Kotimaa    |   NAPIT VASTAKKAIN

Nyrkkeilijäpatsas puhuttaa Kotkassa

Pentti Hämäläisen voitosta Helsingissä pian 50 vuotta

Tilaajille

KOTKA.

Pentti Hämäläinen oli kova poika nyrkkeilemään: Helsingin olympialaisissa kultaa, Melbournessa pronssia, pari Euroopan mestaruutta, kuusi Suomen mestaruutta, Pohjoismaiden mestaruus, 181 ottelua ja kymmenen häviötä, 31 maaottelua . . .

Tähän kenelläkään ei ole nokan koputtamista. Mutta kun Kotkan Voimailijoitten seniorit alkoivat suunnitella porukalla näköispatsasta Hämäläiselle, yksimielisyys sai säröjä.

Pentti Hämäläisen veljet Aarne ja Toivo tarkastelevat yhdessä Mikko Taskisen tekemää kipsistä nyrkkeilijää. Ammattitaitelijat eivät kelpuuta kansantaiteilija Taskisen työtä. Tosin he eivät ole nähneet tätä teosta vaan ensimmäisen karkeamman hahmotelman.

"Lopputulos on sitten toinen. Siinä vaan piti nopeasti esittää, että kyseessä on näköispatsas eikä pysti", Taskinen sanoo.

Kaikki Hämäläisen

kuusi veljestä olivat kovia nyrkkeilemään. Niin kotitalon puutarhassa omenapuun alla kuin kehissä. Vanhin vellos Aarne ehdottelee Tanskaselle, että oikeaa jalkaa pitäisi saada vähän enemmän koukkuun.

Ja taiteilija suostuu. Nostetaan sitä. Ja muutenkin koko kroppa enemmän sivuttain. Lihaksia lisää ja jänteitä.

Kotkan kaupungin veistostyöryhmän jäsenen, helsinkiläisen taiteilijan Pertti Kukkosen mielestä patsaan anatomia heittää.

Patsaan korvista on puhuttu myös vuolaasti, liian isot ja väärässä paikassa?

Taskista naurattaa. Hän ei itse koskaan ehtinyt tavata 1984 kuollutta Hämäläistä, mutta valokuvan perusteella taiteilijan mielestä korvat ovat Hämäläisen korvat.

Ammattitaiteilijat eivät

erityisesti innostuneet myöskään materiaalista, pronssimaalatusta lasikuidusta. Lopputulos on kuulemma liian halpahintainen.

Taskinen kertoo Neuvostoliitossa tehdyn monia Leninin patsaita lasikuidusta, eikä niitä ainakaan julkisesti moitittu halpahintaisiksi, Pravdasta puhumattakaan.

Taiteilijat ovat sitä mieltä, ettei 4200 eurolla (noin 25000 markkaa) saa kaupunkikuvaan tarpeeksi arvotyötä. Sopivampi summa voisi olla vaikkapa reilut 84000 euroa eli 500000 markkaa.

"Keräämme rahat lahjoituksina. Mahdottomia ei saada kokoon", arvelee hankkeen puuhamiehistä yksi, Jorma K. Merivirta.

"Voin minä valaa tämän pronssiinkin. Se maksaa vaan sitten ehkä 80000 markkaa", Taskinen lupaa, siis 13500 euroa.

Olympiavoitosta tulee

pian kuluneeksi 50 vuotta. Niin kauan on patsasta mestarille odotettu. Nyt se varmasti syntyy, mutta mihin patsas ensi kesänä pystytetään, on sitten oma lukunsa.

Ensi vuoden alkupuolella kotkalaiset pääsevät ainakin arvioimaan sitä Osuuspankin tiloihin.

Ollaanko vielä senkin jälkeen napit vastakkain, on eri juttu. Varmasti ollaan.

Kotkan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnankin näppejä patsas alkoi poltella, ja hanke napsaistiin viime hetkellä pois listoilta äänin 7-5.

vastakkain

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää