Kotimaa

Tutkimus: Perhetukien arvo laskenut kaikilla

Kaksilapsinen perhe saa nyt 3000 markkaa vähemmän lapsilisiä kuin 1994

Tilaajille

Kaikki perheet lasten määrästä ja tulotasosta riippumatta ovat vuoden 1994 jälkeen menettäneet huomattavan summan perhetukien arvosta, ilmenee Veronmaksajain keskusliiton tuoreesta tutkimuksesta.

Eniten lapsiperheiden tukien ostovoimaa on laskenut lapsilisien reaalisen ja nimellisen arvon pudotus. Kaksilapsisen perheen lapsilisä oli vielä 1994 nykyrahaksi muutettuna 17308 markkaa. Nyt kahdesta lapsesta maksetaan 14304 markkaa, eli lapsilisien reaaliarvo on pudonnut 3000 markalla.

Veronmaksajain keskusliiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan tekemässä tutkimuksessa selvitettiin palkansaajien perhetuen kehitystä vuosina 1991-2001. Toimeentulotuella tai työttömyyspäivärahalla elävät eivät olleet mukana tutkimuksessa.

Lapsiperheiden ostovoima

on kaikkinensa kasvanut kymmenessä vuodessa. Se ei kuitenkaan ole tukipolitiikan ansiota, vaan johtuu yleisen ansiotason noususta ja kaikkiin palkansaajiin kohdentuneista tuloverokevennyksistä, Kurjenoja muistuttaa.

Perhetukipolitiikka on hidastanut perheiden nettotulojen kasvua perheettömiin palkansaajiin verrattuna.

Vuoden 1994 perhetukiuudistuksessa poistettiin tuloverotuksen lapsikohtaiset vähennykset ja yksinhuoltajavähennykset. Samalla lapsilisiä korotettiin. Yksinhuoltajien menetykset vältettiin 200 markan lisätuella.

Kurjenojan mukaan uudistuksen menettäjiä olivat yksi- ja kaksilapsiset kahden huoltajan perheet. Menetys oli sitä suurempi, mitä suuremmat perheen tulot olivat.

Jos lapsilisien ostovoima olisi säilytetty uudistuksen jälkeisellä tasolla, verovähennysten poistuminen olisi korvautunut pienipalkkaisissa kahden huoltajan perheissä sekä pieni- ja keskituloisissa yksinhuoltajaperheissä.

Lapsilisiä leikattiin kuitenkin heinäkuussa 1995. Sen jälkeen lapsilisiin ei ole kertaakaan tehty yleisen hintatason mukaisia indeksikorotuksia. Tuen ostovoima on siis laskenut joka vuosi kaikilla saman verran.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä nykyistä lapsilisäjärjestelmää ei ole syytä muuttaa. Lehtinen muistuttaa, että lapsilisien tarkoitus ei ole tasata kotitalouksien välisiä toimeentuloeroja, vaan korvata lapsista koituvia kuluja.

Hän ei ota kantaa siihen, pitäisikö lapsilisiä korottaa.

Ensi vuoden budjettiin

ei ole luvassa korotuksia. Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr) on aikaisemmin todennut, että lapsiperheiden tukemisessa lapsilisät eivät ole kiireisimpien toimenpiteiden joukossa.

Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen vaati kuitenkin tiistaina Haminassa lapsilisien ostovoiman palauttamista vuoden 1995 leikkauksia edeltävälle tasolle ja niiden sitomista indeksiin.

Verottomien lapsilisien suhteellinen merkitys käytettävissä oleviin tuloihin on suurempi pienituloiselle. Verojärjestelmän kautta annettavan tuen merkitys puolestaan kasvaa tulojen kasvaessa.

Myös päivähoitomaksut

vaikuttavat olennaisesti perheiden käytettävissä oleviin tuloihin.

Veronmaksajien Lehtinen vastustaa jyrkästi niin sanottua Soininvaaran mallia, joka kohdistaisi päivähoitomaksujen korotukset suurimpaan tuloluokkaan mutta vähentäisi luokkaan kuuluvien palkansaajien määrää.

"Ehdotus on käsittämätön. Päivähoitomaksujen tulosidonnaisuuden lisääminen tuhoaisi kannustinloukkutyöryhmän ja vuoden 1997 päivähoitomaksujen uudistuksen tulokset", Lehtinen sanoo.

Veronmaksajain keskusliitto hyväksyisi kuitenkin kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvan kuuden prosentin korotuksen, joka on sama kuin muissakin palvelumaksuissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää