Kotimaa    |   MAAKUNTIEN HUIPUT

Kiikarilla näkisi vielä kauemmas

Veikko Tiikkaja käy Maaselänmäellä katsomassa, mitä uutta maailmassa näkyy

Tilaajille

RAUTAVAARA. Savossa mikään ei ole ehdotonta - ei edes maakunnan korkein kohta. Rautavaaran Maaselänmäen ilmoittaminen Pohjois-Savon maakunnan korkeimmaksi kohdaksi saa kuopiolaiset tyrkyttämään iänikuista Puijoaan. Toiset muistuttavat Nilsiän Tahkosta.

Valitan kuopiolaiset:

reippaan 232 metrin korkuinen Puijo jää auttamatta Rautavaaran 318,3 metrisen Maaselänmäen alapuolelle - 75 metrin tornikaan ei auta.

Tahkon korkein kohta häviää Rautavaaran mäelle muutamalla metrillä.

Maaselänmäki sijoittuu Rautavaaran kunnan koillisosaan Tiilikkajärven kansallispuiston kupeeseen. Maasto on soista ja niin mäkistä, ettei tarvitse kovin kummoista ylämäkeä kiivetä, jotta 318 metrin välimatka merenpintaan tulee täyteen.

2400 asukkaan Rautavaaralla asuu kaksi ihmistä neliökilometriä kohti. Maaselänmäkeä lähestyttäessä talot ovat harvassa: mäkeä lähinnä sijaitseva Lievisenmäen kylä on muutaman savun rykelmä.

Eläkeläinen Veikko Tiikkajan kotipihasta kertyy yhdeksän kilometrin matka maakunnan huipulle.

Kun auto punnertaa

soratien viimeisen ylämäen loppuun, eteen ilmestyy nykysuomalainen kulttuurimaisema: hakkuuaukea ja linkkimasto.

Tiikkajan laskujen mukaan mäeltä nähtävästä maisemasta pistää esiin 27 mastoa. Niitä ei onneksi paljain silmin erota.

Maaselänmäen linkkimaston juurelle on rakennettu hirsimökki, kukkulan miehittäjien huilauspaikaksi ilmeisesti.

Lännessä ja etelässä silmien edessä avautuvat tummanvihreinä kumpuilevat salomaat. Tahkon huiput siintävät horisontissa.

"Ihan korkein kohta

taitaa olla tuolla", Veikko Tiikkaja sanoo ja osoittaa sadan metrin päähän matalan metsän laitaan.

73-vuotiaan miehen jalka nousee notkeasti yli hakkuuaukean mättäiden, kun suuntaamme kohti Pohjois-Savon korkeimman mäen huippupistettä.

"Kun olisi kiikari, näkisi paremmin kuin luonnon silmällä. Sillä katson aina, että mitä uutta on maailmassa", Tiikkaja sanoo.

Mäen alla muutaman sadan metrin päässä siintää kirkasvetinen Matolampi.

"Sitä seuraavassa lammessa on vesi kuin tervaa, mutta sitä seuraavassa lammessa taas kirkasta kuin Koskenkorva." Lapsuudessaan

Tiikkaja tuli aina pyhäpäivisin lähiseudun tenavien kanssa polkua pitkin Maaselänmäelle ihmettelemään maailmaa. Silloin korkeimmalla kohdalla oli puinen torni, josta näki hyvällä säällä metsän yli Nurmekseen ja Lieksaan asti.

Nykyään tornin lahonneet rippeet makaavat kalliolla hirven papanoiden vieressä.

Mäenrinteillä kasvoi Tiikkajan lapsuuden aikaan komea kuusimetsä, kunnes Metsähallitus aloitti hakkuut. Tiikkaja oli mäen liepeillä serkkupoikiensa kanssa savotassa.

Mättäiden päällä

on yksittäisiä lakkoja. Kello on vasta kymmenen aamulla, mutta Tiikkaja on jo käynyt hakemassa pakastimeen päivän lakkasatsin. Lähtö oli aamuviideltä.

"40 vuotta sitten eräänä lauantaina keräsin mäeltä kuusi sangollista mustikoita." Nykyään mustikoita ei näy Pohjois-Savon huipulla, sillä hakkuuaukea on heinittynyt.

Kyitä Maaselänmaastossa näkee usein. Onneksi tällä kertaa ei ainutkaan luikero sihise kävelyreitillä.

Muutama vuosi sitten

karhu tappoi hirven metsäisen mäenrinteen puolelle.

"Minäkin kävin raatoa katsomassa. Minä kävin aina päivällä ja karhu yöllä. Muutaman vuorokauden aikana karhunpahkeinen söi hirven." Rautavaaran erämaissa liikkuvat karhut ja välillä sudetkin. Yksi karhu uskaltautui Veikko Tiikkajan kotipihaan saakka.

"Se kävi kiertämässä paikalla, jossa ammun pilkkaan. Sanoin mummulle, että se on käynyt tarkistamassa, että onko siitä ukosta enää haittaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää