Kotimaa

STTK haluaa tulosopuun kolmannenkin vuoden

Neuvottelut käyntiin jo alkuvuodesta

Tilaajille

WIEN. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK haluaa jatkaa nykyistä tulosopimusta vielä kolmannella vuodella. Järjestön puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd) ennustaa, että neuvottelut jatkosta tulevat ajankohtaisiksi ensi vuoden alussa eivätkä vasta elokuussa.

Nykyinen kaksivuotinen tulosopimuskausi alkoi tämän vuoden alusta ja jatkuu tammikuun loppuun 2003. Siitä on sovittu pidettäväksi tarkistusneuvottelut ensi vuoden elokuussa.

Myös pääministeri Paavo Lipponen (sd) on väläytellyt tulosopimuksen jatkamista ja neuvottelujen aikaistamista.

Mäenpää perustelee ehdotustaan sillä, että talouden raju käänne yllätti ekonomistitkin.

"Syksyn aikana tuskin on enää tulossa sellaista dramaattista uutta tietoa, joka vaatisi toimia. Mutta jos talvella tulee talouteen notkahdus, työmarkkinajärjestöt ja hallitus voisivat jo alkuvuodesta ruveta miettimään, miten tilannetta voitaisiin helpottaa", Mäenpää esitti STTK:n työmarkkinaseminaarissa Wienissä keskiviikkona.

"Pidän hyvin todennäköisenä tarkistusneuvotteluja jo ensi keväänä. Tämä merkitsisi aikataulun aikaistamista elokuusta", hän vahvisti.

Mäenpää nimitti

esitystään "talous- ja työllisyyspaketiksi". Hänen mukaansa tulosopimuksen jatkaminen kolmannella vuodella olisi perusteltua , koska keskitetyllä ratkaisulla taattaisiin talouden tasapainoinen kehitys.

Mäenpään mukaan nyt pitää miettiä koko kansantalouden menestystä, ja siinä keskitetty tuloratkaisu on liittokohtaisia sopimuksia parempi väline.

STTK:n tavoite

kolmannelle sopimusvuodelle olisi edelleen ostovoiman suotuisa kehitys. Siihen päästäisiin sekä palkankorotuksilla että tuloverohelpotuksilla.

Mäenpää muistutti, että viime syksynä solmittu tulosopimus ei olisi voinut tulla kansantalouden kannalta parempaan aikaan: kun teollisuustuotanto ja vienti ovat notkahtaneet, palkansaajien kulutuskykyä on elvytetty sekä palkankorotuksilla että verohelpotuksilla.

STTK oli kolmivuotisen tulosopimuksen kannalla jo viime syksynä.

STTK:n mielestä tuloneuvottelujen kyljessä voisi miettiä myös keinoja, joilla ratkaistaisiin terveydenhuoltoalaa vaivaava henkilöstöpula.

Kasvun turvaamiseksi STTK:n keinovalikoimassa ovat muun muassa lisäpanokset valtion budjettiin: julkisiin palveluihin voisi panna lisää rahaa, samoin teiden ja tietoliikenneyhteyksien rakentamiseen, koulutukseen, aktiiviseen työvoimapolitiikkaan sekä aluepolitiikkaan. Valtion velan maksua voisi samalla lykätä.

Järjestö ehdottaa harkittavaksi myös Emu-puskureiden käyttöönottoa. Työeläkemaksuihin ja työttömyysvakuutusmaksuihin on kerätty kumpaankin jo kolme miljardia markkaa varastoon.

"Jos työttömyysvakuutusmaksun korottamiseen syntyy paineita, puskurirahastoa voisi nyt käyttää tuon korotuksen vaimentamiseen", arvioi STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila .

STTK vastustaa

yhä eläkkeen määräytymistä palkansaajan koko työhistorian mukaan. Työeläkkeen uudistamista pohdittaessa yhtenä mallina on esitetty, että nykyisestä kymmenen viimeisen työvuoden perusteella laskettavasta eläkepalkasta siirryttäisiin laskemaan eläkepalkka koko työhistoriasta.

STTK:n laskelmien mukaan muutos leikkaisi palkansaajien eläkkeistä 10-20 prosenttia.

Pääsihteeri Seppo Junttila varoittaa, että tämä saattaisi viedä jo nykyiset keskituloiset eläkkeellä toimeentulo- ja asumistuen piiriin.

Junttila pitää nykyistäkin eläkekarttumaa huonompana kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Keskimääräinen eläketaso on Junttilan mukaan pudonnut jo 51 prosenttiin vakiintuneesta palkasta, ja keskimääräinen kokoaikaeläkkeille siirtymisikä on jo kivunnut yli 60 vuoden.

Samalla Junttila vastustaa huononnuksia nykyiseen osa-aikaeläkejärjestelmään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää