Kotimaa

Iäkäs lonkkapotilas elää jatkuvassa pelossa

Tutkija: Hoitoketju voi pettää jo kotiovella

Tilaajille

SEINÄJOKI. "Selviää kotona" -lausumalla kotiutettu iäkäs lonkkaleikkauspotilas nojautuu rollaattoriin ja tukeutuu sukulaisiinsa. Kotiavustajat täydentävät ketjua, ja ateriapalvelu toimittaa ruokaa.

Elämä jää ikkunaruudun taa. Verho heilahtaa, katse seuraa tapahtumia. Potilaasta on tullut elämän ulkojäsen.

Huoltoketju on suunniteltu kattavaksi, juuri sellaiseksi kuin ulkopuolinen asiantuntija sen haluaa. Vanhuksen toive on toisenlainen, sanoo lonkkaleikkauksesta kotiutettuja ikäihmisiä haastatellut geronomi Katja Rankila .

Kotiutumisen ja alkaneen kuntoutumisen jälkeen oma koti, toiveiden täyttymys, muuttui Rankilan mukaan monelle vanhukselle suurten pettymysten ja vastoinkäymisten paikaksi.

Masennus tuli

vasta kotona. Kuntoutuminen hidastui, ja kuntoutuspalvelut loppuivat. Voimat eivät palanneet. Pelko uudesta kaatumisesta jähmetti paikoilleen.

Yksinäisyys teki potilaista kotiensa vankeja. Rujouttaan häveten he eivät kehdanneet mennä ihmisten ilmoille. Kivut tekivät rauhattomaksi, ja sekin hävetti.

Vanhuksen tulevaisuus ulottui vain huomiseen, edemmäs ei uskallettu ajatella. Kipu kalvoi yötä päivää, ja uni tuli vain lääkkeillä.

Lääkityskin pelotti. "Sitä tuloo aateltua, että ne lääkkehet vaikuttaa muistiin, että muisti menöö. Muistihan on päässä ja sinne päähän nuo lääkkehetkin menöö." Kuntoutus jää

puolitiehen. Rankilan mukaan kiitolliset potilaat lähetetään puolikuntoisina kotiin.

"Ei vanhukselle riitä, että hänelle annetaan jumppaliikkeitä sisältävä opas käteen, jonkun on tuettava kuntoutusta", Rankila sanoo ja murehtii sitä, että monessa terveyskeskuksessa on pulaa kuntouttajista.

Kävelylenkki kerran päivässä sairaalan käytävällä ei riitä lihaksien kuntoutukseksi.

Kaikille lonkkapotilaille ei riitä kotiavustajan palveluita. Ilman omaisten ja maaseudulla naapureiden tukiverkkoa kotihoito ei tahdo onnistua. Ruokahuolto ei pelaa, ja oma jääkaappikin voi joskus olla liian kaukana.

"Kodinhoitajatkin

pelkäävät lonkkapotilaiden pärjäämistä. Minuuttiaikataulun mukaan toimivat tukipalvelut sallivat vain minimihoidon. Vanhuksen kuulemiseen tai henkisen hyvinvoinnin havainnoimiseen, kuntouttamisesta puhumattakaan , ei ole aikaa eikä aina taitoakaan." "Yksinäisyyden valtava määrä, ihmisen kaipuu ja krooniset kivut ovat ensimmäisiä parannuskohteita. Kipulääkitys auttaisi kestämään, kuuntelija auttaisi jaksamaan ja toisi vaihtelua", uskoo Rankila ja syyttää yhteiskuntaa, joka priorisoi hoidon niin, että vanhus kärsii.

Rankilan laadullinen tutkimus ikääntyneiden potilaiden lonkkamurtumakokemuksista ja kuntoutumisesta on jatkoa kansainväliselle Elderly Care -vanhustyön tutkimukseen osallistuneille.

Elderly Care -tutkimuksessa selvitettiin sairaalan hoitoa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Tutkimukseen osallistui kymmenen lonkkanivelpotilasta.

Kaikki Rankilan haastateltavat olivat yli 80-vuotiaita. Kaikki joutuivat leikkaukseen tapaturman seurauksena. "Se oli semmonen ryssäys", vanhukset kuvasivat kaatumistaan. Leikkaus oli ainoa vaihtoehto.

Vanhusten kokemukset

ovat Rankilan mukaan melko yhteneväisiä. "Ryssäys" nostatti huonouden tunteen, tunteet ryöpsähtivät järkytyksestä epätoivoon ja avuttomuuteen.

Pelot kouraisivat syvältä: pelko liikuntakyvyn menetyksestä, laitoshoidosta ja syrjäytymisestä ahdisti, ja kuolemanpelkokin kävi monen mielessä. Kipu purkautui puhdistavana itkuna.

Vanhukset ovat tyytyväisiä potilaita. He eivät valita, sillä he pelkäävät, että valittajat leimataan hankaliksi potilaiksi. Omaisetkin pelkäävät valitusten vaikuttavan hoitoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää