä".

"Tietysti se on turvallisuusriski, mutta toisaalta on muistettava, että linja-autossa matkustaminen on jo parikymmentä vuotta ollut turvallisempaa kuin millään muulla kulkuvälineellä", Kääriäinen huomauttaa.

Lakiesitykseen odotetaan

muun muassa Linja-autoliiton kantaa elokuun loppuun mennessä. Kääriäinen on samoilla linjoilla Taksiliiton ja Suomen kuorma-autoliiton kanssa ja kannattaa ammattiliikenteen jättämistä kokonaan hands free -pakon ulkopuolelle.

"Meillä liikenteen ohjaus perustuu paljolti kännyköihin, ja muun muassa kutsuun perustuva palveluliikenne lisääntyy koko ajan", Kääriäinen perustelee kantaansa.

Liitto vastustaa

erityisesti korvaan laitettavia nappikuulokkeita. Kääriäisen mukaan korvanappi rajoittaa sekä asiakaspalvelua että liikenteen seuraamista.

Martti Paunu ei pidä mahdollista hands free -laitepakkoa järisyttävänä muutoksena linja-autoliikenteelle. Kiinteä, kojelaudassa olevan vastausnapin painalluksella toimiva ja kädet vapauttava puhelin löytyy jo nyt suuresta osasta Paunun busseja.

Paunu uskookin, että uudistus vähentäisi nimenomaan omiin puhelimiin puhumista ajon aikana.

Useissa Euroopan maissa matkapuhelimen käyttö ajon aikana on jo nyt rangaistavaa. Venäjällä ja Viron taajamissa kädet vapauttavasta laitteesta tuli pakollinen tänä vuonna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää