Kotimaa

Valmiit kinkkutuotteet kasvattavat suosiotaan

Luomua kysytään, muttei osteta

Tilaajille

Suomalaiset ostavat kinkkua tänä vuonna joulupöytäänsä viimevuotiseen tapaan, mutta hieman kalliimmalla hinnalla.

Noin 15 prosenttia kinkuista on ulkomaisia, ja halvimmalla myydäänkin pakastettuja tuontikinkkuja, joita on esimerkiksi Raisiossa saanut 12,90 markan eli 2,02 euron kilohintaan.

Kotimaisen perinteisen harmaasuolatun kinkun kilohinta on toistaiseksi liikkunut noin 24-29 markan eli 4,04-4,88 euron hintahaitarissa.

Helsingissä Hakaniemen

hallissa Reinin liha myy perinteistä tuoretta viljapossua, suoraan Pohjanmaalta ja teurastamosta 39,80 markkaa, eli 6,56 euroa kilo.

Jouluviikolla kilohintaan tulee kolme markkaa eli puolisen euroa lisää.

Kauppias Pirjo Passisen mukaan asiakkaat haluavat laatua, ja myös erikoisuuksien kysyntä on lisääntynyt: joulupöytään halutaan muun muassa ankkaa, hanhea ja poroa.

Kuopion Prismassa joulun kinkkumarkkinoita hallitsevat vielä pakastetuotteet: suomalaiset ja tanskalaiset. Raakana tai kypsänä pakastettuja kinkkuja löytyy kylmäaltaista "toistakymmentä sorttia".

Kalleimpia pakastetuista raakakinkuista ovat Atrian pienet kinkut ja viiden kilon luomukinkut. Kilohinta on 69,90 markkaa eli 11,76 euroa.

Kypsistä kinkuista löytyy jopa allergiselle sopiva joulukinkku hintaan 62,90 markkaa eli 10,58 euroa.

Lihamestari Jukka Kuivanen kertoo, että luomukinkkua kysytään enemmän kuin sitä on tarjolla. Hintakaan ei asiakkaita pelota.

Muutoin kysynnän pääpaino pakastekinkuissa on luuttomassa juhlakinkussa, jota potkalla varustettuna on kaupan 32,90 markan eli 5,53 euron kilohintaan. Tuote on kotimainen.

"Kinkkukauppaa ei järkytä mikään; joihinkin talouksiin ostetaan joulun ja uudenvuoden ajalle neljäkin kinkkua. Kinkkua syödään isolla joukolla loppiaisenakin", Kuivanen kertoo. Tuoresuolatun kinkun kilohinnan hän arvioi nousevan pari markkaa viimevuotista korkeammalle eli noin 30 markkaan (5,05 euroa).

Joensuun Kauppahallin

lihakauppias Esko Hyttinen kertoo, että tuoresuolattu viljapossu on kova sana tänäkin vuonna. "Se on suolattu melkein kävelevästä siasta, eikä varmasti ole pakastettu". Hinta näille kinkuille on 49,80 markkaa eli 8,38 euroa.

Tarjolla on myös viljapossua kypsänä kinkkuna hintaan 79 markkaa eli 13,29 euroa.

Viime päivien BSE-kohun Hyttinen arvioi jonkin verran vielä lisäävän kinkkukauppaa. Kalkkunaa myydään Joensuun hallista vain harvojen joulupöytään.

Lihakeskusliiton

toimitusjohtajan Veli Saarenheimon mukaan kinkkukauden alkuvaiheessa kaupan on ensimmäisiä alle kahdenkympin halpatärppejä, lähinnä Tanskasta.

"Ja luomu on se ikuinen ongelma. Kysynnän sanotaan olevan isompi kuin tarjonta, mutta kun luomua joskus on kauppoihin tuotu, ei sitä kovin paljon mene", Saarenheimo ihmettelee.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan BSE-tapaus on nostanut sian- ja siipikarjan menekkiä naudanlihan kustannuksella, mutta tauti ei Saarenheimon mukaan ole näkynyt kinkkukaupassa millään lailla.

"Kalkkuna on kasvattanut valtavasti suosiotaan ympärivuotisesti, joulupöydässä se on kuitenkin suhteellisen harvinainen. Kinkut ovat muuttuneet siitä perinteisestä harmaasuolatusta enemmän sellaisiin valmiisiin joka vuosi", sanoo Saarenheimo.

Ihmiset siis laiskistuvat vuosi vuodelta?

"No joo, ja ehkä se johtuu hinnastakin. Nämä erilaiset rullat ja luuttomat juhlakinkut eivät ole niin kamalan kalliita olleet."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää