Kotimaa

Märkä sementti voi syövyttää ihon

Työterveyslääkärit varoittavat terveysriskeistä

Tilaajille

TURKU. Märän sementin joutuminen iholle voi johtaa vaaralliseen sementtisyöpymään. Ammattilaiset osaavat suojautua sementiltä, mutta satunnaisella remontoijalla ei aina ole tietoa märän sementin terveysriskeistä.

Sementtisyöpymästä kirjoittavat Lääkärilehden tuoreimmassa numerossa Turun aluetyöterveyslaitoksen erikoislääkärit Katja Paakkola ja Lassi Pakkala sekä kirurgian erikoislääkäri Kalle Aalto Rauman aluesairaalasta.

Kirjoittajat muistuttavat, että ihon kanssa kosketuksiin pääsevä märkä sementtimassa voi aiheuttaa ihoon kemiallisen palovamman.

Polttavaa ja syövyttävää sementistä tekee sen emäksisyys. Vaikutusta pahentaa vielä sementin karkeus, joka hankaa ihoa rikki.

Mitä pitempään märkä sementti pääsee olemaan iholla sitä suurempi on syöpymän vaara.

Sementtisyöpymän

ensioireet ovat lievät, joten vaarasta tietämätön antaa sementin olla ja puhdistaa sen pois vasta työn loputtua. Iho alkaa poltella yleensä muutamia tunteja altistuksen jälkeen.

Erittäin kivuliaaksi vamma muuttuu päivän, kahden kuluttua, jolloin useimmat lähtevät vasta lääkäriin. Jos sementtisyöpymää erehdytään tässä vaiheessa luulemaan joksikin muuksi vaurioksi, hoito viivästyy pahasti.

Paakkola, Pakkala ja Aalto toteavat, että erehtyminen on lähellä, ellei lääkäri muista sementtisyöpymän mahdollisuutta ja potilas ei huomaa kertoa käsitelleensä aiemmin sementtiä. Hoitamattomana syöpymä etenee yhä syvemmälle kudoksiin.

Alkuvaiheessa sementtisyöpymää hoidetaan kuten palovammaa voiteilla, kosteilla viileillä kääreillä ja kohoasennolla. Edenneessä haavaumassa voidaan tarvita leikkausta ja ihosiirteitä Kädet, jalat, polvet

ja polvitaipeet ovat sementtitöissä suurimmassa vaarassa.

Silmät pitää suojata suojalaseilla ja iho haalareilla, saappailla ja tukevilla käsineillä. Mikäli märkää betonia joutuu iholle, se pitää pestä heti pois, Lääkärilehden artikkelissa neuvotaan.

Ihoa on syytä huuhtoa niin pitkään, että betonin saippuainen tunne häviää. Huolellinen ihon kuivaus ja betonin sotkemien vaatteiden vaihto ovat myös tarpeen.

Jos märkää betonia on ollut iholla pitkään, altistuneen on varminta käydä lääkärissä.

Asiantuntijoiden mukaan sementtisyöpymä vaanii varsinkin satunnaisia vapaa-ajan remonttimiehiä ja talkooapulaisia. Heidän sairastumisensa eivät välttämättä näy työperäisten sairauksien rekisterissä, jonne ilmoitettiin vuosina 1995-1999 kymmenen sementtisyöpymätapausta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää