Kotimaa

Eskolassa asuu yhteistyökykyistä väkeä

Kannuksen Eskola valittiin vuoden kyläksi

Tilaajille

KANNUS. Sydänpäivän aikaan kylän halki kulkeva tie on autio ja tyhjä. Tiivis omakotiasutus piilottuu sankan puuston taa. Aseman seutu vaikuttaa hylätyltä raitilta.

Kannuksen kaupungin Eskolan kylä on vuoden kylä. Valinta julkistettiin vastikään Helsingissä pidetyillä ELMA-messuilla.

Keski-Pohjanmaalla,

reilun kymmenen kilometrin päässä Kannuksen keskustasta sijaitseva kylä ei ensikatsomalta paljasta paremmuuttaan.

Joku koululainen polkee pyörällä koululta kylälle ja pari ala-asteikäistä potkuttelee pienet reput selässä.

Pohjoisen juna ujeltaa pysähtymättä kylän halki.

Rautatie on aina ollut osa Eskolan elämää. Nykyisin juna pysähtyy Eskolassa vain kerran vuodessa. Silloin se onkin IC-juna, joka tuo etelän vaellusharrastajia eskolalaisten pikkuratavaellukselle, joka päättyy naapurikuntaan Sieviin.

Kahden kunnan alueelle venyvä vaellus on oiva esimerkki kylälle leimallisesta yhteistyökyvystä, joka oli yksi vuoden kylä tunnustuksen myöntämisen perusteistakin.

Vieraan silmissä

talkoilla vanhasta veturitallista kuunnostetun kylätalon vieressä höyryveturi näyttää kummalta. Veturi on ostettu Viron kautta Moskovan rautatiehallinnolta ja kunnostettu koristukseksi.

Miten venäläinen juna liittyy Eskolaan, on pakko kysyä. Selitys löytyy veturin alta; kapearaide, eli raideleveys, joka on ollut käytössä itänaapurin lisäksi myös Keski-Pohjanmaalla.

Valtio omisti aikoinaan mahdottomasti metsiä. Sievin puolella puolet metsistä oli valtion ja se puutavara piti saada pois.

Puut kerättiin kapearaiteista rataa pitkin, se ulottui Eskolan lisäksi Sieviin ja Lestijärvelle. Rata rakennettiin 1920-luvulla ja purettiin vuonna 1961.

Eskolassa asui enimmillään 1500 ihmistä: Siitä väki on vähentynyt kolmannekseen. 1970-luku oli pahin muuttotappion aika.

Eskola on Kannuksen kaupungin teollistunein kylä. Teollisia työpaikkoja kylässä on 220. Maataloutta löytyy enää neljästä talosta.

Päivän vanhetessa

Eskola herää henkiin. Kylässä on teollisuuden lisäksi kaksi kauppaa, asiamiesposti, Veikkauksen on line -piste, baari, kampaamo, taksi, lentokenttä ja oma rukoushuone.

Harrastukset keskittyvät paljolti kylätaloon ja nuorten toiminnat koulun nuorisotiloihin ja liikuntatiloihin.

Metsästysseuran toiminta on vilkasta, se ei jää vieraaltakaan huomaamatta, sillä miltei joka talon pihassa on koiratarhassa metsästyskoiria.

Viime talvena koulun viereen rakennettiin, talkoilla tietenkin, jääkiekkokaukalo ja perustettiin paikkakunnan ensimmäinen junnujen jääkiekkojoukkue.

Kolmiopettajaisessa koulussa on 50 oppilasta. Alimmillaan oppilasmäärä on käynyt 26:ssa.

Keskustan kunnostus

on jäänyt viimeiseksi. Ensi vuoden ohjelmassa on kyläkeskustan ilmeen terävöittäminen. Eskolalaisten talkoohenki on pettämätön. Kylässä tiedetään eri alojen osaajat ja vastuut jaetaan taitojen mukaan. Kukaan ei ole päältä päsmärinä ylitse muiden.

Talkoilla Eskolassa on rakennettu luontopolku, sen varteen on kunnostettu maauimala, perattu umpeen kasvaneesta Leppilammesta kalavesi, jossa istutusten jälkeen nieriät ja taimenetkin viihtyvät. Reitin varteen pystytettiin lintutorni.

Koiravaljakkokisa

on pikkuraidevaelluksen lisäksi kylän toinen suuri tapahtuma, se järjestetään ensi helmikuussa kolmannen kerran. Talkoolaisia oli viime vuonna puuhassa 80. Nuoretkin otetaan mukaan ja pyrkijöitä riittää.

Eskolalaisten kylätoiminnan vilkkautta kuvastaa se, että kyläyhdistyksen budjetti pyörii puolen miljoonan kieppeillä.

Takaisin Eskolaan

palasi kaikkien tuntema Eugen Lipponen , 79, joka 11-vuotiaana lähti porapojaksi Sallaan, sieltä hän joutui rintamalle ja jatkosodan jälkeen oli vuorossa VR:n työt Kemissä.

Sieltä mies sanoo lähteneensä paluumatkalle Raahen ja Rautaruukin kautta eläkkeelle ja takaisin Eskolaan. "Vaimo ei viihtynyt kaupungissa", Lipponen sanoo.

Lipponen katsoo Antinojan baarin yksikätiseen ja sanoo: "Kyllä mää kaljarahat napautan".

Lipponen sanoo palanneensa paljon pienempään Eskolaan kuin mistä hän lähti. Väki oli vähennyt. Mutta hyvä henki väen kesken on edelleen jäljellä. "Tänne baariin kokoonnutaan itsenäisyydenpäivän jälkeen baarin jokavuotisiin joulujuhliin ja kylätalolla pidetään toiset kekkerit."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää