Kotimaa

Parkkimittarit väistyvät euron tieltä

Suomeen jää vain muutama mekaaninen "kottaraispönttö"

Tilaajille

Valtaosa Suomen parkkimittareista korvautuu vuodenvaihteeseen mennessä lippuautomaateilla. Parkkipaikkakohtaisista mittareista muutetaan euroilla toimivaksi vain hyvin pieni osa.

Vuodenvaihteen jälkeen koko maassa on enää alle viisisataa elektronista parkkimittaria, kun niitä muutama vuosi sitten oli vielä tuhansia. Eurokäyttöisistä parkkimittareista suurin osa tulee Turkuun.

Helsingissä parkkimittareiden määrä vähenee tämän vuoden aikana yhteensä 2000 kappaleella. Eurokolikoita kelpuuttavaksi muunnetaan vain viitisenkymmentä mittaria, muille parkkialueille pystytetään lippuautomaatti. Euron aiheuttama urakka maksaa Helsingille noin 700000 markkaa.

Tolpan päässä seisovien mittareiden väheneminen on seurausta paitsi euroon siirtymisestä myös lippuautomaattien lisääntymisestä.

Lippuautomaatit ovat mittareita kalliimpia, mutta yleensä niitä tarvitsee sijoittaa ainoastaan yksi kappale korttelin matkalle. Vanhat parkkimittarit sen sijaan palvelevat vain yhtä pysäköijää kerrallaan.

Kottaraispöntöiksi

kutsuttuja mekaanisia parkkiautomaatteja ei Suomeen jää kuin joitakin yksittäiskappaleita. Vanhan mekaanisen laitteen trimmaaminen eurokuntoon maksaa peräti 2000 markkaa, kun elektronisen mittarin muutostyöt hoituvat noin 250 markalla. Lippuautomaatti voidaan siirtää euroaikaan pelkällä ohjelmoinnilla.

Kajaanissa ja Rovaniemellä vanhoja viisarinäyttöisiä ja virtalähteettömiä kolikonnielijöitä jää käyttöön yhteensä parikymmentä kappaletta.

Koko valtakunnassa mekaanisia mittareita jää pystyyn korkeintaan kolmekymmentä.

"Sirulliset luottokortit

ovat parkkimaksulaitteiden seuraava sukupolvi", arvioi myyntipäällikkö Lars Back ylihärmäläisestä Laatukilpi Oy:stä. Laatukilpi on alan suurin maahantuoja Suomessa.

Backin mukaan muissa pohjoismaissa luottokortilla maksaminen on jo kauan ollut yleistä. Luottokortin ohella pysäköinnin maksuvälineeksi saattaa tulevaisuudessa muotoutua kännykkä.

"Kun tekniikka tekee kännykällä maksamisen riittävän helpoksi, niin sellaiset laitteet varmaan yleistyvät. Siihen menee kuitenkin vielä useita vuosia", Back arvioi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää