Kotimaa

Työikäisten määrä kasvaa vain Uudellamaalla ja Itä-Uudellamaalla

Etelään pakkautuvat työikäiset elättävät Itä- ja Pohjois-Suomea

Tilaajille

Muuta Suomea elättävät veronmaksajat pakkautuvat tulevaisuudessa yhä selvemmin etelään. Työikäisten määrä kasvaa seuraavien 30 vuoden aikana vain kahdessa maakunnassa, Uudellamaalla ja Itä-Uudellamaalla.

Lasten määrä kasvaa vain Uudellamaalla. Kaikissa muissa maakunnissa lasten ja työikäisten määrä laskee, toteaa ennusteen laatinut kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä Tilastokeskuksesta.

Eläkeläisten määrä sitä vastoin kasvaa kaikissa 20 maakunnassa. Vuoteen 2030 mennessä esimerkiksi Pohjois-Savossa alle 65-vuotiaiden määrä on pudonnut 60000:lla ja eläkeläisten määrä kasvanut 25000:lla. Kainuussa vähintään joka kolmas vastaantulija on eläkeläinen.

Pelkkä väestötieteellinen

tarkastelu ei kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, kuka kenetkin tulevaisuudessa elättää. Nykyisinkin vain joka toinen Itä- ja Pohjois-Suomen työikäinen on ansiotyössä, Myrskylä huomauttaa.

Loput ovat lapsia, opiskelijoita, varusmiehiä, työttömiä, kotiäitejä ja -isiä sekä yhä enemmän eläkeläisiä. Kainuussa sataa työssäkävijää kohti on nyt 183 huollettavaa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa 176. Koko maan keskiarvo on sata työssäkävijää 132:a huollettavaa kohti.

Tulevaisuuden Suomi

voidaan Myrskylän mukaan jakaa väestörakenteen perusteella neljään kuntaryhmään: lapsiperhealueisiin, yksinäisten tuloalueisiin, väestökatoalueisiin ja lasten kasvattamoihin. Lähinnä kaksi ensin mainittua huoltavat suurimman osan maasta.

Lapsiperheet keskittyvät Espoon, Tuusulan, Kirkkonummen, Kaarinan, Kangasalan ja Kempeleen kaltaisiin muuttovoittokuntiin, joissa on korkea syntyvyys. Kuntien ikäpyramidissa on aukko nuorten kohdalla, koska he lähtevät muualle opiskelemaan.

Vastaanottajia ovat toiseen ryhmään kuuluvat Helsinki, Turku ja Tampere, joiden muuttovoitto tulee 20-24-vuotiaista. Suuri osa asukkaista on opiskelijoita, sinkkuja ja vanhuksia. Lisääntymisiässä kaupungeista muutetaan ympäröiviin lapsiperhekuntiin.

"Jo nyt puolet Helsingin asuntokunnista on yhden hengen talouksia", Myrskylä muistuttaa.

Suunta tuskin muuttuu, sillä Helsingissä on paljon pieniä ja kalliita asuntoja, jotka sopivat parhaiten juuri hyvätuloisille sinkuille. He maksavat paljon veroja mutta käyttävät vain vähän kunnallisia palveluita.

Melkein kaikki

loput kunnat kärsivät väestökadosta. Jo nyt väki vähenee yli 300 kunnassa ilman muuttoliikettäkin, koska ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Vuonna 2030 Lapin, Kainuun ja monen Itä-Suomen kunnan suurimmat ikäryhmät ovat yli 70-vuotiaita.

Lasten kasvattamoiksi Myrskylä kutsuu Pohjanmaan ja Lapin kuntia, joissa perheiden lapsiluku on poikkeuksellisen korkea. Nämä kunnat kokevat muuttotappiota, kun lapset kasvavat ja muuttavat muualle opiskelemaan. Väestönkasvu edellyttäisi, että kuntaan palaa riittävästi synnytysikäisiä äitejä.

Suhteellisesti eniten väestörakenne muuttuu Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, joissa eläkeikäisten osuus kasvaa vajaat 20 prosenttiyksikköä ja työikäisten määrä laskee yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Nykyisin maakunnista ainoastaan Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla on vähemmän kuin sata huollettavaa sataa työssäkävijää kohti. Tällaisia kuntia on manner-Suomessa seitsemän.

Valtio siirtää tänä vuonna verotulotasauksena varakkailta kunnilta köyhimmille 885 miljoonaa euroa. Pääkaupunkiseudun neljä kaupunkia maksavat koko maan tasaussummasta 74 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää