Kotimaa

Kuopion palomieskisassa syöksytään läpi putkenkin

Kova hakatikaskilpailu on palomiesolympialaisten huipentuma

Tilaajille

KUOPIO. Itävaltalainen palomies Mathias Csenar Burgenlandin maakunnasta syöksyy kuin pesäpalloilija kädet ojossa läpi lähes kymmenmetrisen muoviputken Kuopion Väinölänniemen urheilukentällä.

Csenarin raju syöksy on osa 4 x 100 metrin palokuntaesteviestin harjoitusta. Palomies harjoittelee Kuopiossa järjestettävien CTIF 2001 -palokuntaolympialaisten ensi lauantaista loppukilpailua varten.

Pärnulainen 19-vuotias palomies Jyri Saar suuntaa kentän reunalla katseensa yli 13 metriä korkeaan lauta- ja levyseinämään. Mies kiristää kypärän hihnaa vielä tiukemmalle ja ottaa lujemman otteen molemmilla käsillään viisimetrisistä hakastikkaista. Jalat painuvat lähtötelineisiin.

Pitkänhuiskea Jyri säntää kohti seinää; tikkaat ensimmäisen ikkunan pieleen, ylös ja tikkaat taas seuraavalle ikkunalle. Hetkessä Jyri on 11 metrissä neljännen kerroksen korkeudella.

Aikaa kului 30 metrin juoksuun ja rajun näköiseen kiipeämiseen alle parikymmentä sekuntia. Hänen vanhempi kollegansa Oleg Sapkin menee myös ylös seinää kuin orava.

Esterata ja Suomessa

ennen näkemätön palomiesten hakatikaskisa ovat näyttävintä antia Kuopiossa tiistaina vauhtiin päässeessä kansainvälisessä CTIF 2001 -palokuntatapahtumassa. Kisat näkyvät ja kuuluvat jo ympäri Kallaveden kaupunkia.

Euroopan tämän vuoden suurimmat palomieskilpailut nuorisoleireineen ja tapahtumaan liittyvä pelastusalan CTIF-maailmankonferenssi ovat keränneet kaupunkiin lähes 4000 henkeä. Väkeä on saapunut 32 maasta. Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen .

Viron kuusimiehisellä

joukkueella on tiistaina ennen puolta päivää puoli tuntia aikaa harjoitella taitojaan hakatikaskiipeilyssä.

Loppukilpailut käydään 18 maan edustajien kesken perjantaina. Suomalaisia ei ole vaativassa lajissa vielä mukana.

"Olen treenannut tikaskiipeilyjä jo pojasta lähtien seitsemän vuotta. Tikkaat ovat raskaat ja seinältä voi pudota", Jyri selvittää ennen uutta treeniä. Seinällä on sentään köysi turvana.

"Voittoon tähdätään, vaikka venäläiset ovat kisan suosikkeja, Jyri sanoo." Väinölänniemen

nurmikentällä joukkue toisensa jälkeen harjoittelee perinteistä palomieskisaa eli sammutushyökkäystä vedenottopaikan avaamisineen, letkujen selvityksineen ja juoksuineen palopaikalle.

Kirkkaimmin loistavat auringossa belgialaisten ja luxemburgilaisten hopeahohtoiset kypärät. Mukana aamupäivän harjoituksissa ovat myös Taivassalon ja Nurmon VPK:ien joukkueet. Vauhtia riittää heidänkin suorituksissaan.

"Kisoista on hyötyä tositilanteeseen, sillä palomiehen perustaitojahan täällä treenaamme", kertoo Taivassalon VPK:n sammutusmies Tommi Pere , 30.

"Suomessa palomieskisoihin osallistuu Keski-Eurooppaan verrattuna vähän joukkueita. Esimerkiksi Itävallan joukkue karsittiin tänne 30000 palomiehen joukosta." Tapahtumasta vastaava CTIF (Comité International de Prevention et d'Extinction de Feu) on palontorjunta- ja sammutusalan kansainvälinen, tekninen yhteistyöjärjestö. Jäseninä on 43 valtiota.

Palomiesolympialaiset konferensseineen pidetään joka neljäs vuosi, nuorisoleirit joka toinen vuosi. CTIF-suurtapahtuma pidetään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ranskalainen puheenjohtaja Francois Maurer kertoo järjestön tehostavan toimintaansa lisäämällä paloalan asiantuntijoiden tapaamisia.

Sisäministeriön pelastusylijohtajan Pentti Partasen mielestä onkin tärkeää pohtia kansainvälisten kilpailujen ohessa esimerkiksi pelastajien turvallisuutta yhä vaativammissa operaatioissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää