Kotimaa

Uusi öljylautta havaittiin Naantalin Fortumin edustalla

Tulossa oleva lumisade lopettaa puhdistustyöt Ruissalossa

Tilaajille

TURKU. Fortumin Naantalin öljynjalostamon edustalta löytyi sunnuntaina yllättäen uusi öljylautta. Öljyä tähystämässä ollut lentokone havaitsi Viheriäisten aukon pohjoisosassa aivan Fortumin edustalla 300 metrin öljylautan, josta ei aikaisemmin ollut tietoa.

Uudesta öljylautasta tiedotettiin Fortumin Naantalin jalostamolle ja läheisyydessä olevalle Pansion laivastoasemalle, joita voidaan pitää mahdollisina uuden öljyn lähteinä. Öljyhavainnon jälkeen suojattiin öljypuomeilla Viheriäisten aukon pohjoispuolella oleva Valkamanlahti, joka on tunnettu kuhien kutulahti.

Naantalin Fortumin edustaja ihmetteli maanantaina Turun palolaitoksen tiedotustilaisuudessa, mistä uusi öljylautta voisi olla peräisin. Jalostamolla on tehty hänen mukaansa kaikki mahdolliset tutkimukset, mutta mitään järkevää selitystä öljylle ei ole löytynyt. Uusi öljylautta oli melko ohut kalvo, ja se saatiin haalittua öljypuomeilla pois niin hyvin, ettei maanantaina tarkastuslennolla öljyä enää havaittu.

Viikko sitten

Ruissalon ja Fortumin välille ilmestyneen öljyn alkuperää tai edes tarkkaa vuotopäivää ei ole saatu selvitettyä. Fortum on ilmoittanut omiin tutkimuksiinsa vedoten, ettei se ole heidän öljyään.

Poliisi ei ole kuitenkaan sulkenut Fortumiakaan epäiltyjen ulkopuolelle. Alustavia tuloksia keskusrikospoliisin laboratorion öljyanalyyseistä on odotettavissa tiistaina iltapäivällä.

Öljynpuhdistajilla on enää tiistai aikaa puhdistustöihin, sillä alueelle on luvattu lumisadetta. Lumentulo lopettaa kaikki puhdistustyöt rannoilla, sillä öljy jää lumen alle piiloon. Jo nyt maata on jouduttu höyryttämään ennen öljyn keräämistä ja öljyä on kerätty kuivaimulaitteilla.

Öljyyntyneiden kaislojen keräämiseen Ruissalon rannoilla on osallistunut kaksi niittokoneen kaltaista harvesteria. Tiistaina paikalle saadaan vielä kolmas kone. Öljyä on Ruissalon rannoilla kaikkiaan kuuden kilometrin matkalla.

Ruissalon öljyvahinkoja

on ollut tarkastamassa myös ympäristöjärjestö Greenpeacen saksalainen öljyasiantuntija, meribiologi Christian Bussau . Hänen mielestään tärkeintä on poistaa ensin suurimmat öljyläikät ja -klöntit.

Bussaun mukaan Turun öljyturmaa ei voi luokitella suuren luokan öljykatastrofiksi. Hän arvioi mereen päässeen öljyn määräksi satoja tai korkeintaan muutamia tuhansia litroja. "Mitään pysyvää vahinkoa ekosysteemille ei ole tapahtunut", sanoo Bussau.

Paikalla on ollut auttamassa myös kahdeksan vapaaehtoista Greenpeacen öljynpuhdistajaa. "Meillä olisi mahdollista tuoda paikalle kymmeniä vapaaehtoisia puhdistajia, mutta heitä ei tulossa olevan lumisateen vuoksi tarvita", sanoo Bussau.

Öljynpuhdistaminen on Bussaun mielestä hyvin hallinnassa nykytahdillakin, eikä paikalle tarvita enempää vapaaehtoisjoukkoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää