Kotimaa

Palvelutyönantajat ottaisi työttömiltä pois lapsikorotuksen

Inkeroinen: Työntekijöiden lakko-oikeutta rajattava

Tilaajille

MÄNTSÄLÄ. Palvelutyönantajat haluaisivat poistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavilta lapsikorotukset.

"Ei palkoissakaan ole lapsikorotuksia, ei myöskään enää muussa ansiosidonnaisessa sosiaaliturvassa", johtaja Markku Koponen sanoi PT:n työmarkkinaseminaarissa Mäntsälässä tiistaina.

Koponen perusteli esitystä myös sillä, että lapsikorotuksien kera suomalainen ansiosidonnainen työttömyysturva on EU:n mittapuussa varsin korkea.

Työttömyysturvan

muuttaminen on parhaillaan työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisessä työryhmässä. Tuloksia odotetaan tämän syksyn aikana.

Koponen vihjaisi, että lapsikorotukset voitaisiin säilyttää, mikäli ansioturvan määrään saadaan alenemaporras. PT porrastaisi turvan niin, että ansiosidonnaisen määrä ei nousisi jo sovitusta työttömyyden alussakaan, mutta putoaisi esim. 130 työttömyyspäivän jälkeen.

Palvelutyönantajat vastustaa ay-järjestöjen vaatimusta palauttaa ansiosidonnaisen työssäoloehto 10 kuukaudesta 6 kuukauteen. Taas PT vetoaa muihin EU-maihin: jo nykyinen malli, kaksi vuotta ansiosidonnaista 10 kuukauden työssäolon jälkeen on EU-vertailussa avokätinen.

Järjestö kannattaa ns. Toiviaisen työryhmässä esitettyä ajatusta, että työttömyysturvan enimmäiskesto porrastettaisiin työhistorian mukaan.

Samalla järjestö lopettaisi työttömyyseläkejärjestelmän. Ikääntyneet työttömät voisivat sen sijaan saada joko työttömyyspäivärahaa tai siirtyä joustavalle vanhuuseläkkeelle.

Palvelutyönantajat haluavat säilyttää nykyisen ansiopäivärahojen ja peruspäivärahan kytkyn.

"Jos kytkennästä luovutaan, on vaara että valtio ei maksa enää osuuttaan ansiosidonnaisesta turvasta", Koponen perusteli.

Eläkejärjestelmässä

Palvelutyönantajat vaatii muutoksia mm. osa-aikaeläkkeeseen. Osa-aikaeläkkeelle pääsyn yhdeksi ehdoksi pitäisi ottaa myös työkyvyn heikentäminen. Lisäksi ikäraja pitäisi nostaa 56 vuodesta takaisin 58 vuoteen, tai jopa 60 vuoteen. Nyt osa-aikaeläkkeelle siirtyy järjestön mielestä sellaistakin väkeä joka ei sinne kuulu.

Työeläkkeiden laskentatavassa PT tukee eläkkeiden laskemista koko työhistorian mukaan.

Vanhuuseläkettä PT muuttaisi niin, että eläkkeelle voisi jäädä joustavasti esimerkiksi 63-68-vuotiaana. Mitä aiemmin jäisi eläkkeelle, sitä pienempi eläke olisi.

Palvelutyönantajat haluavat myös keskitetyistä tulospimuksista nykyistä väljempiä. Tuloratkaisuissa sovittaisiin vain raameista, ja palkoista ja työajoista päätettäisiin enemmän yrityksissä. Ansiokehitys- ja indeksiehtolausekkeista pitäisi päästä eroon.

Työntekijöiden lakko-oikeutta järjestö tiukentaisi. PT:n johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen viittasi erityisesti SAK:laisen auto- ja kuljetusalan aseena pienemmissäkin paikallisissa selkkauksissa.

Toimitusjohtaja Arto Ojala vaati verotukseen lisäkevennyksiä. Päätöksiä pitäisi tehdä mielellään jo tämän syksyn aikana, kun eduskunta käsittelee valtion ensi vuoden talousarviota.

Ojalan mukaan veroale lisää kulutusta ja sitä kautta työllisyyttä erityisesti palvelualoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää