Kotimaa

Finnet yrittää haalia itselleen Loimaan puhelimen osakkeita

Pienomistajia houkutellaan myymään osuutensa toreilla

Tilaajille

Maakunnallisten puhelinyhtiöiden Finnet-liittymä tarjoutuu ostamaan Loimaan Seudun Puhelimen (LSP) pienomistajien osakkeet tarjoamalla niistä 2530 euroa eli 15042 markkaa kappaleelta.

Finnetin kampanja on osa maakunnallisten yhtiöiden ja Soneran kamppailua Lounais-Suomen puhelinmarkkinoista.

Finnet esitti ostotarjouksensa lauantain Turun Sanomien ilmoituksessa. Ostotarjousta perustellaan maakunnallisen päätäntävallan turvaamisella "suuromistajien" valtaintressejä vastaan.

Finnet haalii osakkeita "liikkuvissa ostokonttoreissa" Loimaan, Auran, Alastaron, Punkalaitumen ja Ypäjän toreilla sekä Oripään K-kaupan pihalla. Ilmoituksen mukaan tarjous on runsaskätinen, sillä "osakkeen arvo tulee jatkossa olemaan vain murto-osa" siitä.

LSP:n toimitusjohtaja

Eero Sinkkonen pitää tarjousta "vihamielisenä valtausyrityksenä", josta ei puutu "ennennäkemättömän likaisia keinoja". Hänestä tarjouksen tiedot ovat lisäksi harhaanjohtavina.

Sinkkonen muistuttaa, että Sonera maksoi viime keväänä osakkeesta 39000 markkaa, ja marraskuussa yhtiöstä tehdyn arvonmäärittelyn mukaan osake on 32000 markan arvoinen.

Muitakin virheitä Sinkkonen tarjouksesta löytää: LSP:n omavaraisuusasteeksi väitetään 26 prosenttia, kun se on tätä nykyä 53 prosenttia.

"Osakkeita ostellaan näköjään samalla tavalla kuin jobbarit ostelivat aikoinaan alihintaan HPY:n osakkeita Helsingissä. Minusta tässä aliarvioidaan meidän omistajiamme", Sinkkonen sanoo.

Sinkkonen huomauttaa, että Soneran kautta LSP:llä on jakelutie ympäri Suomen, ja yhtiön liikevaihto on runsaat 135 miljoonaa euroa eli 800 miljoonaa markkaa. LSP omistaa lisäksi yli puolet Suomen toiseksi suurimmasta paikallispuhelinyhtiöstä Turun Puhelimesta, "jonka arvo on miljardiluokkaa vanhassa rahassa".

Sinkkosen mukaan Turun Puhelimesta noin vuosi sitten käydyn ostokilvan häviäjät ovat nyt päättäneet "kaapata yhtiön aggressiivisilla osakkeiden ostoilla, jotta LSP:n varallisuus saataisiin tappiollisen Dna:n alttarille".

LSP ei lähtenyt

mukaan maakunnallisten puhelinyhtiöiden viime helmikuussa pystyyn polkaisemaan matkapuhelinoperaattoriin Dna:han, vaan pysyi liitossa Soneran kanssa. Sonera lähti toissa vuonna LSP:n osakkaaksi, kun LSP ensin hankki Turun Puhelimen (TP) osake-enemmistön.

TP:stä käytiin verinen kilpa LSP:n ja kahdeksan länsisuomalaisen puhelinyhtiön leirin kesken. LSP voitti, vaikka tarjous oli 8,4 miljoonaa euroa eli 50 miljoonaa markkaa huonompi.

LSP:n hallituksen puheenjohtajan Jaakko Raikkosen mukaan LSP:n osuus Dna:sta olisi ollut 45,4 miljoonaa euroa eli 270 miljoonaa markkaa. "Tämän rahan Finnet-konsortio haluaa LSP:n ja TP:n kassasta, ja siksi se yrittää nyt hankkia äänivaltaa LSP:ssä." Kilpailuneuvosto kielsi yllättäen äänestyspäätöksellä joulukuussa Soneran LSP-siivun hankinnan kilpailua rajoittavana. Asiasta valittivat Lännen Puhelin, Salon Seudun Puhelin, 2G ja Dna. Elokuussa kilpailuvirasto oli antanut kaupalle luvan tietyin ehdoin.

Sonera ehti kiinnittää yhtiöön 25 miljoonaa euroa eli 149 miljoonaa markkaa. Sonera vie asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää