Kotimaa

Menoliikenne tarpoi kurjassa kelissä

Etelä-Suomessa kirjattiin pitkälti toistasataa kolaria

Tilaajille

Liukas keli, lumimyräkkä ja joulunalusruuhkat aiheuttivat runsaasti kolareita Etelä-Suomen teillä perjantaina. Iltaan mennessä oli kirjattu pitkälti toistasataa liikenneonnettomuutta, joissa poliisi oli käynyt paikalla, ja lisäksi kymmeniä pienempiä turmia. Vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin.

Myös lentoliikenne

kärsi huonosta kelistä. Lennot Helsinki-Vantaalta myöhästelivät pisimmillään pari tuntia. Suurin syy oli Tukholman säätila. Tukholmassa pyrytti vielä kovemmin kuin Suomessa.

VR:n koko kalusto oli viimeistä vaunua myöten käytössä perjantaina. Täydet junat aiheuttivat yksittäisiä 30-40 minuutin myöhästymisiä. Huono sää ei juurikaan haitannut junien kulkua.

"Tämä on meille muutenkin yksi vuoden vaikeimmista päivistä. Onneksi pakkanen ei ole kova, joten vaihteet eivät ole pahemmin jäätyneet", sanoi Jari Lindström VR:n liikenteen ohjauksesta.

Maanteillä vilkkainta oli Mäntsälän suunnalla, jossa kello 17:n maissa laskettiin kolmisentuhatta autoa tunnissa. Pääkaupunkiseudulla ruuhkaa aiheuttivat niin työmatkaliikenne, ostoksille ajavat ihmiset kuin joulunviettoon lähteneet. Ykköstiellä sen sijaan oli illansuussa matkalla vain puolitoistatuhatta autoa tunnissa.

Illan mittaan ajettiin peräkkäin vähän joka suunnalla, mutta pysähteleviä jonoja ei muodostunut.

Sonkajärvellä

Ylä-Savossa onnettomuus hidasti puolitoista tuntia viitostien liikennettä perjantaina aamupäivällä. Iisalmen suuntaan matkalla ollut henkilöauto törmäsi edellä ajaneeseen pakettiautoon.

Takana tulleet kaksi autoa väistivät kolaria ja suistuivat ojaan. Toinen ojaan ajaneista ajoneuvoista kolhaisi henkilöautoa. Turmassa ei sattunut henkilövahinkoja.

Joululiikenne jakaantuu

tänä vuonna kolmelle päivälle. Moni siirsikin lähtöään lauantaille, mutta Tielaitos varoittaa eteläistä Suomea huonosta kelistä myös silloin. Uudellemaalle ja Itä-Uudellemaalle on luvassa lisää lunta, ja tiet ovat paikoin erittäin liukkaat. Myös Varsinais-Suomessa keli on paikoitellen huono. Muualle maahan ennustetaan normaalia talvikeliä.

Ilmatieteen laitoksen

ennusteen mukaan viikonloppu on koko maassa kylmä. Pakkanen on kireintä Lapissa, jossa se yltää jopa 30 asteeseen. Eteläisimmän Suomen yli kulkee sadealue, joka tuo mukanaan lauhempaa ilmaa.

Sunnuntaina aatonaattona sää poutaantuu, ja Etelä-Suomessakin ilma pakastuu. Jouluaatto on poutainen ja kylmä koko Suomessa. Pakkasta on koko maassa 15-25 astetta. Aattoiltana ilma alkaa lauhtua leutojen länsituulien vaikutuksesta. Ilma lämpenee vähitellen Käsivarresta alkaen, ja maan länsi- ja pohjoisosissa pakkasta on 10-15 astetta.

Maanantaina liikennekin hiljenee, ja teitä kansoittavat enää lyhyen matkan kulkijat kuten hautausmailla kävijät. Paluuliikenne ajoittuu tapaninpäivälle, mutta osa joulunviettäjistä palaa kotiin vasta uudenvuoden jälkeen.

Tapaninpäivälle Ilmatieteen laitos ennustaa heikkoa tuulta ja paikallisia lumisateita. Myös pakkasta on luvassa etelään ja länteen kymmenisen astetta, itään ja pohjoiseen toistakymmentä astetta. Tapaninpäivän iltana eteläiseen Suomeen odotetaan taas lumipyryä.

Kaakkoisen Suomen

raja-asemilla joulunalusliikenne oli normaalin vilkasta, vaikka viimevuotisen kaltaista tuloruuhkaa ei ainakaan vielä syntynyt.

Nuijamaalla rekkajono Venäjän suuntaan oli illalla kuutisen kilometriä, kun vuoden lopun vienti otti viime kirin. Henkilöautoliikenne Suomesta Venäjän suuntaan oli niin ikään vilkasta, kun päivän Suomessa viettäneet ostosmatkalaiset palailivat kotiinpäin.

Venäjän suunnasta

tulijoita Nuijamaalla oli illalla melko hiljakseen. Liikenteen odotetaan vilkastuvan ensi viikolla.

Myös Vaalimaalla riitti niin menijöitä kuin tulijoita. Menopuoli oli tukkoinen, mutta pikakaistat Suomen puolella nopeuttivat liikennettä.

Rekkajonossa odotusajat olivat useita tunteja. Henkilöautoilla menevien odotusajat vaihtelivat tunnista kahteen. Illalla Vaalimalla ei tulijoita Suomeen päin ollut juuri lainkaan.

Raja-asemilla jouluruuhkiin on varauduttu liikennejärjestelyillä, ja käyttöön on otettu muun muassa uusia kaistoja. Nuijamaalla on myös lisätty henkilöstöä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää