Kotimaa    |   105 PÄIVÄÄ EUROON

RAY:n automaattien europäivitys maksaa 16-17 miljoonaa euroa

Pelien panokset ja voitot nousevat viidenneksen

Tilaajille

Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n pelien kunnostus eurokelvollisiksi maksaa 16-17 miljoonaa euroa, eli sata miljoonaa markkaa. Kuluja tulee automaattien muutostöistä ja tietojärjestelmän uudistamisesta.

Lisäksi muutama malli poistetaan käytöstä ennenaikaisesti, kun niitä ei kannata enää muuntaa euroaikaan. Historiaan haipuvat esimerkiksi hedelmäpelit Potti ja Potti 5 sekä Hedelmäjazzo. Samassa yhteydessä 1200 Hedelmäpeli-nimistä automaattia muutetaan uudenlaisiksi Mansikka-peleiksi.

Käyttöön jää silti yhä yli 40 mallia, joista suosituimpia ovat hedelmäpeli Tähti ja erilaiset pokeriautomaatit, kertoo tuotepäällikkö Risto Moisala .

Pelaamisessa markan

korvaa 20 sentin ja viisimarkkasen euron kolikko. Kymmenen markan panoksen tilalle tulee kahden euron lantti. Uutuutena useimpiin peleihin rakennetaan reitistöt myös neljännelle lantille, kun automaatit hyväksyvät myös 50 sentin kolikot. Juuri neljännen kolikon käyttö teettää paljon muutostöitä.

Tosin aivan kaikissa automaateissa 50 sentin kolikko ei tule käyttöön. Esimerkiksi pajatsot toimivat 20 sentin ja euron lanteilla.

Pajatsojen kulta-aika

on jo takana. Esimerkiksi 1979 niitä oli baarien nurkissa 8500, mutta nyt enää 1200. Uudet pelit ovat syöneet pajatsojen suosiota.

Eurorahan tulo merkitsee sitä, että sekä panokset että voitot kasvavat viidenneksen. 100 markan päävoittoa jakelevan pelin pääpotiksi tulee 20 euroa eli noin 120 markkaa. 200 markan päävoiton korvaa 40 euroa eli noin 240 markkaa.

Pelisäännöt säilyvät ennallaan.

Automaatit muuttuvat eurokäyttöisiksi vuoden 2002 tammi-helmikuussa. Kun laite siirtyy euroihin, markat eivät enää kelpaa. Muunnostöitä on tehty jo parisen vuotta. Automaatit remontoidaan etukäteen niin valmiiksi , että vuodenvaihteen jälkeen laitteen muunto euroille ja senteille sopiviksi käy helposti itse pelipisteessä.

Paraikaa RAY:n tiloissa Espoon Leppävaarassa valmistellaan automaatteja uuteen aikakauteen. Kymmenkunta henkeä remontoi pelien voitonmaksulaitteita, jotta ne toimivat neljällä kolikkotyypillä. Laitteita uudistetaan 600:n viikkovauhtia.

Pelilaitteita testataan

myös Rahapajan laboratoriossa. "Siellä katsotaan oikeilla euroilla ja senteillä, että kolikot kulkevat laitteissa moitteettomasti. Testit ovat nyt loppusuoralla", Risto Moisala sanoo.

"Testit ovat osoittautuneet tarpeellisiksi, sillä niissä on huomattu uusia asioita." RAY:llä on 16500 peliautomaattia ja 600 rahanvaihtoautomaattia. Setelintunnistimetkin on opetettava uusille tavoille, jotta ne tunnistavat eurosetelit.

RAY:n nettisivuilla www.ray.fi voi käydä katsomassa ja koepelaamassa uusia euroautomaatteja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää