Kotimaa

Järjestöt: Palkkoihin ei indeksi-korotuksia

Työmarkkinapomot totesivat, että indeksiehto ei lauennut

Tilaajille

Tulosopimukseen osallistuneet työmarkkinakeskusjärjestöt totesivat keskiviikkona yksissä tuumin sen, että tulosopimuksen indeksiehto ei laukea. Palkkoihin ei siis ole tulossa tänä vuonna ylimääräisiä korotuksia.

Tulopoliittinen selvitystoimikunta kertoi jo viime viikolla, että kuluttajahintaindeksin kehitys jää alle tulosopimuksen indeksiehdon. Työmarkkinajohtajille jäi tehtäväksi vain todeta toimikunnan laskelman tulos.

Viime vuoden tammikuusta joulukuuhun kuluttajahintaindeksi nousi 1,9 prosenttia. Sopimuksessa indeksin laukeamiskynnys oli 2,6 prosenttia.

Nyt palkat nousevat

maaliskuun alussa 18 senttiä (1,07 markkaa) tunnilta tai 30 euroa (179 markkaa) kuukaudessa, kuitenkin vähintään 1,9 prosenttia. Tämän päälle tulee alakohtaisesti sovittava 0,3 prosentin järjestelyerä.

Tulopoliittisen selvitystoimikunnan tuloksia järjestöjohtajille selvitti toimikunnan puheenjohtaja, valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkö Martti Hetemäki .

Tapaamisen jälkeen järjestöt julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa lähinnä referoitiin selvitystoimikunnan raporttia.

Raportin mukaan taloudellinen kehitys oli ensimmäisen sopimusvuoden aikana heikompaa kuin sopimusta tehtäessä arvioitiin.

Palkankorotusten, tuloveron kevennysten ja inflaation hidastumisen vuoksi palkansaajien käytettävissä olevat reaalitulot lisääntyivät viime vuonna palkansaajaa kohti keskimäärin 3,5 prosenttia. Tänä vuonna palkansaajien ostovoiman kehitys jää viime vuotta pienemmäksi, valtiovarainministeriön arvion mukaan 3 prosenttiin palkansaajaa kohti.

Järjestöpomot kuulivat myös Hetemäen katsauksen valtiontalouden näkymistä. Kansainvälinen talouden suunta on vielä sen verran hämärä, että ennustamisesta ei tahdo tulla mitään.

Kotimaassa sen sijaan työllisyyskehitys on vielä ollut ennustettua parempi.

Jos työllisyydessä

ei tapahdu mitään dramaattista heikennystä, ei hallituksen tarvitse tehdä uusia päätöksiä, oli Hetemäki kertonut työmarkkinajohtajille. Jos työllisyys heikkenee rajusti, tarvitaan uusia päätöksiä. Hetemäki ei kertonut, tarkoittaako tämä lisäsäästöjä valtion menoista vai työllisyyden tukemista valtion varoin.

"Pitkäaikainen sopimus tässä epävarmassa taloustilanteessa tuo kuitenkin osaltaan vakautta", järjestöt totesivat yhdessä.

Kokouksessa keskusteltiin lyhyesti myös verotuksesta. Hetemäen mukaan veronalennusvaraa on korkeintaan vain vähän. Kuntatyönantajien Jouni Ekuri oli kokouslähteiden mukaan samoilla linjoilla. Ekurin mielestä etenkään kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä ei voi enää entisestään kasvattaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esitteli kokouksessa järjestön ehdotuksen työllisyys- ja koulutusohjelmaksi. Ohjelma valmistui STTK:n viime syksyn valtuuston kokouksessa.

Ohjelmassa ehdotetaan muun muassa, että työttömyysvakuutusrahaston varoja voitaisiin käyttää koulutukseen. Rahoja jaettaisiin niille yrityksille, jotka pidättäytyvät henkilöstön irtisanomisesta.

Yhteisen työttömyysvakuutuspotin lisäksi STTK ehdottaa alakohtaisia ja yrityskohtaisia koulutusrahastoja.

Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestö Akava ei osallistunut kokoukseen, koska se jäi pois nykyisestä tulosopimuksesta.

Seuraavan kerran

sopimukseen osallistuneet järjestöt kokoontuvat virallisesti huhti-toukokuussa. Silloin tarkastellaan yleistä taloustilannetta, sopimuksen päämäärien toteutumista ja ansioiden kehitystä.

Viimeistään elo-syyskuussa selviää, yritetäänkö nykyistä tulosopimusta jatkaa vai tehdäänkö kokonaan uusi sopimus vai käydäänkö seuraavat neuvottelut liittokohtaisesti. Uutta tulosopimusta saatetaan yrittää sen takia, että siihen saataisiin Akava mukaan.

Jos uusi tulosopimus syntyy, siitä voi tulla yksi- tai useampivuotinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää