Kotimaa

Hämeenlinnan Vuorentaassa alkoi koulutuskaruselli

Uudistukset toivat vanhainkotiin hyvän vireen

Tilaajille

HÄMEENLINNA. "Ett, två, tre . . ", Eeva Jääskeläinen , 85, laskee yhdestä kymmeneen ruotsiksi ja nostaa vuorotellen polviaan.

On Jääskeläisen jokaviikkoinen kuntoiluaika hämeenlinnalaisessa Vuorentaan vanhainkodissa. Se on ollut hänen kotinsa vuodesta 1995.

Runsas vuosi sitten Jääskeläinen pysyi enimmäkseen sängyssään. Hän asui dementoituneiden joukossa, vaikka tyttärien mukaan diagnoosi on vakava masennus. Toiselle osastolle hän pääsi, kun yksi dementoitunut löi häntä kasvoihin. Poliisin mukaan kyse oli lievästä pahoinpitelystä.

Nyt Jääskeläinen lähtee fysioterapeutti Aila Hossin käsipuolessa kävelemään käytäville ja jopa rappuihin, joita hän ennen kavahti kaatumisten vuoksi.

Kolme tytärtä maksavat Jääskeläisen kuntoutuksen. Kaupungin maksama kuntohoitaja on alkuvuodesta luvassa viikoittain sadan asukkaan Vuorentakaan ja muihin vanhainkoteihin.

Vuosi sitten Vuorentaassa oli askarteluohjaaja, mutta liian vähän hoitoväkeä. Kunnalliskodiksi 1953 rakennetussa Vuorentaassa oli muitakin epäkohtia, joihin Hämeenlinnan kaupunki tarttui vasta Jääskeläisten tyttärien kanneltua Etelä-Suomen lääninhallitukselle.

"Nyt täällä on myönteinen vire", huomauttaa Kaarina Alanen , yksi tyttäristä. "On konserttia, karaokea, yhteislaulua tai muotinäytöksiä." Isoin muutos on työntekijöiden määrä. Hämeenlinna palkkasi vanhusten hoitoon 26 työntekijää lisää. Heistä yksitoista tuli Vuorentakaan.

"Nyt on iltavuorossakin neljä tai viisi ihmistä. Ennen ilta meni siihen, että just ehti syöttää", perushoitaja Seija Hjelt sanoo.

Jokaiselle asukkaalle

on nimetty oma hoitaja ja heille oma tiiminsä.

"Aiemmin omaiset valittivat, ettei kukaan tiennyt mistään mitään. Olemme nyt kehittäneet sisältöjä ja työtapoja, koska emme voi mitään lukuisille portaille ja sokkeloisuudelle", sanoo osastonhoitaja Erja Kurkinen-Kopra . Hän aloitti työnsä tammikuussa.

Ensimmäiseksi romuttuivat viikon toimintapäivä ja yksi saunapäivä. Nyt lehtiä luetaan ääneen joka päivä, eikä vain perjantaisin.

Saunaan pääsee keskiviikosta perjantaihin - jos pystyy kävelemään "ainakin 50 porrasta" kuten Eeva Jääskeläinen sanoo.

Toimintaa on sen mukaan, mitä asukkaat haluavat ja henkilökunta ehtii. "Jos halutaan leipoa, taikina on valmis puolessa tunnissa. Kahviakin voi keittää milloin tahansa, mutta televisio suljetaan aterioinnin ajaksi", Kurkinen-Kopra kertoo.

Osastolle on saatu myös uusia sänkyjä ja suihkutuoleja. Uutta ovat myös kehityskeskustelut työntekijöiden kanssa.

Keväästä lähtien vuorentakalaisia hoitajia ja alan työttömiä on pyörinyt EU-rahalla Hämeenlinnan vanhustenhuollon koulutuskarusellissa.

Kurssilaisilla on vuorotellen työtä ja teoriaa. Karusellin jälkeen muutama työtön on saanut töitä vanhainkodeista.

Aivan uutta

Hjeltille oli karusellissa opittu muistelutyö.

Muisteluhetkiä varten toinen karusellilainen sisusti Vuorentakaan erityisen tilan. Siellä ovat pärekori, vanhoja huonekaluja, poljettava ompelukone, putkiradio ja pitsiliina pöydällä.

Viime vuoden syksyn Hjelt muistaa "tosi hirveänä". "Vaikka arvostelu ei koskenut henkilökuntaa, yleisö ymmärsi sen niin. Se raivostuttaa vieläkin." Sairaanhoitaja Nina Toivonen aloitti Vuorentaassa perushoitajan viransijaisuuden pari vuotta sitten.

"Välillä kyllä tuntui, kehtaako sanoa, missä on töissä. Mutta työ palkitsee, vanhukset ovat niin ihania." Kuin lottovoittoa Vuorentaan väki odottaa muuttoa uuteen vanhustenhuollon keskukseen. Sen pitäisi valmistua neljän vuoden kuluttua.

Jostain muutoksesta Vuorentaassa kertoo se, että ainakin Hjelt, Kurkinen-Kopra ja Toivonen hyväksyisivät työpaikkansa myös omaksi hoitopaikakseen. Hjeltillä on tosin oma ehtonsa: "Tulisin, jos Nina hoitaisi minua."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää